DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Reportage  Reportage
Uwatec Galileo sol – storslået lancering af ny computer
Galileo sol-displayet er enormt. Batterierne, der kan skiftes af brugeren, sidder i et separat afsnit, som er bøjet ned ad armen, adskilt fra elektronikken.
Uwatec Galileo sol – storslået lancering af ny computer
Uwatec er en high tec-virksomhed, men det er stadig meget manuelt arbejde forbundet med at samle de færdige computere.
Uwatec Galileo sol – storslået lancering af ny computer
Uwatecs General Manager Dr. Sergio Angelini fremviser stolt Galileo-kagen, der blev bagt i anledning af lanceringen af den nye computer. Den smagte fint, skulle vi hilse og sige...

Uwatec Galileo sol

– storslået lancering af ny computer

Tekst Jesper Kjøller Foto Martin Örnroth
Når 39 redaktører fra 30 dykkemagasiner hjemmehørende i 17 lande er samlet midt i Europa og langt fra havet, så må der være noget ganske særligt på færde. Uwatec ville gerne dele afsløringen af deres nye computer med verdenspressen.

Normalt når dykkebranchen lancerer en produktnyhed, kommer der en pressemeddelelse pr. e-mail. Men Uwatec ventede sig så meget af deres nye baby, at de mente, at nyheden om fødslen skulle lanceres med maner. Redaktørerne fra alle verdens dykkemagasiner (bortset fra USA og Australien, der dækkes med en separat event) var inviteret til at overvære afsløringen, der foregik i Schweiz, få dage inde i det nye år. Så vidt vides er det første gang, man har prøvet noget sådant i dykkebranchen. Vi havde derfor ret til at vente os noget ud over det sædvanlige.
Den teaser, der blev udsendt kort før årsskiftet lod ane, at der var tale om en ny computer – ikke overraskende, da dykkecomputere netop er den schweiziske producents specialitet. Men hvad havde de mon fundet på? På vej til Zürich gættede vi på forskellige scenarier. Har de mon lanceret en helt ny algoritme? Eller måske en ægte boblemodel? Eller hvad med en integreret pulsmåler? Vi var tættere på, end vi troede...

Alt under ét tag
Uwatec blev grundlagt i 1983 i Hallwil i det centrale Schweiz. Først producerede man analoge dykkeinstrumenter som kompasser, manometre og dybdemålere. Men i 1987 introduceres den første Uwatec-dykkecomputer, Aladin Pro og dermed begyndte en ny æra inden for dykningen. Aladin-serien er utvivlsomt verdens mest populære og mest udbredte dykkecomputere og det er ikke usædvanligt at se 15-20 år gamle modeller, der stadig er i brug. En hel generation af dykkeguider har haft den lille grå kasse om håndleddet på et eller andet tidspunkt.I 1997 blev Uwatec en del af Johnson Outdoors, der også omfatter Scubapro, men Uwatec er fortsat et selvstændigt brand. Fabrikken i Schweiz rummer både produktion, lager, administration og udviklingsafdeling under samme tag. Og hovedparten af de dele, der indgår i de færdige produkter produceres og samles på stedet.Over en tredjedel af de omkring 40 ansatte på virksomheden er aktive dykkere og de opvarer deres udrustning i fabrikkens kælder, hvorfra de jævnligt tager ud og dykker i de omkringliggende søer – både for at teste produkterne og for sjov. Under rundvisningen på fabrikken slår det os, hvor rent og ryddeligt der er over det hele. Vi er tydeligvis i urenes og finmekanikkens hjemland og her er klinisk rent som på en operationsstue.
Uwatec har en lang række patenter og unikke teknologiske løsninger. Filosofien er at tilpasse computerens algoritmer mest muligt til dykkerens adfærd. De gasintegrerede computere med trådløse sendere på førstetrinnet, der blev lanceret med Aladin Air X-serien i 1994 var første skridt i den retning. En anden Uwatec-specialitet er brugen af oliefyldte dykkecomputere og 32-bit processorer. De oliefyldte kabinetter har blandt andet muliggjort formgivninger af instrumenterne, der ikke er begrænset af et luftfyldt kammers krav til strukturel styrke – i praksis er luftfyldte computere nødt til at være runde for at kunne modstå trykket. Men Uwatecs patenterede...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også