DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Tæt på  Nära ögat
Taget af strømmen – en dykkers mareridt
Taget af strømmen – en dykkers mareridt
Taget af strømmen – en dykkers mareridt
”Hajerne kredsede konstant rundt under os og gik os på nerverne, men ingen haj kom nærmere end tre meter. De var blot endnu en årsag til bekymring.”

Taget af strømmen

– en dykkers mareridt

Af Ethan Daniels
Ti sømil ude på det Filippinske Hav drev jeg rundt sammen med otte andre dykkere. Vinden og havstrømmene havde os helt i deres vold og vi forsøgte ikke at tænke på hajerne under os… Ethan Daniels mindes en nytårsaften, som han nok helst ville have været foruden.

Vi var drevet rundt på det tomme åbne ocean i timevis. Eftermiddagssolen krøb tættere på horisonten end jeg havde lyst til at tænke på. Dystert truende regnskyer kom nærmere og nærmere og havoverfladen blev i samme tempo mere stålgrå. Alt virkede håbløst.
Dagen var begyndt som enhver anden dag i det tropiske paradis Palau. Vejret var stille og smukt, og vandet omkring hovedstaden Koror lå spejlblankt. Alt virkede ideelt til dykningen langs de spændende revvægge ved øen Peleliu. Øen er kendt for de forfærdelige hændelser under anden verdenskrig. Den ligger i den sydlige ende af øgruppen Palau. Der møder Stillehavet det Filippinske Hav med hårrejsende kraftige havstrømme og mægtige dønninger. Disse forhold betyder, at dykkere ofte kan møde store højsøarter på nært hold.
Gruppen på otte dykkere under min ledelse, var rullet baglæns i vandet ved Peleliu Wall. Væggen der er dramatisk og beklædt med blødkoraller. Vi drev langsomt langs skrænten og nu og da stoppede vi op for at betragte de tætte skyer af revfisk, som dansede i den lette strøm. Viftekoraller, søanemoner og svampe skød frem fra den lodrette væg og grå revhajer patruljerede ude i det dybblå vand.
I overfladeintervallet tog dykkerne en tur gennem den historiske slagmark fra sidste verdenskrig på Peleliu. Her lagde jeg mærke til, at vinden var begyndt at lave små hvide toppe på bølgerne. Havet så dog fortsat roligt nok ud til at dykke sikkert. På tilbageturen sejlede vi derfor til Peleliu Express for at lave dagens andet dyk.

Ønsketænkning
Selvfølgelig findes der dykkesteder som er smukkere og nemmere at nyde. Peleliu Express kan på den anden side tage pusten fra en hvilken som helst gammel dykkeræv – hvis dagen er den rette. Store hammerhajer, hvalhajer, sejlfisk og enorme mængder trevaller kan ses der. De krydser omkring i det blå ud for revet sammen med masser af revhajer. Stedet kan være det mest forførende sted her på jorden, men også det modsatte, når der er meget strøm. Og strømmen var tydelig. Overfladen krusedes lige der hvor vi skulle hoppe i.
Under briefingen forklarede jeg udførligt hvor vigtigt det var, at vi måtte holde sammen. Vi skulle svømme til et specielt sted på revplateauet. Alle på nær én gik i vandet som planlagt. Dykkeren, som blev tilbage om bord, ville have sin flaske skiftet, da han kun havde 190 bar i den.
I mellemtiden drev vi andre bort fra revkanten, hvor vi skulle være og ud over plateauet. Kaptajnen skiftede hurtigt dykkerens flaske. På det tidspunkt var vores drivende gruppe havnet langt borte fra revvæggen. Det ville sikkert være lykkedes for os at nå ned til det rette sted på plateauet, hvis vi var dykket ned umiddelbart og svømmet dertil med kraftige finnespark. Nu var den manøvre ren ønsketænkning.

Mod afgrunden
Nu var vi altså her. Midt i en voldsom strøm på fire knob. Vi forsøgte desperat at svømme helt ned og få fat i revkanten 16 meter...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også