DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Koh Lanta – fred og ro i Andamanerhavet
Koh Lanta – fred og ro i Andamanerhavet
1 af 1

Koh Lanta

– fred og ro i Andamanerhavet

Tekst & foto Magnus Lundgren

Thailands salte vestkyst tiltrækker turister fra hele verden. Der er varmt og skønt, havet er blåt, og maden er god. Øen Koh Lanta, som ligger syd for Phuket, Phi Phi og Krabi, lokker især dem, som vil tage det med ro og bare nyde, at dagene kommer og går uden nogen form for stress. Det passer tilsyneladende familier fra Skandinavien som hånd i handske, men måske er det mindre kendt, at dykningen ud for Lanta har noget, der såvel kan tilfredsstille begyndere som gamle dykkeræve. Dertil kommer to isolerede dykkesteder som prikken over i’et!
Familievenlige Koh Lanta er en ganske stor ø, ca. 30 km lang. Lantas vestkyst har langstrakte sandstrande, og det er her man finder hoteller, restauranter og turistindustrien. De mest populære strande ligger længst mod nord og affolkes, efterhånden som man kommer længere mod syd. Ban Saladan er det største samfund på øen og udgør knudepunktet, hvor både fra Phi Phi og Phuket ankommer flere gange dagligt.
Koh Lanta kærtegnes af Andamanerhavet, som er en del af det Indiske Ocean. Det indebærer, at Thailands vestkyst har glæde af den dynamiske biodiversitet i det Indiske Ocean. Rundt om Koh Lanta ligger en række mindre øer, som man let når på dagture, og også gerne med snorkel og maske under armen. Man kan også dykke Phi Phi-øerne fra Koh Lanta, men Phi Phi dækkede vi i sidste nummers præsentation af Krabi, så her kommer Koh Lantas øvrige dykning.

Mikroskopisk
Koh Hae er et mikroskopisk ørige udspredt sydvest for Koh Lanta med ca. 50 meters dybde i kanalerne mellem øerne. Øgruppen er som skabt til dagture, hvor strandelskere, snorklere og dykkere på alle niveauer kan nyde en dag sammen. Koh Hae er bedårende smuk og er desuden oftest omringet af klart og blåt vand. Øgruppen er den mest populære dykkedestination fra Koh Lanta (sammen med Phi Phi).
Navnet Koh Hae betyder fem øer, og øgruppen består netop af fem øer samt et antal større og mindre skær. Fra Lanta tager det den ene vej omtrent 40 minutter med en hurtig dykkebåd og to timer med en større og langsom båd.

To fiskemagneter
Hin Daeng og Hin Muang er to søskende, som dykkemæssigt indgår i samme koncept. Hin Daeng (Red Rock) og Hin Muang (Purple Rock) hører ikke bare sammen, fordi man dykker dem på samme tur. De hænger faktisk sammen helt fysisk. Det er ikke mere end 400 hundrede meter mellem disse dykkesteder.
Hin Muang er som en smal aflang bjergryg. Den er ca. 200 meter lang og oftest mindre end 20 meter bred. Den består af et antal toppe med tydelige dale imellem. Den højeste top er på ca. otte meters dybde. Hele Hin Muang-scenen domineres af en lillafarvet variant af blødkorallen Dendronnepthye sp. Bjergryggen er desuden omsværmet af et rigt fiskeliv. Det er meget smukt og sprudlende.
Her er også gode chancer for det helt ekstraordinære møde ude i det blå, som fx store mantarokker eller måske en hvalhaj. Men rundt om klippen finder man også eksotisk liv...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også