DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Kystleksikon  Kustlexikon
Kystleksikon – Munkholmbroen, Holbæk
Kystleksikon – Munkholmbroen, Holbæk
Kystleksikon – Munkholmbroen, Holbæk
Kystleksikon – Munkholmbroen, Holbæk

Kystleksikon DK

– Munkholmbroen, Holbæk

Tekst og foto Morten Bjørn Larsen

Et dyk ved bropiller lyder måske som noget med stor dybde og strøm, der kan flå regulatoren ud og masken af. Ingen af delene behøver man dog frygte, hvis man vil ud at dykke under Munkholmbroen. Der kan godt være lidt strøm, når vandet presses ind i Isefjorden, men det er sjældent mere, end et par finnespark kan klare. Og dybden ved bropillerne når ikke længere ned, end fem meter, så der er heller ikke grund til at beregne ekstra luft til dekostop. 

Selve dykket starter inde ved stranden, hvor I i ro og mag kan hjælpe hinanden på med udstyret. Er det første gang du dykker ved Munkholmbroen, kan det være en god idé at svømme i overfladen ud til den første bropille – det tager ikke mere end et minuts penge. På den måde skal du ikke ligge og lede efter bropillerne, som hvis du var startet inde ved stranden. Når du dykker ned langs bropillerne, vil du kunne se, at pillerne ikke er støbt som en massiv klods, som de ser ud til fra overfladen, men at de står på nogle mindre piller under vandet. Det giver lige præcis plads til, at I kan svømme igennem bropillerne. 

Der er et mylder af liv i mellemrummene, som nemt kan blive beskadiget af for eksempel en finne, så vær forsigtig, hvis du vil ligge og lege med at svømme igennem pillerne. Det er god øvelse i vragpenetrering!

Selvom du dykker ved højlys dag, er det en god idé at medbringe en lygte – Ikke fordi der er mørkt på så lavt vand, men fordi lyskeglen kan afsløre en masse småliv. På selve bropillerne vokser der tusindvis af søpunge, sønelliker og søanemoner. Inde i hullerne kan man altid finde en masse små rejer, der sidder og lurer på, om der skulle komme noget spiseligt forbi. Kigger du på bunden omkring pillerne, er det heller ikke kedeligt. Her står dystre dødningehåndkoraller omgivet af søstjerner i stærke lilla og røde farver. Af fiskeliv kan nævnes krabber, ålekvabber og kutlinger, der smutter lystigt rundt overalt.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også dit eget dykkermagasin 20 gange om året ved at abonnere her: DYK NetMag

Fakta

 

KØRSELSVEJLEDNING Hovedvej 53 (Munkholmvej) fører direkte til Munkholmbroen, hvis du kommer fra Holbæk. Kommer du fra København, kører du ad motorvej 21 mod Roskilde/Holbæk. Kør af ved afkørsel 15 (Gevninge), fortsæt ligeud til du rammer en rundkørsel. Tag anden vej (53) i rundkørslen, og følg vejen ca. 3 km til du rammer Munkholmbroen. Har du en GPS, er det nok det nemmeste at indtaste: Langtved Ishus, Munkholmvej 138, 4060 Kirke Såby. Ishuset, der ligger lige over for P-pladsen ved broen (det kan anbefales med en is derfra efter dykket).

I OG OP AF VANDET Der er en stor og rummelig P-plads lige over for ishuset. Det er nemt at geare op på selve P-pladsen, men det er også en mulighed at gå de ca. 200 meter ned til vandkanten og geare op på stranden. 

BEDSTE ÅRSTID Efterår, vinter og forår er sigten bedst. Om sommeren bliver sigten reduceret kraftigt.

FARLIGE OMRÅDER På visse årstider kan der stå fiskere på broen. De kan ikke kaste ind under selve broen, men det er altid en god idé lige at lade dem vide, at man dykker der. 

AFMÆRKNINGER En overfladebøje er altid en god idé.

VINDFORHOLD Munkholmbroen går over et smalt område i bunden af Isefjorden, så vind er sjældent et større problem.

FOTOMULIGHEDER Det bedste ved Munkholmbroen er, at man aldrig skal bruge det meste af et dyk på at finde motiver. På dage med god sigt (efterår/vinter) kan man se bropillerne i hele deres længde, så der er en vidvinkellinse absolut en mulighed. Men ellers er det makrolinsen, der rigtig kommer til sin ret, hvad enten det er fastsiddende motiver som f.eks. anemoner og søpunge eller bevægelige motiver som små sky kutlinger. Vi er en lille håndfuld uv-fotografer, der ynder at kalde Munkholmbroen for vores husrev!

Læs også