DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Praksis  Praxis
Drik masser af væske
Drik masser af væske

10 tips

– til at undgå overophedning

Tekst: Jesper Kjøller, Foto: Sune Dadda Karma Harms m.fl.

♦På denne årstid, hvor vandet så småt begynder at blive koldere, er der mange, der starter på tørdragtsæsonen. Men mens vandet kan være relativt køligt, kan temperaturen på land være næsten sommeragtig, og da er det et reelt problem, at man kan blive overophedet i tørdragten før dykket. Her er 10 gode tips, der holder dig kølig på land, så du kan have det varmt i vandet!

Ud over, at det i sig selv er ubehageligt at svede tran i tørdragten, rammer det også som en boomerang under vandet. Det sved, i form af kondensvand, der samler sig i underdragten, bliver nemlig afkølet under vandet og får os til at fryse mere. Det indgår i alle overlevelseskurser i arktiske egne, at det er forbudt at komme til at svede – det kan være livsfarligt i en overlevelsessituation.
Det er altså vigtigt at undgå overophedning i tørdragten, men hvad kan man gøre, når vandtemperaturen er i de lave to cifre eller måske endda encifret, mens solen står højt på himmelen og giver sommeragtige temperaturer?

Drik masser af væske

1. Drik masser af væske
Sørg for, at væskebalancen er i orden og drik, også selv om du ikke føler tørst. Du kan ligefrem spise en is eller få en kølig milkshake på vej til dykket. Undersøgelser viser, at det kan hjælpe kroppen med at holde temperaturen nede før motion, så det burde også virke i forbindelse med dykning.

Tag den med ro
2. Tag den med ro
Vent med at tage dragten på til alt andet er parat, så du ikke skal stå for længe i den. Gør alt klar og synkroniser dine forberedelsen med de andre dykkere, så I er klar samtidig. Slap i det hele taget af og tag den med ro. Vandet løber ingen steder – det skal nok vente på dig. 

Vent med lynlåsen
3. Vent med lynlåsen

Når du er klar til at tage dragten på, så gå eventuelt ind i skyggen. Vent med at lyne lynlåsen til i sidste øjeblik, men husk nu at få den lynet inden du går i vandet! Selv om det er en god måde at blive kølet af på, så var det jo ikke det, der var idéen med tørdragten. 

Køl ned
4. Køl ned
Hvis du er et sted med en bruser (fx på en båd) eller i nærheden af vandet, så du kan hoppe i, så er det en god teknik at gøre dragten våd inden dykket. Fordampningen vil afkøle kroppen. Kan du komme til at dyppe dig, får du også dobbelttjekket, at dragten er tæt og at manchetterne sidder som de skal. Kan du ikke komme i vandet, kan du måske hælde...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs artiklen i DYK #47:

SOME images:
10 tips til at undgå overophedning
10 tips til at undgå overophedning
, Drik masser af væske
Drik masser af væske
, Hold hovedet koldt
Hold hovedet koldt
, Køl af
Køl af

Læs også