DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Sydafrika - Helt vildt
En stor stime blåstribede snappere (Lutjanus kasmira) på Seven Mile Reef. De lader os komme meget tæt på, inden de bøjer af.
Sydafrika - Helt vildt
Sydafrika - Helt vildt
Sydafrika - Helt vildt
Lige uden for fiskerbyen Gansbaai ligger Dyer Island. Her kan man året rundt dykke med hvidhajer i bur.
Sydafrika - Helt vildt
De meget nysgerrige sydafrikanske pelssæler (Arctocephalus pusillus) er helt fantastiske at dykke med. I begyndelsen af 1900-tallet var de næsten helt udrydede. Men takket være fredning er de blevet reddet. Nu anslår man bestanden i Sydafrika til 1,5 millioner.
Sydafrika - Helt vildt
De store fiskestimer omkring Sodwana Bay er en ren fornøjelse at dykke med.
Sydafrika - Helt vildt
Det er svært at komme så tæt på de sorttippede hajer (Carcharhinus limbatus) uden at anvende lokkemad.
Sydafrika - Helt vildt
Burdykning ud for Gansbaai.
Sydafrika - Helt vildt
En koldfront stryger ind over Kapstaden.

Sydafrika

- Helt vildt

Tekst og foto Mattias Sellin
Ved Kap Agulhas odde, længst mod syd på det afrikanske kontinent, mødes det Indiske Ocean og verdens næststørste hav Atlanten. Varmt vand fra Agulha-strømmen blandes med kold næringsrigt vand fra sydpolen. Det skaber unikke forhold, både på land og til havs. Her har du muligheden for på én og samme rejse at møde tonstunge næsehorn og dykke med tigerhajer, hvidhajer og legesyge sæler. Tag med på en adrenalinfyldt rejse blandt spidse tænder og imponerende habitater!

Siden jeg var barn, har jeg været fascineret af hajer og rokker. Jeg kan huske, da jeg som ni- eller tiårig gik ind på det lokale bibliotek for at låne en bog om koralrevet og dets indbyggere. Bibliotekaren kiggede overrasket på mig – jeg kunne dengang knapt nå op over skranken. Hun viste mig derefter venligt over til en hylde fyldt med spændende litteratur. Der var en masse interessante bøger, men når man er en dreng, beslutter man sig naturligvis for den største og mest spektakulære bog. Desværre var den på engelsk, men det spillede ingen rolle. Billederne var flotte og det var det afgørende. Hjemme igen kunne jeg sidde i timevis og studere disse fotografier i mindste detalje. De sider, jeg i dag husker bedst, er dem, som handlede om de store arter som tigerhaj og hvidhaj. Nu, mere end 20 år senere, har jeg fundet landet, som kan tilbyde alt det, der blev vist i den bog – og lidt til. Sydafrika lokker ganske enkelt med dykning i absolut verdensklasse.

The big five

– Vær venlig at vende tilbage til jeres pladser. Vi påbegynder straks vores indflyvning mod Kapstaden, siger kaptajnen fra cockpittet.

Uden for maskinens vindue ser man en blanding af moderne storby og store områder med bartakker i bølgeblik, der danner de voksende slumkvarterer. Fra luften ser byen lille ud i betragtning af, at den rummer 3,5 millioner indbyggere. 

Da vi stiger ud af flyet, hilses vi velkommen af et friskt og behagligt klima. Landet som er kendt for sine store mineralrigdomme og fantastiske dyreliv, har virkelig skruet vore forventninger op. Her er der mulighed for at møde the big five. Begrebet dækker over femkløveret leopard, løve, elefant, næsehorn og afrikansk bøffel. Ud over dette, findes der et helt fantastisk marint liv, hvilket inkluderer pukkelhvaler, delfiner, sæler og et stort antal forskellige hajarter. 

En god måde at nyde Kapstaden på og samtidigt få et oversigtsbillede af området, får man ved at tage med svævebanen op på Taffelbjerget. Udsigten fra toppen er fantastisk. De røde bjerge styrter stejlt ned i det blå havet og danner et storslået sceneri. Bjergets højeste punkt er Maclears Beacon og når hele 1.086 meter over havet. Fra udsigtspunkterne oppe på bjerget ser du blandt andet Robben Island. Her sad Nelson Mandela og andre ANC-medlemmer fængslede i apartheidepoken. Den blev afskaffet under F. W. de Klerks regering i 1990’erne. I dag er landet en republik og er siden 1994 heldigvis blevet styres af demokratiske valg og principper. 

Vores første stop i Kapstaden bliver dog kort. Vi skal videre til en lille fiskerby, som giver mulighed for et møde, der vil sætte godt gang i vores adrenalinsystem. 

Den store hvide haj

Efter fire timer i en minibus langs en slingrende kystvej, når vi frem til den lille fiskerby Gansbaai. Solen...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også