DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Udstyr  Utrustning
Test - Galileo sol
Test - Galileo sol
Test - Galileo sol
Test - Galileo sol

Test

– Galileo sol

Af John Bantin
Alle dykkecomputere beregner dekompression ud fra en gennemsnitsbetragtning. De antager, at du er en standard-dykker. Men som vi ved, er vi alle forskellige. Hvordan kan computeren vide, hvad der sker i din krop? Burde man fx ikke kunne indtaste sin højde og vægt?

Da Uwatec for ca. 10 år siden introducerede deres adaptive ZH-L8 ADT-algoritme, der tog vandtemperaturen i betragtning, var jeg lidt skeptisk. En ordentlig påklædt dykker i tørdragt og underdragt vil være varmere, end en dykker i en 3mm-dragt i langt varmere vand. Men der er ikke tvivl om, at en nedkølet krop begrænser blodforsyningen til ekstremiteterne og derfor hæmmer afgasningen i disse områder. Senere medtog Uwatec dykkerens åndedrætsrytme i deko-beregningen, men nu har de bevæget sig endnu et skridt nærmere i bestræbelsen på at matche computeren og den dykker, der bærer den.
Med Galileo sol har schweiziske Uwatec i ledtog med finske Polar implementeret en pulsmåler i dekompressionsberegningen. Naturligvis er Galileo sol også gasintegreret via radiosender, så åndedrætsfrekvensen medregnes. Senderen giver desuden computeren oplysninger om flasketryk og resterende gastid. Du kan så vælge, om deko-beregningen skal baseres på hjerterytmen eller på åndedrætsfrekvensen, eller på den til enhver tid mest konservative af de to. Eller det  modsatte. Ikke bare det, men Galileo kan anvendes med op til fire sendere. Tre til dine egne flasker med varierende oxygenindhold, og den fjerde, hvis du vil holde øje med din makkers gas.
Den seneste version af Uwatec ZH-L8 ADT MB PMG-algoritmen kan altså nu tage højde for vandtemperatur, åndedrætsfrekvens og dykkerens hjerterytme efterhånden som de ændrer sig undervejs i dykket. Modellen er en eight-compartment adaptive micro-bubble predictive multi-gas algoritme.
Undervejs i dykket kommer der måske en besked på skærmen med ordlyden increased workload. Det indvarsler, at no stop-tiderne kan bliver forkortet, eller at deko-tiderne bliver forøget.
Galileos algoritme forudser din deko, hvis du fortsætter med at ånde den aktuelle gas, eller de reducerede deko-tider, hvis du skifter til en mere oxygenrig blanding.
Al denne teknologi pakket i én enhed kunne let medføre, at computeren blev et ordentligt monstrum. Og skærmen er da også enorm, men det er lykkedes Uwatecs ingeniører at udvikle et slankt oliefyldt kabinet, der kan modstå enorme tryk. Den skulle kunne modstå trykket på 330 meter, men er alligevel ikke for klodset at bære. Computeren har dog sine batterier i et luftfyldt afsnit, så brugeren kan selv udskifte dem.

Som en mobiltelefon
Instrumentets firmware kan opgraderes med nye funktioner og fejlretninger hentet på internettet. Det foregår via et hurtigt infrarødt interface, der klarer sagen på seks minutter. Galileo sol er menustyret med tre knapper nogenlunde som en mobiltelefon Og hvis du kan bruge en telefon, vil du opdage, at denne computer er lige så let at indstille og anvende. Desuden er instruktionsvejledningen skrevet af nogen, der både kan skrive manualer og dykke, så i modsætning til nogle af dens forgængere, er den både relevant og forståelig.
Du kan indtaste personlige detaljer, der kommer frem i tilfælde af en ulykke...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også