DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Kap Verde – Feriedykning i Atlanterhavet
Vraget blev sænket i 2006 efter at have transporteret flygtninge fra Senegal.

Kap Verde

– Feriedykning i Atlanterhavet

Tekst Kathrin Tengsand, Foto Ulf Tengsand & Kathrin Tengsand

Man tager nok ikke til en lille sandø langt ude i Atlanten som det første, men for os blev det nu tilfældigvis en tur dertil igen. Den første tur, lige efter pandemien, var en succes, selvom vi fik Covid på vej hjem.
Man rejser normalt til øen Sal som sol- og badeturist. Der er heller ikke så meget andet at lave der, skulle man tro. Vegetationen er ikke-eksisterende, og det blæser konstant. Men der skulle være nogle dykkercentre der på den sydlige del af øen. Ja, men afsted så!

►  På vores første tur tjekkede vi Eco Dive School ud, som så ud til at være "The place to be". Men i 2021 og 2022 havde de skåret ned på alt på grund af Covid, og ​​de kunne ikke rumme flere dykkere. Dem vi endte med at vælge hed Atlantic Star og lå på Hilton-hotellets grund. Året efter forsøgte vi igen at dykke med Eco Dive School, og vi fik en plads uden problemer. En interessant refleksion er, at alle, der arbejder i dykkerbranchen på øen, også samarbejder på den ene eller anden måde. Det er en lille ø, hvor alle kender alle. Det viste sig også at fungere godt med al service rundt omkring. Man blev både bragt og hentet i bil, hvis det var nødvendigt, og de ordnede også dykkerflaskerne for os.

I Santa Maria – landsbyen hvor alle turisterne bor – er der en lille slidt mole, der går ud fra sandstranden, og det er der, det meste sker. Her mødes fiskere, dykkere, sælgere og turister, og om morgenen kan du finde dig selv midt i fiskerensningen. Herfra bliver du hentet i en gummibåd, som har plads til seks dykkere plus en guide. Turen går herefter til nogle rev, som ligger spredt rundt om det sydlige næs, og det tager højst en halv time at komme til det fjerneste dykkested. Det var dog langt fra alle dykkesteder, der kunne besøges i år. Vi blev advaret om, at der kunne være høje bølger og en del strøm.

Muræner og huler
Ordningen - uanset dykkercenter - er, at man laver to dyk efter hinanden uden at komme i land. Efter frokost vil der være eftermiddagsdyk, men ingen natdyk overhovedet. Om det er for farligt, eller om guiderne ikke vil arbejde sent, er svært at afgøre.

Det mest almindelige er at dykke fra en båd. Dyk fra land udføres kun til træning og check-dyk. Så du ruller i fra gummibåden, og når du skal op, tager du BCD og tank af ​​i vandet, sender finnerne op og kravler op af en lille stige. Du kan regne med et kort overfladeinterval, og nogle gange ret kraftig sø. Alle, der let bliver søsyge, bør tage en pille, og er du toilettrængende, må du finde en anden løsning. Strømstyrken varierer, og guiderne tjekker altid situationen, inden man hopper i. Sigtbarheden er fantastisk, men den kan også variere. De fleste rev ligger på 16-24 meters dybde. De ydre rev kan gå ned til mere end 40 meter, og der er også nogle mindre grotter. Det typiske er, at revet danner et lille udhæng, og ned mellem sandbunden og udhængene vrimler det med liv. Muræner af alle slags trives her. Mange er af arten Gymnothorax, som også findes i Middelhavet. Store havedderkopper gemmer sig i hulerne og langs væggene er der så mange trompetfisk og Big-Eyes, at man næsten ikke kan tage billeder. Med lidt held finder du lejlighedsvis nøgensnegle. Det bliver lidt mere spændende på de yderste rev, hvor der er mulighed for at se atlantisk nurse shark (Ginglymostoma cirratum), pilrokker og store fede sandål.

Vragdyk med varierende sigtbarhed
To vrag ligger på dykbare dybder. Det mest spektakulære vrag ligger...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Fakta

Fakta – Kap Verde

Øen Sal er en af ​​de ti Kap Verde-øer. Den har et ret lille areal på 216 km², til gengæld huser den øgruppens største internationale lufthavn.

...

Læs artiklen i DYK #76:

SOME images:
Kap Verde – Feriedykning i Atlanterhavet, Kap Verde – Feriedykning i Atlanterhavet
Vraget blev sænket i 2006 efter at have transporteret flygtninge fra Senegal.
, Kap Verde – Feriedykning i Atlanterhavet
Du kan også lave nogle afslappende dyk på ca. 6 meters dybde, spotte skildpadder og lade dig tumle rundt i dønningen.
, Kap Verde – Feriedykning i Atlanterhavet
Du kan også lave nogle afslappende dyk på ca. 6 meters dybde, spotte skildpadder og lade dig tumle rundt i dønningen.

Læs også