DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Biologi  Biologi
WWF-klumme – triton og den giftige tornekrone
WWF-klumme – triton og den giftige tornekrone
1 af 1

WWF-klumme

– triton og den giftige tornekrone

Af Lene Topp, WWF Verdensnaturfonden

Triton var søn af Poseidon, havets konge, og boede i et gyldent palads på havets bund sammen med sine forældre. Triton var halvt menneske og halvt fisk, og når han blæste i sin store konkylie, kunne han få fjender til at forsvinde og bølger til at lægge sig på et oprørt hav.
Triton er også navnet på en stor konkylie, trompet-tritonen, Charonia tritonis, og denne Triton har, lige som sin mytiske navnefælle, en kontrollerende magt i sine omgivelser. Dens hovedmåltid består nemlig af en af koralrevets allerværste fjender, den giftige tornekrone.
Den op til 50 cm store tornekrone-søstjerne er et nådesløst rovdyr, der kan konsumere op til seks m2 levende koralrev på et år, og den angriber hovedsageligt stenkorallerne, som er med til at opbygge revet. Tornekronen er effektivt ødelæggende, og skaden på revet er yderst synlig. Ved at krænge maven ud gennem mundåbningen og afgive fordøjelsesenzymer på korallernes væv, er den i stand til at fordøje koralpolypperne. Når maven igen trækkes ind, efterlades hvide, døde og bare koralskeletter under dens krop.
Filippinerne og Thailand har i år været udsat for masseforekomster af den giftige tornekrone, og under sådanne forekomster ses den ellers nataktive tornekrone også om dagen. Dykkere har i begge lande været involveret i aktioner blandt andet arrangeret af WWF, hvor man har forsøgt at komme de sultne søstjerner til livs, enten ved at neutralisere dem ved at indsprøjte koncentreret saltvand i dem, eller ved at indsamle dem. Men tornekronen har en forsvarsmekanisme. Dens krop og 10-20 arme er nemlig dækket med tusinder af fire-fem cm lange, giftige pigge, og stik fra disse siges at være yderst smertefulde. Og piggene kan nemt gennembore både våddragter og handsker, så man skal passe på.
Det er nok også giften, der er grunden til dens succes, for fjender har den ikke mange af og de er blevet færre. De rovfisk, der normalt har taget for sig af de mindre tornekroner, er blevet overfisket. Det gælder blandt andet napoleonsfisken, der hører til gruppen af fisk, der har fået en ikke så misundelsesværdig plads på Washington-konventionens liste II. Det betyder, at den i dag er så truet, at den ikke må forhandles frit over grænser – alligevel ses den desværre i akvarier i fiskerestauranter i Hong Kong næsten hver dag, og den ene fiskebåd efter den anden tilbageholdes med lasten fyldt af disse dyrebare revfisk – opfisket illegalt i Sydøstasiens havområder.
Men tornekronens fjende nummer ét er den op til 50 cm store trompet-triton, der desværre også er truet. Årsagen er, at den smukke snegl med sine klare blå øjne, lange tentakler og et hus formet som en elegant spiral i alverdens skønne brune nuancer, af de fleste udelukkende ses som en smuk pyntegenstand. Og det er nok også de færreste, der kender til den yderst vigtige opgave den har at udføre på revet, og at der lige nu – mere end nogensinde – er mest brug for den der, frem for i en vindueskarm.
De første store...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også