DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Udstyr  Utrustning
URSUIT Heavy Light BDS Kevlar – let sværvægter
TØRT OG VARMT  På Malta kunne jeg dykke uden hætte og handsker, hvilket altid stiller lidt større krav til manchetternes kvalitet. Siden da har jeg testet dragten på lange huledyk i Mexico og på vragdyk i Øresund med SiTechs tørhandskesystem Antares.
URSUIT Heavy Light BDS Kevlar – let sværvægter
URSUIT Heavy Light BDS Kevlar – let sværvægter

URSUIT Heavy Light BDS Kevlar

– let sværvægter

Tekst Jesper Kjøller Foto Stefan Hogeborn
Der er opstået en vis konvergens i udviklingen af tørdragter, hvilket betyder, at de fleste producenter efterhånden følger nogenlunde det samme grundlæggende design og snit. Det er mest i udviklingen af dragtens materialer, at det finder fornyelse sted. Kevlar, som ellers bedst kendes fra skudsikre veste, har nu også fundet vej som en af komponenterne i trilaminat til tørdragter.

Anbringer man tørdragtsproducenterne på et verdenskort, er det ikke overraskende at finde hovedparten af dem langt fra ækvator. Faktisk ligger størstedelen af de specialiserede producenter i køligere nationer som fx Canada, England, Polen og ikke mindst i nordiske lande som fx Sverige og Finland. 

Hovedstrømningen inden for design af tørdragter ligger med hovedvægten på trilaminat-dragter med teleskoptorso og skrå frontlynlås. Denne dragttype er især blevet populariseret af den amerikanske dragtproducent DUI, men mange af de andre producenter har modeller på programmet, der er skåret over samme læst.

Denne dragttype giver god bevægelighed i overkroppen, da det forlængede midterstykke gør, at dragten kan vandre op, når man hæver armene – hvilket alle tekniske dykkere kender vigtigheden af i forbindelse med nedlukningsøvelser. 

Trilaminatdragter har ingen isolerende egenskaber i sig selv. De har kun til opgave at holde dykkeren tør, så underdragten kan gøre sit arbejde. Fordelen er, at det tynde materiale ikke ændrer opdrift undervejs i dykket, hvilket reducerer mængden af ballast, der er nødvendig. En tyk neoprendragt kræver meget bly, men på dybden er dens opdrift mærkbart reduceret og blyet bliver en unødvendig (og risikabel) dødvægt på resten af dykket.  

Åndbar

Den finske udstyrsproducent Ursuk, som producerer dragten Ursuit Heavy Light BDS Kevlar på deres fabrik i Turku i det sydvestlige Finland, er også underleverandør af dragter til bl.a. One Suit og Fourth Element. Men BDS Kevlar anvender et unikt og nyudviklet materiale med 20 procent kevlar, der uden tvivl øger dragtens modstandsdygtighed over for rifter eller huller. Samtidig er materialet åndbart.

Dragtens navn Heavy Light virker måske umiddelbart lidt som modsætninger, men materialet er mærkbart lettere end tilsvarende dragter, og den testede dragt i størrelse L vejer kun omkring tre kilo. På strategiske steder er dragten forstærket med sorte paneler af såkaldt Melco-tape. Det gælder skuldre, albuer, knæ og i skridtet samt langs alle syninger. Dragten leveres kun i én farvevariant, en mørk armygrøn. Lidt ærgerligt, at der ikke er lidt flere valgmuligheder. 

Resten af navnet BDS står for Breathable Design Suit, hvilket hentyder til det åndbare materiale.

Det giver alt i alt en dragt, der både fylder og vejer overraskende lidt, hvilket man især sætter pris på, når man transporterer den – ikke mindst på en rejse. Materialet tørrer også ganske hurtigt. Dog er det svært at få støvlerne helt tørre, da man ikke kan vende vrangen helt ud på dem. I det hele taget er støvlerne ikke helt i samme kvalitet som resten af dragten, hvilket den indvendige inskription Made in China måske bærer vidnesbyrd om? Et andet lille irritationsmoment ved støvlerne, er velcro-stroppen, der strammer dem om anklen. Den er unødvendig lang, hvilket besværliggør...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også