DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Praksis  Praxis

10 tips

– til bedre makkerdykning

En vigtig del af sikkerheden omkring dykning handler om din makker. Her er ti tips til at forbedre netop dette aspekt...

1. Dyk med én du kender
Mange venskaber er blevet grundlagt med dykning som udgangspunkt. Det skyldes uden tvivl, at det nonverbale og næsten telepatiske samarbejde, der kan opstå i et godt sammentømret makkerpar, er noget af den bedste teambuilding, der findes. Det er naturligvis ikke altid, det kan lade sig gøre, men prøv så vidt muligt at komme til at dykke med nogen, du kender i forvejen.

2. Interview ukendte makkere
Hvis du ikke kender makkeren i forvejen, så prøv at blive så fortrolig med han/hende som du kan nå inden dykket. Snak sammen og find ud af, om I har overlappende dykkeinteresser og en fælles holdning til sikkerhed. Hvis du ikke føler dig tryg ved makkeren, dykkeforholdene eller situationen i det hele taget, så sig nej tak til dykket.

3. Planlæg
En dykkeplan behøver ikke være indviklet, men langt de fleste frustrationer, der kan opstå på selve dykket, skyldes at I ikke har lagt en fælles plan. Bliv enige om nogle grundprincipper for jeres dyk. Hvad er målet? Hvor tæt vil I være på hinanden? Hvor længe og dybt vil I dykke? Hvordan vil I kommunikere og navigere? Hvilke procedurer vil I anvende i en nødsituation?

4. Genopfrisk signaler og nødprocedurer
Det er faktisk forbavsende få standardiserede håndsignaler, der findes. Resten kan svinge fra organisation til organisation, fra klub til klub eller fra land til land. Brug lidt tid på at genopfriske signaler og kommunikation i det hele taget. Bliv også fortrolige med hinandens konfiguration af alternative luftkilder og andet nødudstyr.

5. Hav samme mål med dykket
En af de vigtigste parametre for sammensætning af makkerpar er, at folk, der dykker sammen, også har det samme mål med dykket. En uv-fotograf og en dykker, der er ude og prøve et nyt stykke udstyr, er ikke ideelle makkere. Lav en forventningsafstemning på forhånd. Og skift makker, hvis jeres mål ikke matcher.

...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs artiklen i DYK #45:

SOME images:
, , ,

Læs også