DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Norge  Norge
Trondheimsfjorden – en unik skandinavisk naturoplevelse
Trondheimsfjorden – en unik skandinavisk naturoplevelse
Trondheimsfjorden – en unik skandinavisk naturoplevelse
En almindelig eremitkrebs (Pagurus bernhardus), som kravler over en af Trondheimsfjordens enorme søsole (Solaster endeca). Dette er den mest udbredte arter af eremitkrebs i skandinaviske farvande.
Trondheimsfjorden – en unik skandinavisk naturoplevelse
At dykke efter tidvandstabeller er lidt som at tage toget. Når man fx dykker på Hardbakken, skal man komme i god tid, men det er en fornøjelse at sidde og nyde eftermiddagssolen i 15-20 minutter inden dykket.
Trondheimsfjorden – en unik skandinavisk naturoplevelse
Tilbage i havnen efter en vild tur på fjorden. Vi sejlede med en højhastigheds RIB med en maksimal hastighed på næsten 70 knob.
Trondheimsfjorden – en unik skandinavisk naturoplevelse
Stimerne af lille rødfisk (Sebastes viviparus), er en del af oplevelsen nede på det hvide Lophelia pertusa-rev.
Trondheimsfjorden – en unik skandinavisk naturoplevelse
Den lille stribede møgensneglnegl, Polycera quadrilineata, sniffer rundt i Trondheimsfjordens strømmende vande med hjælp af sine hornlignende rhinoforer. Denne art er ret almindelig langs både Sveriges og Norges kyster. Den bliver oftest ikke mere end 20-25 mm lang.
Trondheimsfjorden – en unik skandinavisk naturoplevelse
Vi dykkede på Heinkel 115-flyvraget, som ligger ret tæt på Trondheim. På billedet ses den ene af flyets to motorer. De sidder stadig på deres pladser på de intakte vinger, men desværre er propellerne væk.
Trondheimsfjorden – en unik skandinavisk naturoplevelse
Denne kammusling sad fast på vraget nede i Hamna. Man ser tydeligt rækken af alle øjnene, der sidder langs begge kanter.

Trondheimsfjorden

– en unik skandinavisk naturoplevelse

Tekst og foto Magnus Lundgren
Trondheimsfjorden ligger altid der på samme sted med skønhed og kraft. Sneklædte fjeldtoppe indrammer en stille, mørk og dyb fjord. Når man bryder havoverfladen ser man den anden side af fjordens rolige ydre. Her bor farvestrålende indbyggere i en stadigt strømmende vandmasse. Fjorden er et stykke unik skandinavisk natur. Det stabile saltindhold og temperaturen i kombination med de kontinuerlige tidevandstrømme skaber specielle forudsætninger. Her kan vi opleve det dybe hav på dykkebare dybder.

De fleste ved, at Norges snørklede kyst byder på koldtvandsdykning af ypperste klasse med en eksponeret kystlinje, hvor tangskove bølger i klart og koldt atlanterhavsvand. Hvad man let overser, er at den største del af den norske kyst befinder sig inde i fjordene. Fjordenes typiske topografi består af en høj og stejl kystlinje, som falder direkte ned i koldt, klart og salt vand. Fjorden står for et stabilt og artsrigt miljø med meget at udforske for os dykkere. De norske fjorde er ret forskellige i karakter. En af de mest spændende og interessanteste fjorde at dykke i, er Trondheimsfjorden, der ligger midt i Norges geografiske mangfoldighed. Der er flere fiskearter i Trondheimfjorden end i nogen anden fjord i Norge.
Fjorden ligger beskyttet af fjelde i nord og klarer sig altid hæderligt igennem forårets og efterårets vrede storme. Desuden er fjorden isfri året rundt på nær nogle af dens allerinderste dele. Det er Norges tredjelængste fjord. Den måler 130 km på langs og den er 617 meter på sit dybeste sted. Der findes en tærskel i mundingen ud mod havet og her skal alt vand passere ind og ud i takt med tidevandet, som løber over seks timers perioder. Det kan betyde op til tre meter mellem flod og ebbe, hvilket medfører stærke tidvandsstrømme. Her dykker man efter månefaserne for at undgå for stærk strøm på andre steder end dem, som ligger i strømlæ, og som derfor kan dykkes når som helst.

”Joy ride”
Svenska Sport- og Dykambassaden ligger ude på Amborneset. Odden er omringet af den salte fjord og herfra ses Trondheim tydeligt på den anden side i syd. Tæt ved dykkecentret er der mange fine dyk. Nede i Hamna, en kort promenade ned ad bakken fra centret, kan man dykke ud til et lille vrag på 18-20 meters dybde. Vraget er placeret til glæde for dykkere. Det er en lille båd ribbet til dykning og om sommeren og efteråret er her masser af storsej omkring båden. Sommetider ligger der til og med en stor havkat og lurer. Ellers er det vragets bevoksning, som er interessant med nøgensnegle, børsteorme, søpunge, troldhummere og edderkoppekrabber. På et dyk havde vi klamme øjenløse slimål, Myxine glutinosa, som bugtede sig frem langs bunden nær ved vraget.
Fra samme startsted i Hamna kan man også komme hen til en lille væg. Man dykker ganske enkelt i modsat retning ud mod fjorden. Toppen af væggen kommer næsten med det samme og er helt dækket af en frodig koloni af dødningehånd, hvilket viser, at der er ganske strømfyldt her mellem høj- og lavvande. Væggen snor sig dybere og dybere ned fra Hamna. Det er bare at vende om når det passer. Vær lidt opmærksom på strømmen og vend direkte om, hvis den begynder at flå lidt for meget. Der står et par store pragtfulde søanemoner, Urticina eques, stolt ud fra væggen omkring 20 meter. Væggen har budt os på både blæksprutter, havkat, havmus og medusahoveder og er altid et godt dyk.
Det mest pirrende dyk man kan gøre ved Dykambassaden er et strømdyk rundt om...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også