DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Biologi  Biologi
WWF-klumme – den blå trekant
Koraltrekanten indeholder mere end 53 % af verdens koralrev, og mere end 75 % af de koralarter, der i dag kendes af videnskaben.
1 af 1

WWF-klumme

– den blå trekant

Af Lene Topp, WWF verdensnaturfonden

Når folk hører, at jeg arbejder for WWF på Borneo, så er reaktionen tit og ofte: Åhh, så du arbejder med orangutanger – hvor spændende! Så må jeg forklare, at regionen byder på meget andet end disse skønne røde aber, og at jeg faktisk arbejder med koraltrekanten. Men jeg har måtte sande, at folk derefter ligner et stort spørgsmålstegn, og at der er et behov for at forklare hvad denne blå trekant egentlig er. Da jeg var barn talte vi altid om Amerikaner-gården – en bondegård, hvor alt bare var større – traktoren var enorm, stalden indeholdt et næsten utælleligt antal køer, og markerne strakte sig længere end øjet rækker. Koraltrekanten er lidt på samme måde – alt her er bare stort. Alene størrelsen på området er imponerende – et næsten fem millioner km2 havområde, der strækker sig over seks lande: Malaysia (Borneo), Indonesien, Papua Ny Guinea, Salomonøerne, Filippinerne og Øst Timor. Som navnet antyder, har området en trekantet afgrænsning på kortet. Denne er defineret ud fra, at antallet af revbyggende koraller er på mere end 500. Koraltrekanten indeholder faktisk mere end 53 % af verdens koralrev, og mere end 75 % af de koralarter, der i dag kendes af videnskaben. Over 120 millioner mennesker i regionen er direkte afhængige af ressourcer hentet fra Koraltrekanten – og det er også her, at vi finder gyde- og opvækstområder for globalt vigtige kommercielle arter som eksempelvis tun. Omkring 50 % af verdens tunproduktion foregår i dette område. Ud over kommercielle arter, så er det store havområde hjem for over 40 % af verdens arter af koralrevsfisk, seks ud af syv af verdens havskildpaddearter lever her, 22 arter af delfiner, hvalhajer, hvaler, djævlerokker, søkøer, osv. Koraltrekanten er simpelthen verdens undervands-Amazonas, og der er al god grund til at arbejde for bevarelse af dette enorme havområde. For trusler er der masser af – og også de er store. Indonesien er for eksempel verdens absolut største eksportør af hajfinner. I hele regionen er anvendelse af destruktive fiskerimetoder såsom dynamit og cyanid stadig udbredt – og overfiskning har bragt mange af regionens marine arter på grænsen af potentiel udryddelse. Det gælder ikke mindst de 30.000 tons større revfisk, der hvert år drænes fra regionen til eksport til Hong Kong, Singapore og Malaysia – mere eller mindre registrerede. Udvikling, såsom landbrug, rejefarme og turisme langs regionens kyster, har derudover ødelagt værdifulde mangroveområder - og fremtidige klimaforandringer er generelt en alvorlig trussel for revmiljøer. Koraltrekanten er højt prioriteret, ikke blot af WWF, men af alle store internationale miljøorganisationer. WWFs indsats i Koraltrekanten er derfor også omfattende og ambitiøs. Vor prioriterede aktivitetsliste hedder for øjeblikket: udvikling af et netværk af marine beskyttede områder, stoppe nedgangen i antallet af havskildpadder, arbejde for bæredygtigt tunfiskeri, bæredygtig handel med revfisk, og indsatser omkring turisme og klima. Og...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også