DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
TOP 10 – muck-dyk
TOP 10 – muck-dyk
1 af 1

TOP 10 – muck-dyk

Af redaktionen Foto: Jesper Kjøller
Begrebet muck diving betegner dykning på grusbund og ofte blandt skrald og skrammel, hvor der ved første øjekast ikke er meget at se. Men har man først fået smag for at finde de små kræ i det næringsrige sand, så åbner der sig en helt ny dimension. Hvor skal man tage hen for at opleve denne miniputverde med skabninger, der ligner rumvæsener fra Men in Black?

Redaktionens bud på en top ti over nogle af verdens bedste dyk inden for seks kategorier. Det er ikke en prioriteret opstilling. Nummer 1 er ikke nødvendigvis bedre end nummer 2 eller 10. Vi har valgt at samle både de klassiske dyk samt et par outsidere. Det er naturligvis en stærk subjektiv liste – der er nok andre, der ville have valgt helt anderledes ...
God fornøjelse!

1. Lembeh Strait – Sulawesi, Indonesien
MUCK DIVING CLASSIC
Der er sagt og skrevet meget om Lembeh Strait, der med rette kan betegnes som muck divingens mekka. Det var i forbindelse med dykningen i det smalle stræde mellem Nord Sulawesi og Lembeh Island, at begrebet muck diving første gang dukkede op, og makro-entusiaster fra hele verden valfarter stadig til dette legendariske område. Nogle af makro-dykningens superstjerner som fx pygmæsøhesten og mimic octopus blev første gang beskrevet her og der opdages stadig masser af nye arter hvert år.

2. Tufi – Papua Ny Guinea
LIGNER NORGE
Omgivet af dybe fjorde, der nærmest minder om en tropisk version af Norges vestkyst, er Tufi på nordsiden af Ny Guinea en forunderligt sted. Nedenfor Tufi Dive Resort ligger en lille havn. Glem alt om eksotisk sandstrande med palmer. Her er rodet og beskidt. Men snart får du øje på den første harlekinreje eller tudsefisk, og så glemmer du hurtigt colaflasker og kokosnødder.

3. Mabul – Malaysia
MERE END SIPADAN
Med sin placering centralt i koraltrekanten med verdens største artigsrigdom, er Mabul endnu en hot spot for muck og makro. På øen ligger en håndfuld resorts, som alle først og fremmest tilbyder vægdykning på nærliggende legendariske Sipadan, men revet, der omgiver Mabul lokker med muck diving i verdensklasse – især efter alle de kunstige revformationer, der er sænket for at tiltrække makroliv.

4. Secret Bay – Bali, Indonesien
BALI KAN OGSÅ VÆRE MED
Bali er måske mest kendt for mantaer, mola mola og skibsvrag, men den populære ferieø er også hjemsted for et par glimrende muck-steder. Secret Bay allerlængst mod vest tilbyder klassisk muck diving med fint vulkansk sand og områder med søgræs. Her kan man finde hele persongalleriet inklusive mimic octopus, tudsefisk og mandarinfisk.

5. Popo, Bunaken – Indonesien
BETTER THAN LEMBEH
At Lembeh Strait på den anden side af Nordsulawesi er den målestok, som alle andre muck-steder måles efter, kan man tydeligt mærke. Ved landsbyen Popo på fastlandet syd for Manado findes tre fremragende muck-dykkesteder ved siden af hinanden og området her har fået kælenavnet Bethlehem – en sammentrækning af Better than Lembeh. Her lever hele galleriet af sære skabninger inklusive den sjældne og...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også