DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

Aquanaut for en dag

Tekst: Marko Wramén - Foto: Jules Underwater Lodge

Tænk at kunne bo under vandet, præcis som Cousteau og gutterne en gang gjorde. Eller i alt fald at kunne sove nogle nætter i et rigtigt undervandshus og sove med fiskene som selskab. Umulige dagdrømmerier? Nope! I Florida kan du realisere drømmen.

Jeg er spændt og eksalteret som en lille dreng, men det er faktisk også en rigtig drengedrøm, som går i opfyldelse. Jeg er på vej ned i vandet for at besøge Jules Underwater Lodge, verdens eneste undervandshotel. I en lagune omkranset af mangrovetræer på øen Key Largo i Florida gemmer den våde drøm sig for alle os der altid er først i vandet og sidst oppe. Men her behøver man slet ikke gå op, hvis ikke man vil (og hvis man har råd – det koster en del at bo her).
Sammen med Rick Ford, som driver hotellet, synker jeg ned i det grønne vand og svømmer ud i lagunen. Snart skimtes en skygge på bunden, som stråler med sit velkomstlys efterhånden som vi nærmer os. På knap 10 meters dybde, svømmer vi ind under undervandshabitatet og kommer op i en så kaldt moon pool, et hul i gulvet.
Pludselig er vi indendøre igen – i sandhed en noget besynderlig oplevelse. Rick hilser mig velkommen til Jules’ lille hytte og til vådrummet. Her tager vi dykkeudrustningen af og tager os  et varmt brusebad for at få skyllet saltet af. Et nyvasket og tørt håndklæde venter på mig, da jeg kommer ud og så er der rundvisning i lokaliteterne.
Undervandshotellet består af en firkantet midtersektion, hvor vådrummet, badeværelset og toilettet findes, og to parallelt liggende cylindre på hver sin side af vådrummet. Den ene cylinder rummer to separate soveværelser, og den anden et alrum med køkken. Begge soveværelser og alrummet er udrustet med intern kommunikation og almindelig telefon samt tv, video, dvd og stereo. Hovedattraktionen er dog de store runde vinduer, som slipper et herligt grønt skinnende lys ind fra vandet uden for og som lader fiskene se ind på de underlige dyr i deres lille terrarium. Selvfølgelig indgår der fri dykning i lagunen, som blandt andet byder på yderligere et undervandshabitat, der anvendes til uddannelse af forskere.
Dette sted er det perfekte gemmested for honeymoonere eller nyforlovede, hvilket Rick senere bekræfter. To-tre par gifter sig her hvert år, ved et undervandsbryllup uden bobler og våddragter. Der findes til og med en i dag syvårig dreng som er blevet til her, og som selvfølgelig blev døbt Jules! En del celebriteter (alt fra astronauter som Scott Carpenter til rockstjerner som Steve Tyler fra Aerosmith og amerikanske tv-stjerner) har også nydt den totale afsondrethed. Selvfølgelig har også Jean-Michel Cousteau været gæst hos Jules.
Oprindeligt var anlægget et forskningslaboratorium på 30 meters dybde uden for Puerto Ricos kyst, men siden midten af 80’erne har habitatet altså fungeret som undervandshotel. Hvordan det virker? Ren filtreret luft pumpes døgnet rundt ned fra to kompressorer på overfladen. Den anvendte luft bobler sagte ud gennem åbningen i vådrummets gulv. Al mad bringes ned i vandtætte bokse, og alt affald går samme vej tilbage. Afløbsvandet pumpes op via rørledninger – intet kommer ud i havet. Det hele overvåges døgnet rundt fra en central, som kan kommunikere med undervandshotellet både via VHF-...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også