DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Praksis  Praxis
10 tips – til at undgå nitrogennarkose

10 tips

– til at undgå nitrogennarkose

Tekst: Jesper Kjøller

Nitrogennarkosen virker forskelligt fra dag til dag og fra person til person. Nogle oplever tunnelsyn og paranoia – andre bliver bare glade i låget…
Nitrogennarkose er en tilstand, der opstår når gastrykket fra nitrogen bliver for stort i hjernen. Typisk vil det for dykkere ske fordi man indånder nitrogenholdig (atmosfærisk) luft under tryk og dermed får en større mængde nitrogen ind i kroppen. Nitrogenen transporteres rundt i kroppen via blodet og da det ikke forbrændes, mættes det i vævene.
 

Jo dybere du dykker, jo mere vil narkosen påvirke dig. Tilstanden er en forvirrings- og sløvhedstilstand. Forskerne mener, at det forøgede nitrogenpartialtryk forstyrrer nervernes signaler til hjernen.
Symptomerne er stærkt varierende. De kan minde om forskellige grader af beruselse. Men nogle føler også angst eller paranoia. Løsningen er at undgå dybe dyk samt at stige lidt op, hvis man mærker narkosen. De fleste er mere eller mindre påvirkede på dyk dybere end 30 meter.

1
Tag det alvorligt
10 tips – til at undgå nitrogennarkose

Selv om du ikke føler dig påvirket, kan du med sikkerhed regne med, at du har en kæp i øret, når du er dybere end 30 meter. Virkningen melder sig måske først, hvis noget uventet opstår og du pludselig skal reagere hensigtsmæssigt og kontrolleret i en skarp situation.

2
Undgå at komplicere tingene

10 tips – til at undgå nitrogennarkose
Hvis du har nyt eller uvant udstyr med dig, så gør dig fortrolig med det på lavt vand først. Når du er på dybden, er din samlede koncentration markant reduceret, så det gælder om at gøre tingene enkle. En god regel er aldrig at dykke med mere end ét nyt stykke udstyr på lavt vand – og kun dykke med kendt udstyr på dybden.

3
Hav nødprocedurer på rygmarven

10 tips – til at undgå nitrogennarkose
Selv om det virker let at dele luft, lukke for en flaske eller frakoble en feederslange, der blæser, bør du alligevel øve procedurerne med mellemrum, så du kan udføre dem instinktivt. Du skal kunne gøre det uden at tænke.

4
Planlæg instrumenttjek

10 tips – til at undgå nitrogennarkose
Du og din makker kan aftale at tjekke jeres egne og hinandens instrumenter med faste intervaller, fx hvert andet minut. Husk, at luften forsvinder hurtigt på 30+ meter. Det tvinger jer til at blive tæt sammen, og afslører om en af jer er påvirket, hvis I...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs artiklen i DYK #48:





SOME images:
10 tips – til at undgå nitrogennarkose
10 tips – til at undgå nitrogennarkose
, 10 tips – til at undgå nitrogennarkose, 10 tips – til at undgå nitrogennarkose, 10 tips – til at undgå nitrogennarkose

Læs også