DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Kystleksikon  Kustlexikon
Kystleksikon – Munkholmbroen, Holbæk
Kystleksikon – Munkholmbroen, Holbæk
Kystleksikon – Munkholmbroen, Holbæk
Kystleksikon – Munkholmbroen, Holbæk

Kystleksikon DK

– Munkholmbroen, Holbæk

Tekst og foto Morten Bjørn Larsen

Et dyk ved bropiller lyder måske som noget med stor dybde og strøm, der kan flå regulatoren ud og masken af. Ingen af delene behøver man dog frygte, hvis man vil ud at dykke under Munkholmbroen. Der kan godt være lidt strøm, når vandet presses ind i Isefjorden, men det er sjældent mere, end et par finnespark kan klare. Og dybden ved bropillerne når ikke længere ned, end fem meter, så der er heller ikke grund til at beregne ekstra luft til dekostop. 

Selve dykket starter inde ved stranden, hvor I i ro og mag kan hjælpe hinanden på med udstyret. Er det første gang du dykker ved Munkholmbroen, kan det være en god idé at svømme i overfladen ud til den første bropille – det tager ikke mere end et minuts penge. På den måde skal du ikke ligge og lede efter bropillerne, som hvis du var startet inde ved stranden. Når du dykker ned langs bropillerne, vil du kunne se, at pillerne ikke er støbt som en massiv klods, som de ser ud til fra overfladen, men at de står på nogle mindre piller under vandet. Det giver lige præcis plads til, at I kan svømme igennem bropillerne. 

Der er et mylder af liv i mellemrummene, som nemt kan blive beskadiget af for eksempel en finne, så vær forsigtig, hvis du vil ligge og lege med at svømme igennem pillerne. Det er god øvelse i vragpenetrering!

Selvom du dykker ved højlys dag, er det en god idé at medbringe en lygte – Ikke fordi der er mørkt på så lavt vand, men fordi lyskeglen kan afsløre en masse småliv. På selve bropillerne vokser der tusindvis af søpunge, sønelliker og søanemoner. Inde i hullerne kan man altid finde en masse små rejer, der sidder og lurer på, om der skulle komme noget spiseligt forbi. Kigger du på bunden omkring pillerne, er det heller ikke kedeligt. Her står dystre dødningehåndkoraller omgivet af søstjerner i stærke lilla og røde farver. Af fiskeliv kan nævnes krabber, ålekvabber og kutlinger, der smutter lystigt rundt overalt.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også