DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Teknisk dykning  Teknisk dykning
Tekniske tanker – hvorfor er det hele sort?
Under vandet spiller det ikke den største rolle, hvilken kulør dit udstyr har. Farverne forsvinder alligevel gradvist, jo dybere du går og det er mere kontrasterne, der gør dig synlig.
Tekniske tanker – hvorfor er det hele sort?
Richard Lundgren er en af Skandinaviens mest navnkundige og rutinerede tekniske dykkere. Han begyndte sin professionelle karriere i 1986 og var en af de første, der fik status som GUE Instructor. Huledykningen ligger hans hjerte nær og i 1997 gik han med i det legendariske huledykningsprojekt i Florida, WKPP. Richard har huledykningsuddannelse inden for GUE, NACD og NSS-CDS og har desuden været projektleder på hele to Britannic-ekspeditioner (1997 og 1999). Richard Lundgren har han mere end 4.000 dyk i logbogen, både i nordiske og tropiske farvande.

Tekniske tanker

– hvorfor er det hele sort?

Richard Lundgren
Hvis du tilbringer en eftermiddag i din lokale dykkerbutik, eller besøger en dykkemesse, er det slående hvor meget af udstyret, der er sort uanset hvilken fabrikant, der er tale om. Hvad mon dette skyldes? Spiller farven overhovedet en rolle? Hvem er det, der bestemmer farverne på udstyret og hvilke farver er bedst under vandet og i overfladen.

Når det handler om sikkerhed, kobles farven på udstyr oftest sammen med, hvor godt farven kan ses. For en dykker gælder det både under vandet og i overfladen. Under vandet spiller udstyrsfarven en mindre praktisk rolle, da farverne som bekendt mister deres kulør og det hele bliver mere eller mindre gråt, efterhånden som vi går dybere – hvis der ikke indgår kunstig belysning. Faktisk så handler det mere om kontraster under vandet, når man skal kunne se eller udskille en genstand eller en dykker. Sort har en udmærket kontrast i blåt tropisk vand. Derfor anvender jeg ofte en sort ned- og opstigningsline i disse blå omgivelser. Hvid fungerer godt i den grønne Østersø, takket være kontrastforskellen. Hvilken farve dykkeren har på sin vinge/BCD eller dragt spiller faktisk en mindre rolle. En lygte er den bedste måde at gøre sig synlig med, eller når man selv skal se og kommunikere. 

Orange hætte

Over vandet er farverne mere afgørende, hvis man vil kunne ses. Her handler det mest om at kunne gøre sig synlig i et eventuelt nødstilfælde. Det skal være muligt at spotte en dykker, der eftersøges fra en båd eller en helikopter i overfladen. De fleste er enige om, at orange er at foretrække i disse situationer. Og redningsveste og redningsflåder er derfor næsten altid orange.

På et sikkerhedsseminar, der var arrangeret af PADI, Svensk Sportsdykkerforbund og DYK for nogle år siden, foreslog myndighederne, at dykkere altid skulle medbringe en løs orange hætte, som de kunne anvende i nødsituationer. Tanken er god nok, men ikke særlig praktisk. Hånden på hjertet: Ville du altid tage en ekstra hætte med på alle dine dyk? Så er det nok bedre at udpege et stykke udstyr, der udfylder mere end én funktion. En overfladebøje (SMB) er mere eller mindre (eller burde i hvert fald være) standardudrustning ved alle havdyk. Den er større, og er derfor lettere at opdage end en hætte. Ikke nok med, at overfladebøjen bedre kan ses – den opfylder samtidig flere vigtige funktioner for dykkeren. Også selv om der ikke er tale om en nødsituation. Det er løsninger som denne, der ofte får prædikatet DIR eller Doing It Right. En smart løsning på et reelt problem, som samtidig har flere anvendelser. En SMB i kombination med reflekser på dykkerens hætte eller skuldre, burde være en både praktisk og sikker løsning.

Mode

Man skal ikke gå ud fra, at producenterne altid sætter sikkerheden øverst når det gælder farvevalg på deres udstyr. I flere tilfælde, der beskrives ovenfor, så viser det sig faktisk, at sort slet ikke er så dårligt et valg når det gælder om at kunne ses under vandet. Men det er nok ikke derfor, at der er så meget udstyr, der er sort. Svaret findes nok snarere hos os selv som forbrugere. Der er ligeså meget mode inden for dykning som inden for alle andre områder. Kundernes valg styrer produktionen i meget stor udstrækning. Som et eksempel kan nævnes Halcyons vinger. Det USA-baserede...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også