DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Tæt på  Nära ögat
Tæt på special – undgå blyforgiftning
Overfyldte blybælter er roden til alt ondt. Brug lidt tid på at finde den optimale mængde bly og brug aldrig mere bly end højst nødvendigt.
Tæt på special – undgå blyforgiftning
Niklas Funk er manager for Colona Divers og kom til Rødehavet første gang i ’85 som Divemaster på Colona II. Efter to år i Tyrkiet og fem år på Maldiverne, kom han i 1999 tilbage til Rødehavet og slog sig ned i El Gouna. Selv om han har over 3000 dyk, dykker Niklas stadig så meget han kan, gerne med sit kamera i hånden. Colonas tre centre i Ægypten (El Gouna, Hurghada og Sharm el Sheikh) samt en omfattende liveaboard-aktivitet medfører mange administrative udfordringer, men når tiden tillader det og vindene blæser, så er Kite-surfing hans store hobby.
Tæt på special – undgå blyforgiftning
Kommer du op langt fra båden og er nødt til at svømme tilbage i overfladen, er det anstrengende at have for meget bly på bæltet.

Tæt på special

– undgå blyforgiftning

Af Niklas Funk
I vores tæt på-serie vil vi med jævne mellemrum give plads til de erfaringer som instruktører, divemasters og andre erfarne dykkere har samlet sig. De møder hundredvis af dykkere hvert år og beretter om de typiske fejl, som de er vidne til gang på gang og som af og til medfører ulykker. Denne gang er det Niklas Funk fra Colona Diveclub i Ægypten.

Det er din første gang i Rødehavet. Du har lige monteret din udrustning på dykkebåden og I er fremme ved dykkestedet om et øjeblik. Udlejningsudstyret er blevet kontrolleret ordentligt. Solen skinner fra en blå himmel og vandet er lige så blåt, som man ser på billeder. Det eneste, der mangler er at montere blyet på vægtbæltet. Du ved, at Rødehavet er noget saltere end de fleste andre have. Desuden dykker du med aluminiumsflaske. Og du er lidt nervøs, fordi det er næsten et år siden, du dykkede sidst.
For at være på den sikre side, sætter du et par ekstra blyklodser på bæltet. For det ville jo være pinligt, hvis du ikke kunne komme ned og alle de andre dykkere skulle ligge og vente på dig. Netop dette er en af det allermest almindelige fejl, som mange dykkere begår, når de kommer udenlands og dykker. De anvender alt for meget bly. Der kan være flere årsager til det. Uvidenhed om, hvor meget bly man har behov for, dårlig betjening af vesten, så den ikke bliver helt tømt, eller helt enkelt dovenskab, hvor man ikke gider undersøge behovet for bly og bare fylder bæltet op med så meget vægt, man kan få plads til.

Øget luftforbrug
Os, der arbejder med dykning til daglig, ser ofte skrækeksempler på dykkere, som kommer svømmende under vandet i en position, der er alt andet end strømlinet – underkroppen tynges ned af masser af bly og overkroppen holdes oppe af en luftfyldt vest. Det er ikke bare ubekvemt, det er også betydeligt mere anstrengende at svømme omkring med for meget bly. Luftforbruget øges markant, og dykket bliver dermed kortere. Det er lidt ærgerligt at bruge mange penge og meget tid på en dykkerejse og så være nødt til at afbryde dykket efter 35 minutter – blot fordi du løb tør for luft…
Ud over, at luftforbruget stiger, er de mest almindelige følger af, at man dykker med for meget bly, at det bliver mere besværligt at afbalancere sig. Det kan medføre, at man kommer i nærkontakt med bunden eller med koraller og dermed bliver en fare for sine omgivelser – og for sig selv. Ødelagte koraller, dårlig sigt og skræmte fisk er i sig selv en alvorlig årsag til, at det er vigtigt at tage dette alvorligt, men den allervigtigste årsag er naturligvis sikkerhedsaspektet.

Årsager til stress
For et par dage siden var jeg ude og dykke med en familie. Faderen var i 50-årsalderen og de havde alle været rundt i verden og dykke en hel del, hvilket de naturligvis underholdte os andre på båden med. De havde deres eget dykkerudstyr og de havde dykket i Rødehavet flere gange tidligere. Sønnerne, der var midt i tyverne, var ved at ordne det sidste og stod på agterdækket. Faderen der allerede var klar til at dykke, syntes at der var lidt varmt på båden, og bestemte sig for at hoppe i vandet og vente på sønnerne der. Men han var blevet stresset af varmen og glemte at lukke luft i vesten. Desuden havde han alt for meget bly på. Han havde regulatoren i munden, så det burde ikke have...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også