DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Biologi  Biologi
WWF-klumme – mit navn det står med prikker
Embeth er en af de lokale guider, der deltager i foto-arbejdet. Her er han i vandet sammen med en af Donsols venlige kæmper.
1 af 1

WWF-klumme

– mit navn det står med prikker

Af Lene Topp, WWF Verdensnaturfonden

Vi sidder på en lille internetcafe i byen Pilar i Filippinerne. Uden for står en flok unger og trykker næserne op mod ruden. Det er rigtigt spændende, at Pilar sådan har fået besøg udefra. Hvad vi laver her, vender jeg tilbage til om lidt.
Forinden har vi haft nogle fantastiske dage i Donsol, der ligger tyve minutters kørsel herfra. Donsol er et absolut hot-spot for hvalhajer, og vi har netop igangsat et arbejde, der gerne skulle give os meget mere viden om disse vidunderlige, prikkede skabninger. Vi ved, at hvalhajerne kommer til området hvert år. Specielt i forårsmånederne er der rigtig mange hajer i det næringsrige og grønne vand i Donsol-bugten. Men ellers ved vi kun lidt om disse prægtige dyr. Hvor mange individer kommer til Donsol? Er det de samme, der vender tilbage år efter år? Og hvor tager de hen, når de forlader Donsol? Tager de måske til områder, hvor der er risiko for at de bliver slagtet? Taiwan, Kina, Indonesien? Det vil vi gerne vide noget om.
Så WWF har allieret sig med australske Brad Norman, en af de mest kompetente eksperter på området. Sidste år vandt han den prestigefyldte Rolex Award for sit arbejde med foto-identificering af hvalhajer. Målet er at få foto ID-programmer sat i gang i over 20 lande, og højt på ønskelisten står Donsol, der måske er det sted i verden hvor man kan observere flest hvalhajer.
Det er hvalhajernes prikker, der gør foto-identifikation mulig, for som et menneskes fingeraftryk så er også prikkerne unikke. Man går først og fremmest efter fotos, der viser området på venstre side af hajen bag den femte gælle. Prikkerne i dette område markeres og kortlægges som et stjernekort.
I projektet bruger vi nogle små kameraer, der kan gå ned til 10 meter, uden at de skal i et hus. Kameraerne vil blive fordelt på nogle af bådene, hvor WWF-ansatte og stedets BIOs (guider på bådene) vil tage billeder. Håbet er over sæsonen at få registreret en stor del af de hvalhajer, der besøger bugten. I 2006 havde ECOCEAN en person i Donsol i nogle uger, og der lykkedes det med sikkerhed at identificere 40 forskellige individer.
Det gode med foto-ID er, at alle kan deltage. Mange tusinde turister kommer hvert år til Donsol for at få en unik oplevelse i vandet side om side med hvalhajerne. Mange medbringer et kamera – og de billeder, der tages kan have stor værdi for opbygning af viden om hajerne, hvis de altså efterfølgende indsendes til ECOCEANs fotobibliotek (se mere på www.whaleshark.org). Og er der sammenfald med tidligere indsendte billeder, så får fotografen besked om det personligt.
Og så tilbage til internetcafeen i Pilar. Sagen er, at vi de sidste dage har fået taget rigtig mange billeder af hvalhaj-prikker, og nu skal de sendes til ECOCEAN. I Donsol er netforbindelsen via mobiltelefon, og det går rigtig langsomt. Men i Pilar har lokalregeringen investeret i bredbånd – så cafeen er blevet ryddet for byens unge og skærmene med...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også