DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Teknisk dykning  Teknisk dykning
TOP 10 – tekdyk
TOP 10 – tekdyk
1 af 1

TOP 10 – tekdyk

Af redaktionen Foto: Jesper Kjøller
Udfordringen ved at dykke på dybe skibsvrag, som kun få har besøgt, spændingen ved at udforske undersøiske huler eller besøg på dybe rev med imponerende topografi er indlysende. Men hvor finder man de ti bedste tekniske dyk i varmere vande?

Redaktionens bud på en top ti over nogle af verdens bedste dyk inden for seks kategorier. Det er ikke en prioriteret opstilling. Nummer 1 er ikke nødvendigvis bedre end nummer 2 eller 10. Vi har valgt at samle både de klassiske dyk samt et par outsidere. Det er naturligvis en stærk subjektiv liste – der er nok andre, der ville have valgt helt anderledes ...
God fornøjelse!

1. Britannic – Grækenland
SOM AT DYKKE PÅ TITANIC
Titanics søsterfartøj blev også bygget som ocean liner, men hun nåede aldrig at fungere som sådan. Efter søsættelsen i 1914 blev Britannic med det samme inddraget i militærtjeneste som hospitalsskib. I november 1916 gik hun på en mine ud for Piræus i Grækenland og sank på 120 meters dybde. I dag er dette det ultimative drømmedyk for erfarne tekniske dykkere.

2. Ginnie Springs – Florida
HULEDYKNINGENS VUGGE
De procedurer og teknikker, som de fleste huledykkere anvender i dag, er udviklet i hulerne i det nordlige Florida, ikke mindst i de klare ferskvandskildevæld i Ginnie Springs. Her er både cave- og cavern-dykning for alle niveauer. Og selv de mest erfarne huledykkere kan blive udfordret her – ikke mindst på grund af hulesystemernes konstante strøm.

3. Blue Hole – Ægypten
VERDENS FARLIGSTE DYK
Udført korrekt er der intet specielt farligt ved dykket gennem buen i Dahabs Blue Hole. Men gennem tiden er masser af urutinerede dykkere omkommet i forsøget på at dykke ud på den anden side af den storslåede The Arch uden de rette gasser og den fornødne uddannelse. Det præcise dødstal kendes ikke, men det er formodentlig et stykke over 100.

4. Andrea Doria – USA
TEK-DYKNINGENS MT. EVEREST
Vraget af Andrea Doria ligger på ca. 75 meters dybde, og regnes om et af verdens sværeste vragdyk på grund af dårlig sigt, lumske strømme og uforudsigeligt vejrlig. I løbet af de sidste 25 år har mindst 15 mennesker mistet livet på Doria.
Skibet sank i 1956 efter en voldsom kollision med det svenske passagerskib Stockholm. 51 mennesker omkom under forliset. Andrea Doria havde 1.134 passagerer og en besætning på 572. Forliset kunne være blevet en af historiens søkatastrofer, hvis begge skibe var gået ned. Med sin placering i Nordatlanten er hun heller ikke et decideret varmtvandsvrag, men hun skulle med alligevel.

5. SS Maidan – Ægypten
STØDTÆNDER OM BORD
Hun blev fundet på mere end 100 meters dybde i 2006 efter at have hvilet på bunden siden forliset i 1923. Det britiske dampfragtskib var på vej hjem til England med en last af blandt andet elefantstødtænder, der stadig kan ses, når man penetrerer det enorme lastrum. Med en længde på 152 meter er dette et klassedyk for folk...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også