DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Biologi  Biologi
WWF-klumme – når hummeren er rød før den bliver kogt
Langustere vokser langsomt og er længe gravide. Hvis ikke man tager højde for dette, risikerer man let at drive rovdrift på bestanden. Det kræver både mindstemål og kvoter for maksimumsstørrelser. De største dyr er nemlig de mest produktive.
1 af 1

WWF-klumme

– når hummeren er rød før den bliver kogt

Af Lene Topp, WWF Verdensnaturfonden

Omgivet af fangstnet med levende revfisk står vi på en træplatform et sted ud for Borneos østkyst. Hertil kommer opkøbere fra hele regionen, og lige nu ligger der et stort skib fra Bali og venter på at blive lastet. Vi er her for at se hvilke typer revfisk, der sælges – men vi opdager så, at det ikke kun handler om fisk. Et fangstnet er fyldt til randen med forskellige former for langustere, nogle af dem er aldeles mægtige.
Synet af de mange langustere chokerer mig, for jeg har netop kigget i den indonesiske fiskeguide (den, der svarer til vores danske ‘Hva for en fisk?’), og observeret, at ‘languster’ (spiny lobster) var markeret i det røde felt sammen med djævlerokker, klumpfisk, napoleonsfisk og havskildpadder. Det betyder, at forbrugeren på det kraftigste rådes til at finde et alternativ til denne vare.
Et potentielt langt liv er typisk for arterne på fiskeguidens røde liste, og det er altid lidt specielt at møde sådanne væsner, der måske har levet et længere liv end én selv – og som årene går bliver den følelse selvsagt ikke mindre. Men hvordan ser det ud med langusteren? Den skifter jo løbende sit ydre panser, når den vokser ud af overfrakken og mister dermed de hårde dele, der kan fortælle noget om dens alder. Man ved, at det tager en amerikansk hummer over fem år at vokse til et halvt kilo, og via en metode, der går ud på, at man tager hummerens vægt ganget med fire plus tre år, så passer det meget fint. Ved at anvende samme udregningsmetode, så vil en kæmpelanguster på 25 kilo med lidt hurtig hovedregning potentielt kunne være et dyr på over 100 år.
Men overudnyttelse har mange steder drevet hummere og langustere ind i det røde felt. En af deres problemer er deres langsomme vækst, men også, at man fanger både umodne og gravide dyr. Det fangstnet, vi står foran, er hovedsageligt fyldt med gravide hunner. En af arbejderne holder en stor languster op og viser os de tusindvis af orange æg, hvorefter han via en stor bue op i luften kaster den tilbage i bassinet. ”Ha’ lidt respekt!”, tænker jeg. Først har hun båret rundt med sine æg under skjoldet i omkring et år, og derefter skulle de have siddet under hendes hale i endnu 9-11 måneder inden de ville klække. Antallet af æg afhænger af langusterens størrelse, og da det kun er nogle få procent, der overlever larvestadiet, så er de store og produktive hunner vigtige for artens overlevelse.
Og hummerfiskeri kan udføres mere skønsomt. På den anden side af jorden, i amerikanske Maine, har man fanget nordamerikanske hummere i generationer med et lokalt formuleret regelsæt, der tilsyneladende har holdt dette fiskeri gående uden nogen form for kvoter. Reglerne taler både om minimums- og maksimumstørrelse – for de store dyr er som nævnt de mest produktive. Og de lokale fiskere kunne aldrig drømme om at tage en hummer med æg. Gravide hunner sættes ud igen, men forinden skæres en lille trekant i halen, som et tegn på, at dette er en produktiv hun, og hun er...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også