DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Thailand – velsignet med to rige oceaner
Andamanerhavet, som følger Thailands vestkyst, er en særlig frodig del af det Indiske Ocean
Thailand – velsignet med to rige oceaner
Neutral opdrift og god opdriftskontrol er et centralt begreb i al dykning. Det gælder ikke mindst ved dykning på koralrev. Også uv-kameraet kan afbalanceres neutralt.
Thailand – velsignet med to rige oceaner
De karismatiske flagermusefisk er ikke sky, men nærmest nysgerrige. De optræder gerne i mindre grupper, eller større i stimer, og de er altid fotogene motiver.
Thailand – velsignet med to rige oceaner
Harlekinrejen er et drømmemotiv for undervandsfotografen. Denne her sidder på en blå søstjerne, som er rejens favoritføde.
Thailand – velsignet med to rige oceaner
Thailandsk dykning kan gennemføres på dagture fra idylliske tropiske øer med hvide strande.
Thailand – velsignet med to rige oceaner
Mantaen, den største af alle rokker, lever et pelagisk liv, men er jævnlig gæst på blandt andet Hin Daeng og Hin Muang.

Thailand

Velsignet med to rige oceaner

Tekst og foto: Magnus Lundgren/Aquagraphics.se
Kokken stak hovedet ud fra kabyssen og råbte ophidset: – Macnut! Now it is time. Whale shark sure! (Macnut er Magnus på thailandsk). Jeg hoppede i og strømmen trak godt rundt om Richelieu Rock. Seks minutter senere så jeg en enorm lys mund dukke op foran mig – min første hvalhaj. Det var magisk og stort i mere end én forstand.

Thailand er et rejsemål, som er gået fra at være en eksotisk rose i øst til at etablere sig om en populær klassisk skandinavisk charterdestinaton. Når man besøger Thailand føler man ofte, hvordan åget løftes fra skuldrene, og at livet på en eller anden måde er mere enkelt og mere positivt. Kombineres det med sol, varme, hvide strande, palmer og et gudsbenådet køkken, så er beslutningen om at rejse dertil ikke specielt svært.
Den thailandske dykning er velsignet med to rige oceaner. På vestsiden ligger Andamanerhavet, som en del af Det Indiske Ocean. På østsiden har vi den Thailandske Bugt, som tilhører Sydkinesiske Hav. Begge sider præges af et rigt marint liv i klart vand med en temperatur på 26 til 28 grader. Rejser du på den rigtige årstid, er der desuden oftest gode og rolige dykkeforhold.

Som dykkedestination har Thailand været ude for eksplosiv vækst og dykkeindustrien har nu etableret sig og er modnet – på både godt og ondt. Thailand har i dag professionelle dykkercentre og liveaboards i høj klasse, men for dem, der foretrækker små, charmerende og oftest lidt mere lurvede dykkercentre, så vil de altid findes ved siden af.
Uden af påstå, at vi kan give et udtømmende billede af thailandsk dykning, så tilbyder vi dig at hænge på her på et par velvalgte stop hos nogle af vores favoritter på vest- og østkysten.

Smukke Similan
Thailandsk dykning er for mange synonymt med Similanøerne på vestkysten. Der er naturligvis meget anden dykning i Thailand, men sukkersøde Similan har de mest populære og mest besøgte dyk. De ni øer danner en mindre øgruppe, 100 kilimeter ude i Andamanhavet nordvest for Phuket. På fastlandet er det Khao Lak, som ligger nærmest Similan.

Omkring Similan kan man opleve fine koralrev, spændende undervandslandskaber og et fantastisk marint liv. Til forskel fra, hvad mange tror, er det ikke specielt almindeligt at se hvalhaj og manta der. Over overfladen er Similans afrundede klippeøer dækkede af tropisk jungle, men for os dykkere er det det klare turkisblå Andamanhav, der omringer øerne, som lokker. Navnet Similan kommer af det malaysiske ord sembilan, som betyder ni. I dag har alle øerne et thailandsk navn samt et nummer, og hele øgruppen er under aktiv beskyttelse med nationalparksstatus siden 1982.

Det er to markant forskellige miljøer at udforske rundt om Similan. Østsiden af øerne er velsignet med fine strande og under overfladen finder man smukke koralhaver. Den typiske topografi for en østside, er en stejl skråning, som glider ud i en hvid sandbund. Der dykker man afslappende driftdives i adstadigt tempo mens man nyder det farvestrålende sceneri.

Wild West
På den anden side af øerne i vest er det mere rock’n’roll. De enorme granitblokke dominerer de imponerende undervandslandskaber. Det vilde vest danner sprækker, huler og swim-throughs under overfladen, og de røde og lilla blødkoraller dækker store områder. Det...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også