DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Tour de PNG - Papua Ny Guinea – overraskelsernes land
En dusket wobbegong (Orectolobus dasypogon) tager sig en lur på en afsats ved The End Bommie, der blev vores favoritdykkested i Bootless Bay ud for PNG Hovedstaden Port Moresby. Denne haj har fået sit besynderlige navn af den australske urbefolkning.
Tour de PNG - Papua Ny Guinea – overraskelsernes land
Der findes ikke mange fly fra anden verdenskrig, der er så velbevarede som Kimbe Bays Zero. De fleste fik et mere voldsomt endeligt. Denne her løb bare tør for brændstof.
Tour de PNG - Papua Ny Guinea – overraskelsernes land
Tour de PNG - Papua Ny Guinea – overraskelsernes land
Tour de PNG - Papua Ny Guinea – overraskelsernes land
Koralrevet gemmer altid på fantastiske former, kontraster og strukturer, hvis man kigger de rigtige steder. Denne tiarmede fjerstjerne har taget ophold i en farvestrålende blød koral.
Tour de PNG - Papua Ny Guinea – overraskelsernes land
Denne stime storøjet selar (Selar crumenophthalmus) hang ud ved Restoff Island i Kimbe Bay. Billedet er taget med snorkel to meter fra stranden.
Tour de PNG - Papua Ny Guinea – overraskelsernes land
Kæmpevraget Pacifik Gas ligger på 30 meter i Bootless Bay. Det blev sænket med vilje af lokale dykkeoperatører. Denne dragefisk svævede stolt omkring over lastrummet som om den ejede det hele.
Tour de PNG - Papua Ny Guinea – overraskelsernes land
De to vimpelfisk svømmer omkring og poserer i korallerne som var de bestilt til det. Det er først, når min blitz oplyser sceneriet, at jeg ser hvor flotte farverne er.
Tour de PNG - Papua Ny Guinea – overraskelsernes land
Man kan stort set ikke komme nogen steder uden at flyve, så derfor er der over 800 lufthavne i PNG. – som regel er der tale om en strimmel græs, hvor små propelfly kan lande og lette. Ofte er ”lufthavnsbygningen” en traktor, hvor bagagen ligger på laddet og indtjekningen foregår i førerhuset.
Tour de PNG - Papua Ny Guinea – overraskelsernes land
Merlet’s skopionfisk (Rhinopias aphanes) prøver efter bedste evne at ligne en fjerstjerne. Derfor sætter den sig øverst på revet og sidder helt stille.

Tour de PNG

- Papua Ny Guinea – overraskelsernes land

Tekst og foto: Jesper Kjøller
Hvis Papua Ny Guinea fremkalder billeder af kannibaler, ufremkommelig regnskov og paradisfugle på din indre biograf, er du ikke helt galt på den. Men tilføj mageløs muck diving, underligt undervandsliv og fabelagtige flyvrag, så har du et mere dækkende billede af PNG. Tag med til tre og overraskende forskellige dykkedestinationer på verdens næststørste ø.

Jeg er træt. Jeg er rigtig træt. Jeg er faktisk så træt, at jeg ikke engang gider at være gnaven længere. Trætheden skyldes en kombination af jetlag og manglende søvn efter fem fly, seks lufthavne og otte tidszoner. Jeg har slæbt bagage, diskuteret overvægt med emsigt lufthavnspersonale og siddet sammenkrøbet i long haul-fly. Og alligevel siger jeg ja tak til et natdyk efter endelig at være kommet frem til PNG-turens første stop – Tufi.

Ovenpå en kort, men rystende jeep-tur fra den græsplæne, hvor vores lille propelfly landede for fem minutter siden, bliver vi budt velkommen i solnedgangen på Tufi Dive Resorts terrasse, Vi har en fabelagtig udsigt over en af de mange dybe fjorde i PNG. Espen og Christian, mine to norske rejsefæller, føler sig helt hjemme – men i modsætning til deres hjemlands fjorde, er PNGs omkranset af mangrove og tyk, frodig regnskov. De umiskendelige junglelyde, der øresønderrivende fylder luften omkring er heller ikke udprægede norske...

Toiletpapir

Stadig umådelig træt, men nu oplivet ved udsigten til endelig at komme i vandet, bliver dykke- og kameraudrustningen hurtigt gjort klar. Jeg rejser med et nyt uv-hus, hvis pålidelighed jeg lige vil teste, før jeg anbringer mit kamera i det. Jeg placerer en rulle toiletpapir, hvor kameraet skulle have siddet. Jeg har ikke i sinde at starte 14 dage på nogle af verdens bedste dykkedestinationer med at drukne mit kamera...

Fra Tufi afgår en lille rusten færge til provinshovedstaden Popondetta. Ved færgelejet dyrker et halvt hundrede fra landsbyen PNG-beboernes favoritbeskæftigelse: at vente og kigge. Vi dykker fra en lille bådebro, der ligger lige ved siden af færgen. Vi gør os klar bag et plankeværk, men da vi skal hoppe i vandet, bliver vi pludselig synlige for de mange ventende færgepassagerer, der med en blanding af vantro og frydefuld undren betragter de mærkelige europæere, som i mørket hopper i det kulsorte vand med deres store kameraer og hvæsende åndedræt. 

Publikumssport

Vi får at vide, at det er muckdiving, der gælder her på Tufis house reef. Jeg er lidt skeptisk. Muckdiving er blevet lidt af et modeord, der anvendes i flæng. Nogle gange kaldes dykningen på steder, der bare ikke er særlig interessante for muck i håb om at forlene lokaliteten med lidt glamour. Muckdiving bliver med andre ord en eufemisme for ”trist”. Men det er ikke tilfældet her! Lige ved siden af trappen finder vi den første diminutive tudsefisk og så går den vilde jagt ellers. Selvom jeg er noget forkælet efter at have natdykket i muck-paradiset Lembeh Strait i Indonesien, bliver jeg ikke skuffet over Tufi. Vi finder masser af farvestrålende nøgensnegle, de sjældne harlekinrejer, flere små tudsefisk, dekorationskrabber, skorpionfisk, piskekroal-kutlinger og talrige blæksprutter, der blærer sig med imponerende farveskift.

Pokkers ærgerligt at svømme...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også