DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Portfolio  Portfolio

Takako Uno

– den dykkende sygeplejerske

Takako Uno blev født i Japan i 1964 og hun har været en ivrig dykker i mere end 20 år. Oprindeligt blev hun uddannet som sygeplejerske i Japan og arbejdede som sådan, mens hun brugte al sin fritid på at dykke og tage billeder under vandet. I 1997 mødte hun undervandsfotografen Stephen Wong på en tur til Malaysia. Ham endte hun med at blive gift med. Først hjalp hun Stephen som assistent og model, men snart begyndte hun også, ligesom Stephen, at arbejde fuldtidsprofessionelt som undervandsfotograf. Parret er i dag baseret i Hong Kong, hvorfra de konstant foretager reportagerejser rundt om i verdenen.
Takako siger: Jeg betragter mig blot som én, der observerer livet i havet – med eller uden kamera. Der er så meget at se, og så mange indviklede sammenhænge at forstå. Jeg er kolossalt fascineret af dyrenes adfærd, variationen og myterne. Jeg føler mig priviligeret, men jeg ville ønske, at jeg havde endnu mere tid til at udforske havenes vidundere.
Hendes arbejder har været benyttet i bøger og magasiner i Japan, USA, England, Hong Kong, Kina, Singapore, Malaysia, Australien og New Zealand. Desuden har hun deltaget i utallige udstillinger og vundet endnu flere priser.
Hendes stædighed, mange dykketimer og sans for detaljer og marinebiologi, gav hende for nylig en ganske særlig oplevelse: opdagelsen af hele to nye arter. I Indonesien, der er blandt hendes og Stephen favoritdestinationer, har hun opdaget en ny nøgensnegl, der nu har fået navnet Takako’s Trapania af Neville Coleman og Dr. Bob Burn. Desuden har hun opdaget en ny pistolrejeart i Indonesien, Synalpheus spec. aff. modestus (De Man), bekræftet af Dr. Arthur Anker.
I april 2005 udgav hun sammen med Stephen Wong en coffee table book, “An Ocean Odyssey”. Det er en billedantologi på 240 sider med nogle af parrets bedste vidvinkelbilleder, taget i blåt vand
Når det gælder fotoudstyr, har Takako lidt forskellige våben i arsenalet, deriblandt et Nikonos RS (inkl. alle objektiver), et Nikonos V (15mm objektiv), et Nikon F90 (16mm, 60mm og 105mm) i et Nexus-hus og et Olympus wz-8080 med telekonverter og close up-kit. Over vandet bruger hun et Nikon F5. Blitzer: Nikon SB104 og Sea&Sea YS30, 90,120 & 300.

Du kan se flere af Takakos billeder samt en omfattende liste over alle hendes priser, publicerede billeder og øvrige meriter på www.takakouno.com

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også