DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Biologi  Biologi
Artsdiversitet i Danmark
Gobi fra Thailand med øjne på toppen af hovedet.

Artsdiversitet

i Danmark

Tekst & foto: Helene-Julie Zofia Paamandia Paamand

Har du dykket i Danmark? Og hvis ja, har du så tænkt, at det hele var temmelig grønt og bekræftede det dig blot i, at du kun er til det varme vand og farver?

►  ...Så håber jeg, at jeg med denne artikel kan sætte lidt kulør på den danske dykning og især illustrere den artsrigdom, vi har. Mange af de fisk vi ser i udlandet, har nemlig en fætter herhjemme og jeg synes det er så interessant at sammenligne hvordan fiskearterne, tager sig forskelligt ud fra land til land. Det er nemlig sådan, at de fleste familier af fisk er repræsenteret over hele Verden, men kan se meget anderledes ud. Der kan være farver, pletter og størrelse til forskel, men de ligner alligevel hinanden – og ikke mindst, så er de biologisk beslægtede.

Ulken – Skorpionfiskens fætter
Jeg tror ikke, jeg har dykket ét sted i Danmark uden at støde på ulken. Den camouflerer sig alle steder, både i sten og på sandbunden. Den ser umiddelbart lys ud i farven, men bruger man lys og kommer tættere på, så er det utroligt, så meget den ligner skorpionfisken. Jeg finder den danske ulk lidt mere livlig. Den reagerer på lys og er meget nysgerrig, hvis man viser den sin interesse.
Skorpionfisken er en del af familien Stenfisk, der selvsagt inkluderer stenfisken, men også dragefisk, krokodillefisk, stjernekigger og frøfisk. Herhjemme er der også familierigdom, der bla. omfatter panserulken og havtasken. Og især havtasken er sjov, fordi den har det meget fine skæg, der minder rigtig meget om det skæg, man ser på både skorpionfisk og krokodillefisk.
Stenbideren hører som sagt også til familien af ulkefisk. Men i anledning af denne artikel tager jeg mig den frihed, at sammenligne den med den tropiske kuffertfisk, som egentlig ikke er repræsenteret i Danmark, men jeg synes stenbideren gør den ære både hvad angår form og farve og ikke mindst i dens måde at svømme på. Stenbideren er derudover virkelig sød som lille og det samme gælder kuffertfisken. Den starter sit liv som en lille gul kasse med meget små finner, som den kan bruge til at holde sig roligt ét sted, men også til at stikke af fra de mange charmerede dykkere, der vil se den lille skønhed. Et mønster, jeg i den grad kan sammenligne med den unge gule kuffertfisk, der udmærker sig med de kendetegnende sorte prikker. Den danske stenbiderrogn anses for noget af en delikatesse på det danske spisebord, men jeg synes vi skal opfordre venner og familie til at lade dem blive i havet, så vi kan få flere af de små gule charmører. De unge stenbidere er at finde om foråret og de vil gerne camouflere sig i tang af samme farve.

Kutling
En anden fisk, som også er at finde alle vegne, er kutlingen. Den lille nysgerrige fisk findes i et utal af varianter og farver, men kan kendes på at dens øjne sidder tæt og mere i toppen af hovedet fremfor et øje på hver side af en fladere krop. Kutlinger lever typisk i huller og gange i sandbunden. De kan leve flere sammen og nogle gange lever de også i kollektiv med rejer, som er med til at holde gange fri af det sand, der gerne vil kure ned i deres hjem. Der er et konstant vedligeholdelsesarbejde forbundet...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Lillebælt danser i strømmen! Video: Helene-Julie Zofia Paamand
Lillebælt danser i strømmen! Video: Helene-Julie Zofia Paamand
Læs artiklen i DYK #60:





SOME images:
Artsdiversitet i Danmark, Artsdiversitet i Danmark
Gobi fra Thailand med øjne på toppen af hovedet.
, Artsdiversitet i Danmark
Den tropiske kuffertfisk, ligner med sin gule farve og kasseform som ung meget stenbideren.
, Artsdiversitet i Danmark
Dansk nøgensneg, Coryphella verrucosa rufibranchialis.

Læs også