DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Reportage  Reportage
Undervandsjagt – skyd en fisk
Timo har med sin kamuflagedragt sneget sig ind på et par af de flade, der ender på stegepanden.
Undervandsjagt – skyd en fisk
Undervandsjagt – skyd en fisk
Undervandsjagt – skyd en fisk
Der er områder (fx i hele Øresund), hvor undervandsjagt er forbudt. Mindstemål gælder også for undervandsjægeren. Her er en liste over mindstemål for de mest almindelige fisk: Torsk 38 cm (i de indre farvande) Ising 25 cm Skrubbe 25,5 cm Rødspætte 27 cm Pighvarre 30 cm Slethvarre 30 cm Havørred 40 cm
Undervandsjagt – skyd en fisk
Når du har fanget en fisk, aflives den og anbringes under bøjen, så du har hænderne frie til at jage videre.
Undervandsjagt – skyd en fisk
Harpuner kræver ikke våbentilladelse, men du skal være over 18 år for at købe en, og du skal have et gyldigt fisketegn for at skyde fisk.
Undervandsjagt – skyd en fisk
Masken og finnerne til jagtbrug er anderledes end det udstyr, du bruger til scuba-dykning. Masken har mindre volumen og finnerne er længere.
Undervandsjagt – skyd en fisk
Kniven skal anbringes så den kan frigøres med begge hænder og den skal være let at få ud af skeden.
Undervandsjagt – skyd en fisk
Se dig godt for, så du ikke kommer til at svømme ind i net eller liner.
Undervandsjagt – skyd en fisk
Undervandsjagt – skyd en fisk
Undervandsjagt – skyd en fisk
Masken og finnerne til jagtbrug er anderledes end det udstyr, du bruger til scuba-dykning. Masken har mindre volumen og finnerne er længere.
Undervandsjagt – skyd en fisk
Timo Jattu er ikke Hr. Hvem som helst. Han har dyrket konkurrenceundervandsjagt siden 1985, og har dykket i alle kystliggende lande i Europa, samt mange eksotiske steder på kloden. Han er fridykker på eliteniveau, medlem af det danske fridykkerlandshold og driver kursusvirksomhed i dykning og undervandsjagt ved siden af sit studium som biolog. Hans personlige rekord er et dyk på 90 meter, som gav ham en sølvmedalje i VM i fridykning. Timo har holdt vejret i 5 minutter og 53 sekunder.
1 af 11

Undervandsjagt

– skyd en fisk

Tekst og foto Kristian Ørsted Pedersen
Undervandsjagt tilføjer en ekstra dimension til snorkeldykning. Vil du have én på opleveren og en fisk med hjem på middagsbordet, så medbring en harpun næste gang du går i bølgerne. Vi hjælper dig godt og sikkert i gang med undervandsjagt.

Hvilken stilhed. Du nærmest svæver gennem vandet som en naturlig del af det undersøiske univers. Kun en svag og diffus skygge på sandbunden røber, at en jæger sniger sig frem. Du slapper af i hele kroppen, men alligevel mærkes en svag sitren i alle muskler. Masken er helt fri for dug, og alt står krystalklart. Dit blik er klistret til bunden, og du spejder roligt fra side til side efter de velkendte konturer i sandet. Alle sanser er tunet ind på jagt, og koncentrationen er spændt som elastikken i din harpun.

Der har vi den! Omridset af en større og cirkelrund fisk er printet i sandet. Det er pighvarren. Det fornemste bytte for undervandsjægeren. Pighvarren er selv en fantastisk undervandsjæger, men her må fisken finde sig i at være bytte. Med spidsen af harpunen sigter du mellem øjnene på den skræmmende store fisk. Det rykker voldsomt i din skulder, da du trykker på aftrækkeren, og spydet farer mod bunden. En tæt hvid sky af fint sand står omkring spydet, og i et kort øjeblik aner du ikke, om fisken er ramt. Men så spredes også røde nuancer i skyen, og det indikerer, at du har ramt plet. Ved undervandsjagt vækkes vore dybeste instinkter til dåd. Undervandsjagt er den ultimative jagtoplevelse. 

Timo Jattu er er ekspert i undervandsjagt. Og han deler gerne ud af sine erfaringer. Undervandsjagt kan dyrkes af alle – unge som gamle. Der er fisk langs alle vore kyster fra bare få meters dybde. På 2-3 meter behøver du ikke engang at dykke ned, men kan ligge i overfladen og slappe af med snorkel og harpun, og skyde et par flade til stegepanden. Lad det tunge dykkerudstyr blive hjemme og medbring kun snorkel-udstyret. Det giver større bevægelsesfrihed og en bedre og mere intens jagtoplevelse.

Tre teknikker

Undervandsjagt er jagt efter fisk under vandet med en harpun. Der findes flere forskellige teknikker. Du kan svømme ned på bunden på et godt sted og i skjul af planter eller store sten vente på, at en fisk kommer inden for skudhold. Den metoder kræver generelt en del luft og større erfaring. Det nytter ikke noget, at du blot kan holde vejret i små 20 sekunder efter, at du er dykket ned på måske seks meter vand. Metoden er mest effektiv, hvis du har luft til to-tre minutter på bunden.

En lettere jagtteknik er at svømme roligt rundt i overfladen og spejde efter fisk på bunden. Når du ser en fisk, kan du dykke ned og skyde den. Det er den teknik, de fleste benytter. Kun sigtbarheden sætter en grænse for, hvor dybt vand du kan afsøge med denne teknik. En tredje metode er at sprinte under vandet for at overraske en fisk. Dyk ned til bunden, og sæt fart i finnerne, så du bevæger dig hurtigt henover bunden. Den metode kræver, at du er skrap til at ramme med en harpun, mens du er oppe i fart. Denne jagtteknik anbefales derfor først til den mere øvede undervandsjæger.  

Jagtdragten

Du kan sagtens anvende den våddragt, du bruger til dine almindelige dyk. Men...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også