DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Foto  Foto
Mit første eget kamera – et Minolta Instamatic med indbygget blitz. Det var vandtæt ned til 10-meters dybde.
Mit første eget kamera – et Minolta Instamatic med indbygget blitz. Det var vandtæt ned til 10-meters dybde.

UV-Fotoskole

– Lektion 1: Kameraguide

Tekst & fotos: Torbjörn Gylleus

At vælge fotoudstyr til undervandsbrug kan være en jungle at komme igennem og her i lektion #1 får du et lille overblik og hjælp til at vælge dit kamerasystem.

Udviklingen er gået fremad
Min far havde en innovativ dykkermakker, der byggede sit eget kamerahus i starten af 60’erne. De fotograferede en hel del sammen i vores nordiske have med varieret resultat. Det blev dog til nogle overraskende gode billeder når man tænker på at indstillingerne skulle indstilles inden selve dykket. Det var et tysk kamera af mærket Robot, hvor filmen blev trukket frem af en fjeder og den eneste kontrol på uv-huset var udløseren. Som barn var det spændende at bladre i albummene med sort/hvid billeder som Far selv havde fotograferet og fremkaldt i de tidlige år.

Specielt fangede billeder af krigsvrag på den svenske vestkyst med våben, menneskekranier og andre artefakter, min opmærksomhed som barn. Jeg sparede mine lommepenge sammen og købte et gult Kodak Instamatic kamera med indbygget blitz, vandtæt til 10 meters dybde. Jeg startede i den lokale sø, hvor jeg forsøgte at fotografere gedder, men det blev kun til oplyste partikler på en grøn baggrund. Jeg skiftede derfor over til at fotografere i en pool med langt bedre resultater til følje. Jeg begyndte selv at dykke i foråret 2000, og to år senere købte jeg et UV-hus til mit kompaktkamera, hvilket fungerede anstændigt, når jeg var tæt på motivet.

Efter noget tid anskaffede jeg mig et nyt kompaktkamera med ekstern vådlinse til vidvinkel, hvilket gjorde det muligt at fotografere større objekter, f,eks vrag. Min interesse for undervandsfoto tog for alvor fart, da jeg i 2006 købte et undervandshus til mit systemkamera kort før en rejse til Truk Lagoon.

Allerede den første dag døde blitzene, da der trængte saltvand ind i kontakten. Det er jeg faktisk glad for idag, da jeg fik lært mig at arbejde med naturligt lys.

Flere af de billeder jeg tog for elleve år siden er jeg stadigvæk rigtig stolt af. Siden dengang har jeg været omkring fire kamerarigge og er nu på min femte. En ting du skal vide, inden du hopper med på vognen, er at undervandsfotografering ofte bliver en dyr og vanedannende hobby.

Hvilket kamera skal du nu vælge, hvis du skal anskaffe dig et idag? Som du nok kan regne ud, er svaret ikke så enkelt. Der er flere faktorer, der spiller ind; hvad vil du fotografere, hvilke krav har du selv, vil du udvikle din fotografering? Som så meget andet, så handler det om at finde det bedste kompromis og vide lidt om hvad du har af muligheder. Jeg forklarer i denne lektion om de mest almindelige kamerasystemer og om deres fordele og ulemper. 

KAMERATYPER

Actionkamera
Vi starter med actionkameraet, eftersom det idag er det mest udbredte kamera blandt dykkere. Udviklingen har haft høj fart på når det gælder actionkameraer, hvor det er GoPro, der har domineret markedet. Actionkameraerne er populære blandt dykkere fordi de er ekstremt små, har en kraftig vidvinkel og det er samtidig er muligt at tage dem med under vandet uden at skulle investere en formue i et dyrt UV-hus....

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Fakta

KRAV TIL EGENSKABER

I listen nedenfor kan du se nogle de af egenskaber og krav du bør stille til et kamera til undervandsbrug.

UV-HUSE Udvalget af UV-huse på markedet til det...

Fakta

REDAKTIONENS VALG

Her kan du læse redaktionens anbefalinger ved nykøb af kameraer til undervandsbrug indenfor de forskellige kategorier af kameratyper. (februar 2017)

Actionkamera...

Læs artiklen i DYK #3:





SOME images:
Vraget er S/S Gustav Wasa udenfor Oxelösund i Østersøen. Olympus EM-5 & Panasonic 8mm ISO 1600, f/3.5, 1/60 sek Blixtar Sea&Sea YS-110a
Vraget er S/S Gustav Wasa udenfor Oxelösund i Østersøen. Olympus EM-5 & Panasonic 8mm ISO 1600, f/3.5, 1/60 sek Blixtar Sea&Sea YS-110a
, Mit første eget kamera – et Minolta Instamatic med indbygget blitz. Det var vandtæt ned til 10-meters dybde.
Mit første eget kamera – et Minolta Instamatic med indbygget blitz. Det var vandtæt ned til 10-meters dybde.
, Det er fotografen som komponerer og tager gode billeder – ikke teknikken, men jeg mener nu alligevel at udstyret har en betydning. Du skal selvfølgelig have øje for komposition og forstå og beherske fotografiets grundregler, men der er meget hjælp at hente i ny teknologi og godt udsty.
Det er fotografen som komponerer og tager gode billeder – ikke teknikken, men jeg mener nu alligevel at udstyret har en betydning. Du skal selvfølgelig have øje for komposition og forstå og beherske fotografiets grundregler, men der er meget hjælp at hente i ny teknologi og godt udstyr. Maskinrummet på Shinkoku Maru, Truk Lagoon. Sony A7R II & Sigma 15mm. ISO 2500, f/4, 1/15 sek. Kun naturligt lys.
, Actionkamera
Actionkamera

Læs også