DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Foto  Foto

UV-Fotoskole

– Lektion 2: Objektiver

Tekst og foto: Torbjörn Gylleus

I denne lektion ser vi nærmere på objektiver, der egner sig undervandsbrug og den type fotografering vi vil fokusere på.

Et øje ud mod verden
At vælge et objektiv med de rette egenskaber til den type fotografering du vil fokusere på, og som samtidig har tilstrækkelig god optisk kvalitet er mindst lige så vigtigt som valget af kamera.
Et objektiv på 35 mm modsvarer omtrent hvordan det menneskelige øje ser verden omkring sig, men når vi fotograferer under vandet havner valget ofte på yderlighederne som kraftig vidvinkel eller makro.
Da jeg købte mit første systemkamera, som var et Nikon D50, fulgte der et billigt kit-objektiv med. Det var et zoom objektiv på 18-55mm som var perfekt at starte med på land, men ikke særlig anvendeligt under vandet. I det mindste ikke for mig, som drømte om at tage lækre vidvinkelfotos og vragbilleder. Jeg bestemte mig i stedet at købe et prisværdigt fisheyeobjektiv af mærket Sigma. Det var et objektiv som jeg havde utrolig meget glæde af og som åbnede en helt ny verden for mig.

Den eneste gang jeg har ”druknet” et UV-kamera, var det følgende år under et dyk ved Kristiansund i Norge, hvor mit kære Sigma fisheye desværre døde. Sidenhen har jeg brugt en række forskellige objektiver af forskellige mærker.

Nu ti år senere har jeg faktisk anskaffet et objektiv præcis magen til det jeg druknede, og det sidder ofte på mit kamera når jeg fotograferer under vandet.
Jeg håber, at denne lektion er en god hjælp for dig, når du skal vælge kameraets øje ud mod verden

 

MOTIVER

Inden du vælger objektiv, kan det være en god ide at finde ud hvilken type fotografering du vil dedikere dig til.

Er det vrag, undervandslandskaber, fiskestimer, hajer og andre store pelagiske dyr som lokker, så er det vidvinkel eller fisheye du skal have fat på. Vil du hellere fokusere på makroverden med nøgensnegle, småfisk og skaldyr, så er det andre objektiver som er interessante.

Hvis du allerede har et GoPri eller et andet actionkamera med UV-hus, så er du i princippet allerede klar, vi vil senere i denne serie tilegne en hel lektion til actionkameraet, så hav tålmodighed. Har du allerede et kompaktkamera, så er det kun et UV-hus du mangler for at kunne komme i gang, men findes mere forskelligt tilbehør, som øger muligheden for at tage gode billeder.

 

VÅDLINSER

Til et kompaktkamera kan det være nødvendigt, at supplere med det man kalder en vådlinse, hvis det indbyggede objektiv ikke er tilstrækkeligt vidvinkel (altså hvis du vil fokusere på vidvinkelfotografering).

Der findes også vådlinser, der forbedrer egenskaberne for makrofotografering, nemlig nærgrænsen og forstørringsgraden.

En vådlinse monteres udvendigt på UV-huset, og de fleste vådlinser er tilpasset actionkameraer og kompaktkameraer. Der findes dog også vådlinser, der fungerer sammen med DSLR og spejlløse systemkameraer. Vådlinsen monteres oftest via en 67mm skruefatning eller en bajonetfatning. Inon, Sea&Sea, Ikelite og Fantasea er nogle af de...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs artiklen i DYK #4:





SOME images:
, , Blåhaj ved Azorerne Sony A7R II Sony 16-35mm @16mm ISO 400, f/18, 1/60 sek Sea&Sea YS-D1
Blåhaj ved Azorerne Sony A7R II Sony 16-35mm @16mm ISO 400, f/18, 1/60 sek Sea&Sea YS-D1
, Canon PoweShot G7 X ISO 320, f/1.8, 1/60 sek Naturligt lys
Canon PoweShot G7 X ISO 320, f/1.8, 1/60 sek Naturligt lys

Læs også