DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Udstyr  Utrustning
Test – Mares Quattro Excel
Test – Mares Quattro Excel
1 af 1

Test

– Mares Quattro Excel

Af John Bantin
Mares har et problem. For en del år siden introducerede de deres Plana Avanti Quattro-finner. De var så meget bedre end det, der ellers var på markedet, at de straks blev den foretrukne finne hos verdens dykkeguider. Quattro-finnerne er svære at forbedre.

Naturligvis er det et luksusproblem, men Mares vil gerne stimulere efterspørgslen ved at introducere nye og attråværdige modeller som det nu en gang er almindeligt i et moderne forbrugssamfund. Derfor har Mares introduceret nye og dyrere finner lidt forgæves.
Nyeste skud på stammen er Quattro Excel. Jeg prøvede et par, der var designet til at matche Mares Black Passion-serien. Black Passion er dog et lidt misvisende navn, da finnerne hovedsageligt er lysegrå.
Bortset fra det, kunne jeg se, at Mares-designerne klogt nok havde holdt sig til det velfungerende Quattro-design, men ændret lidt hist og her, og anvendt nye materialer for bedre stivhed.
Disse finner har et blad, der fanger vandet. De mørke dele er af et stivere materiale mens de fire bløde kanaler er kamufleret i samme farve som det omgivende finneblad. Kanalerne er længere end tidligere, mens bladet tilsyneladende ikke er helt så vinklet i forhold til fodlommen som på tidligere modeller. Alt i alt er Excel i samme størrelse som Avanti Quattro.
Den har også den samme fodlomme med ribber inde i lommen, der modvirker, at dine støvler bliver suget fast og dermed er svære at få ud igen.
Det skistøvleagtige spændearrangement er blevet omdesignet med en ny udløsningsmetode, der forhåbentlig vil give færre brækkede negle end den tidligere spændelås.
Jeg brugte finnerne under vores regulatortest i Jordan, hvor vi havde lange svømmeture fra dykkestedet og tilbage under vandet på gradvist lavere dybder mens vi dekomprimerede.
Ved slutningen af hvert dyk, begyndte mine lægmuskler at syre til. Jeg havde også svært ved at udløse låsen på spænderne. De var næsten umulige at betjene med hænder, der var bløde efter 70-80 minutters neddykning, og jeg gætter på, at jeg ingen vegne ville være kommet med handsker på.
Mens jeg svømmede med flasker, fangede Quattro Excel masser af vand og jeg kom fremad. Topkarakter på dette punkt.
Syreophobingen i mine ben fik mig til at tro, at jeg måske ikke længere var i form til lange svømmeture. Derfor anbragte jeg en Excel-finne på den ene fod og en standard Avanti Quattro på den anden. Resultatet var afslørende. I modsætning til, hvad man skulle tro, svømmede jeg ikke rundt i cirkler, men benet med den nyere finne gjorde ondt i slutningen af dykket, mens det andet ben havde det fint.
Finnerne er lige lange og ens i designet, så jeg forventede, at de ville opføre sig ens. Hvorfor fik jeg ondt i den ene lægmuskel?
Mysteriet blev opklaret, da jeg undersøgte fodlommerne. Den ældre finne omslutter min fod helt op til hælen. Resultatet er, at finnen bliver en forlængelse af mit ben. Selv om Excel-finnen har den samme totale længde, er fodlommen omkring tre cm kortere. De ekstra tre centimeter er altså tilføjet bladets længde – nok til at gøre en forskel. Excel-finnerne vil nok især passe til folk med mindre fødder og større muskler end mig.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også