DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Sverige  Sverige
Väderøerne – Feriedykning  i topklasse
En lille søstjerne skrider elegant fremad på alle sine små ben langs tangbladets kant. Det er et enkelt, men smukt sceneri.
Väderøerne – Feriedykning  i topklasse
Tanglopper (Amphipoder) holder af at surfe på de små gopler, som det vrimlede med overalt.
Väderøerne – Feriedykning  i topklasse
Om efteråret kan brandmændene nå enorme størrelser. Jeg kigger altid efter yngel fra hvilling eller makrel blandt tentaklerne.
Väderøerne – Feriedykning  i topklasse
Nøgensnegle er hermafroditter, dvs. tvekønnede, hvilket indebærer, at de altid kan parre sig, hvis de møder en artsfælle.
Väderøerne – Feriedykning  i topklasse
Väderøerne – Feriedykning  i topklasse
Den nye katamaran Triton ligger for anker i roligt vand under frokost og siesta på Storön.

Väderøerne

Feriedykning i topklasse

Tekst & foto: Magnus Lundgren

Det er tidlig morgen i Hamburgsunds lille havn og vi læsser masser af dykke- og fotoudstyr om bord i en spritny mørkegrå katamaran. Det er endelig blevet tid til en hel dag på Väderøerne, men vejret er ikke med os. Hele vestkysten ligger under tunge, grå skyer. Men under overfladen spiller det måske en mindre rolle? Det er tid til afgang, og vi går ind i den varme salon i læ for ruskvejret og tager en kop sved. Så er det af sted med Dyk-Leif mod legendarisk naturdykning omkring Väderøerne.

Anders gasser stolt op for sin nye øjesten Triton og sætter kursen lige over Väderöfjorden. Båden ligger stabilt som et strygejern uden at krænge, trods den ganske grove sø. – Har du aldrig været her før, spørger Anders overrasket? Og jeg må give ham ret i, at det er lidt mærkeligt. På trods af tusindvis af dyk i Sverige, har jeg aldrig besøgt Väderøerne, som anses for at være det ypperste inden for naturdyk på den svenske vestkyst.
– Nej det er faktisk først gang, men… bedre sent end aldrig, forsøger jeg lidt vagt.
Anders beretter, hvordan han og Viktoria overtog Dyk-Leif i 2002, da Leif og hans kone Rosa fra Thailand gik på pension.
– Jeg var formand for en dykkerklub, som ofte var her og dykkede. Og efterhånden blev jeg også skipper hos Leif. Jeg og Viktoria mødte oven i købet hinanden mens vi dykkede med Dyk-Leif. Vi har begge forsøgt at bevare den fornemmelse, som Leif og Rosa opbyggede gennem mange år. At være gæst hos os skal vare en komplet oplevelse med god thailandsk mad, højeste service, bekvemme både og naturligvis fantastiske dykkesteder omkring Väderøerne.
Anders fortsætter: – Dykkere som kommer hertil ved også, hvor dykkesikkert her er. Vi har faktisk aldrig aflyst en dykkedag. Vi har jo adgang til hele Hamburgsunds indre skærgård med en masse fine og beskyttede dykkesteder.
Vi sludrer videre, men efter et stykke tid afbryder Anders mig og indikerer, at vi nok hellere må stoppe med at snakke. Jeg kigger op og vi er fremme ved dykkestedet. Det varer ikke længe før vi er i gang med vores premieredyk ved et af Väderøernes skær.

Södre Ärholmen
Det blev Södre Ärholmen og næsten lige efter en nedstigning møder vi en enorm makrelstime, som stryger forbi os. Jeg holder øje med computeren, som siger otte meters dybde og tiden har endnu ikke passeret det første minut. Stimen fylder vandet omkring os i en kort stund, men passerer i ekspresfart. Vi tager en rute langs en lang smuk kløft og ud mod den stejle væg, hvor vi søger mod dybere vand. Det er skønt at krydse frem i det behagligt varme vand gennem det stejle stenlandskab.
Søpungene breder sig på klippehylderne blandt store kolonier af gul og vid læderkoral. Vi finder også pletvise områder, der er overstrøet med den lille røde hornkoral. Storslået natur. En sortvels (Raniceps raninus) viser sig i en sprække og den hvide mund blinker af og til i mørket. Tilfredse og stadig varme afrunder vi dykket i det bølgende tanglandskab med et imponerende rigt fiskeliv. Tiden nærmest flyver af sted og det føles alt for tidligt, men det er et faktum, at det er på tide at afslutte dykket. Vi smyger os op langs stenene og kryber op på platformen bag i båden. Hele dykket osede kvalitet, selv om vi ikke så noget helt usædvanligt.
En hellig stund
Vi sejler ind i den lille havn på Storön og ankrer op. Jeg og min makker Persson nikker til hinanden og så skifter vi flasker med det samme, så vi kan dase med god...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også