DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Galapagos – magiske møder
Galapagos – magiske møder
Galapagos – magiske møder
Galapagos – magiske møder

Galapagos

– magiske møder

Tekst og foto Martin Örnroth

Der er over 400 fiskearter i havet omkring Galapagos og ikke mindre end ti procent af dem er endemiske, hvilket betyder, at de kun findes i netop dette område. Ved Galapagos mødes tre store havstrømme og det er takket være blandingen af varmt og koldt vand, at dykningen her er så unik. Hvor ellers kan du lege med søløver, snorkle med pingviner, blive omringet af stimer af hammerhajer og møde delfiner, rokker, hvalhaj og havleguaner?
Desværre er dykningen på Galapagos ikke for alle. Først venter de økonomiske forhindringer, men dertil kommer en anden barriere – øernes barske dykkeforhold. På trods af, at Galapagos ligger ved ækvator, er vandet relativt koldt – vandtermometeret plejer at pege på mellem 18 og 23 grader. Sigten ligger på 10-20 meter og ofte forekommer der stærke strømme, som kan optræde både horisontalt og vertikalt i vandet. Er du vant til at dykke hjemme, lyder det måske ikke så afskrækkende – det minder nærmest om dansk dykning, når den er bedst. I den henseende er vi skandinavere godt forberedte på Galapagos’ udfordringer, men det er langt fra alle gæster, der har disse erfaringer. Regn derfor med at blive overvåget nøje af divemasteren på de første par dyk.

Darwin
Galapagosøerne har haft en hård opvækst, men det er også derfor, at øerne er blevet verdensberømte. For millioner af år siden blev lavaformationer presset op til overfladen. Det skete langt fra land og de planter og dyr, der efterhånden fik fodfæste blev isoleret fra omverdenen og udviklede egne arter, som kun eksisterer her. Øernes fjerne beliggenhed og barske natur gjorde, at mennesket længe holdt sig væk fra øerne. Dermed fik Galapagos lov til at beholde sin jomfruelige natur relativt længe.
Ingen person er vel mere forbundet med naturens eget eksperimentværksted end Charles Darwin. Han ankom til Galapagos i 1835, da forskningsfartøjet Beagle gjorde ophold her i fem uger. Darwin nåede kun at besøge fire af øerne, men han undersøgte dem til gengæld omhyggeligt. I 1835 var den almene opfattelse, at arterne havde set ud på samme måde siden tidernes morgen, men Charles mente i stedet, at der hele tiden skete små forandringer hos dyre- og plantearterne, med henblik på at forbedre deres mulighed for at overleve. Det kunne gælde styrke, farve, næring, kamuflage eller hurtighed. I 1859 præsenterede han sine revolutionerende tanker i bogen The origin of species. Hele oplaget blev udsolgt den første dag.

Nationalparken
Paradoksalt nok fik Darwins rapporter fra øerne nybyggere, jægere og andre lykkeriddere til at tage til øerne med et katastrofalt resultat – naturen havde levet isoleret så længe, at den helt savnede et beredskab mod menneskehedens fremfærd. I 1934 tog man de første skridt for at beskytte Galapagos’ unikke natur. Regeringen besluttede, at man herefter skulle have tilladelse til at gå i land. I 1959 – hundrede år efter Darwins bog om arternes oprindelse – tog man endelig...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også