DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Reportage  Reportage
Østrig – I djævelens skraldespand
Dykker med mundblæst flaske fundet i Altaussersee.
Østrig – I djævelens skraldespand
Stime af elritser i Attersee.
Østrig – I djævelens skraldespand
Idyllisk udsigt over Hallstatt.
Østrig – I djævelens skraldespand
Denne nazistdolk findes i Werner Thieles samling.
Østrig – I djævelens skraldespand
Ammunitionslossepladsen i Hallstätter See.
Østrig – I djævelens skraldespand
Gerhard Zauner har drevet dykkercenter i området siden 1974.

Østrig

– I djævelens skraldespand

af Darryl Leniuk
I februar 1945 befandt den tyske værnemagt sig i frit fald og var på hastig retræte. Salzkammergut var en af de sidste bastioner. I krigens sidste dage og i ly af mørket dumpedes den ene kasse efter den anden i søerne der. Flere af disse søer er dybe og med mudderbund dækket af nedstyrtede træstammer – det perfekte gemmested. Følg med til Østrigs hemmelighedsfulde søer i jagten på lederhosen og naziguld.

Dykket er et af de mærkeligste jeg nogen sinde har gjort. Dybden er otte meter og jeg kravler omkring på alle fire over mudderbunden i søen Attersee, 40 kilometer øst for Salzburg. Gang på gang ryger armene ned i slammet til albuerne. Det føles som at stikke armene i en gigantisk tønde fyldt med chokolademousse. Jeg hvirvler tykke skyer af bundfald op og sigten falder til nul. Teknikken med at lede med hænderne har min ven og dykkemaker Werner Thiele vist mig. Gennem mine tykke neoprenhandsker mærker jeg noget smalt og cylinderformet, næsten af tykkelse som et geværløb.
Jeg er kommet for at dykke i Salzkammergut midt inde i Østrig. Det er et pittoresk område med flere end 70 søer beliggende i de centrale Alper. Her skal jeg søge efter artefakter fra Anden Verdenskrig. I Salzkammergut foregik nogle af nazisternes hemmeligste projekter. På en flådebase ved søen Toplitzsee testede de prototypen til en miniubåd og en undervandsraket. En plan om at ødelægge den britiske økonomi, ved at oversvømme markedet med falske pengesedler blev udtænkt der, ligesom planen om det ”Fjerde Rige”, der skulle realiseres efter nazisternes formodede sejr over de allierede.

Falske sedler
Meget er blevet bjærget gennem årene fra søerne i Salzkammergut, inklusive tusinder af falske pengesedler og udstyr til at fremstille dem, men meget andet er stadigvæk i søerne. Rygtet vil vide, at der ligger stjålne kunstgenstande, koder til schweiziske bankkonti og millioner i umøntet guld. Området er blevet kendt under navnet ”Djævelens skraldespand”.
Senere i år vil det Florida baserede Global Explorations gennemføre en omfattende undersøgelse af Toplitzsee. De har en treårig tilladelse fra Østrigs regering til at udforske den 103 meter dybe alpesø.
Norman Scott, som er leder af projektet, er overbevist om at de vil finde alt det, som andre har overset. ”Vi ved at der ligger umøntet guld for 134 millioner dollar dernede” siger han. Hans team vil benytte teknologi, som tidligere hold ikke har haft adgang til, bl.a. 3D sonar, magnetometer og en sub-bottom profiler, der kan finde genstande i bundlaget.
For eventyrlystne scubadykkere er søerne et vindue mod Europas dystre fortid. Da jeg får lirket den cylinderformede genstand fri af slammet, går det op for mig at jeg er blevet snydt. Det er bare en gren. Men et øjeblik senere mærker jeg en lille glat genstand. Det er en lille mundblæst medicinflaske af glas fra 1800-tallet.
Efter dykket sammenligner Werner og jeg vores fund. Han har tre gamle mundblæste glasflaske og etuiet til en gasmaske. Han forklarer at SS-officerer ofte anvendte det rørformede etui, når de sænkede personlige ejendele i søerne. Vi åbner det forsigtigt, men ligesom i Al Capones hemmelige bankboks er der intet indeni – kun ekstrafiltre til gasmasken.

Skæg und lederhosen
Vores base er i Hallstatt – en postkortagtig lille by ved bredden af Hallstätter See 60...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også