DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Video  Video
Videoskolen del 1 – udstyrsjunglen
Prof-udstyr på opgave i Bahamas. Uv-huset er næsten neutralt, men det er også balanceret, så det altid søger mod den rette position i vandet. Læg mærke til bakspejlet, som filmfotografen anvender for at se, når tigerhajerne kommer ind bagfra.
Videoskolen del 1 – udstyrsjunglen
Videoskolen del 1 – udstyrsjunglen
Videoskolen del 1 – udstyrsjunglen
En videograf på vej ned for at filme et vrag med et kamera i polykarnonathus og en flad port. Lampen er god, når man filmer detaljer eller skal tage sekvenser inde i vraget. Bemærk den tykke arm, som er med til at afveje kamerasystemet og gøre det neutralt i vandet.
Videoskolen del 1 – udstyrsjunglen
LED-lampen (Light Emitting Diode) har en eller flere dioder, som udstråler lys. Denne type lyskilde afgiver et hvidt lys, har stor holdbarhed, lang levetid og lavt strømforbrug.
Videoskolen del 1 – udstyrsjunglen
Dine videolamper skaber en sti af lys foran dig. Det er vigtigt, at lamperne har en jævn lyskegle hele vejen ud i kanten. Her kan man tydeligt se den belyste overflade, når der filmes citronhajer om natten på Bahamas.
Videoskolen del 1 – udstyrsjunglen
Da mange efterhånden dykker med kameraer, som både kan tage fotos og video, er der kommet nye blitzer, der også har indbygget videobelysning i samme enhed. Her er det den nye Ikelite DS161 Movie, som har begge funktioner.
Videoskolen del 1 – udstyrsjunglen
Et professionelt kamerahus til det revolutionerende RED-kamera med en stor dome. Det er almindeligt at anvende en topmonteret monitor til at se billedet i stedet for at skulle kigge i søgeren.
Videoskolen del 1 – udstyrsjunglen
Så kompakt kan et videosystem være i dag. Et lille plasthus, en leddelt arm, som let kan justeres og en LED-lygte med lang brændtid.
Videoskolen del 1 – udstyrsjunglen
Et metalhus med en domeport, som giver mulighed for rigtige vidvinkeloptagelser. Metalhuset er mere holdbart, mindre tilbøjeligt til at dugge … og dyrere.
Videoskolen del 1 – udstyrsjunglen
Filtrene hjælper dig med at genskabe de naturlige farver på din film uden belysning. Som du kan se findes der forskellige filtre til forskellige typer af vand. Man anvender fx ikke det samme filter i Østersøen som i Rødehavet.
1 af 10

Videoskolen del 1

– udstyrsjunglen

Tekst & foto Magnus Lundgren
Levende billeder har altid haft en stor gennemslagskraft. Det fandtes en tid, og det var ikke så længe siden, hvor man enten valgte mellem et stillbilledkamera eller et videokamera, når man skulle forevige sine oplevelser eller fortælle en historie. I dag er det anderledes. Der er filmende kameraer næsten overalt. Så uanset om du vælger et dedikeret videokamera, et fotokamera eller ejer en mobiltelefon, så har du muligheden for at skabe en film. Hvordan skal du så kunne vælge det rette system til at undervandsfilme, og hvilke fordele og ulemper er der ved de forskellige systemer? Hvad behøver du ud over selve kameraet og uv-huset for at få succes? Vi hjælper dig med at prioritere i udrustningsjunglen!

Video kommer fra latin og betyder jeg ser. Video er en teknik til behandling af elektriske signaler, som repræsenterer levende billeder. Når du skal vælge det rette udstyr, bør du tage udgangspunkt i dine behov netop nu, og i hvordan du tror, de vil udvikle sig på lidt længere sigt. Du kan også lige så godt med det samme indse, at det i sidste ende altid bliver en kold opvågning, når du skal til at opveje kroner og øre mod funktion og kvalitet. Så hvad er dit behov?
Vil du fastholde dine minder fra din dykkerferie uden for meget bøvl og lægge dem på nettet? Eller er du entusiasten, som søger høj kvalitet og gerne spenderer lidt ekstra for at vise din redigerede film i HD i hjemmebiografen? Dog uden at behøve sælge bilen for at finansiere projektet. Eller er du kompromisløs og går all in uden at vige en millimeter fra såkaldt broadcastkvalitet. Det sidste niveau ligger ikke inden for en normal dykkers rækkevidde, og budgettet havner som regel noget højere, end de fleste er villige til at spendere på en hobby.

To revolutioner
En fællesnævner for videooptagelse er viljen til at dokumentere og formidle sine oplevelser eller historier. En omvæltende forandring i muligheden for at vise sine videofilm begyndte i februar 2005. Det var dengang tre tidligere ansatte på betalingssitet PayPal skød YouTube i gang under devisen Broadcast Yourself. Denne website fik snart en sensationel og eksplosionsagtig udvikling.
Den enorme interesse var et tydeligt vidnesbyrd om behovet hos mennesker for at formidle og dele oplevelser, men også for at kigge på andres film af skiftende kvalitet. Google gik ind og købte YouTube i oktober 2006. Prisen var aktier i Google til en værdi af uvirkelige 1,65 milliarder dollars.
Jeg mener, at YouTube har skabt en stærkt øget interesse for at lave sine egne film. Alle har i dag mulighed for at lancere deres egne film, som bliver tilgængelige for alle.
En anden dramatisk forandring på videomarkedet var overgangen fra Standard Definition (SD) til High Definition (HD). Opløsningen på en video tælles i antal billedlinjer på højden. Alt der har mere end SD’s 480 linjer, regnes for at være HD. De mest almindelige HD-opløsninger er 760 og 1080, men der er naturligvis meget højere opløsninger end så.
En opløsning kan angives som fx 760p eller 1080i. P’et står i så fald for progressiv scanning, og groft forenklet kan man sige, at billederne rulles op, række for række, fra top til tå. I’et står for engelsk interlaced og er en sammenflettende teknik, hvor man kun opdaterer hver anden linje pr. billede, men med dobbelt så mange billeder pr. sekund. Ulempen med denne teknik er, at de hurtige bevægelser i billedet kan tabe kvalitet.

Video eller … video
Inden du vælger et kamera til at uv-filme med, er der er en grundlæggende skillevej, der skal passeres. Enten går du den ene vej og køber et dedikeret videokamera, eller også vælger du det andet...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også