DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Brasilien – Fernando de Noronha
Dykkerguiden David poserer foran et enormt anker, der er smukt begroet.

Fernando de Noronha

– forbilledlig naturbeskyttelse

Tekst & Foto: Frode Kjems Uhre

En smilende dame i ankomst-hallen overrækker mig et krus med tilhørende metalsugerør. ”Noronha Plástico Zero” står der på den ene side af kruset.
Jeg er lige landet på den lille paradis ø Fernando de Noronha, der byder på forbilledlig naturbeskyttelse, verdens smukkeste strand og dykning i højeste klasse...  

►   Da mit fly fra Recife fire timer tidligere var påbegyndt anflyvningen til Fernando de Noronha, var øen indhyllet i lave skyer, og piloterne havde ikke været i stand til at få visuel kontakt med landingsbanen. Efter at have cirklet rundt i en halv times tid blev de nødt til at returnere til Recife, hvor vi ventede et par timer på, at vejret ville klare lidt op. Da vi flyver tilbage anden gang, er der ingen problemer, og allerede under indflyvningen får jeg indtryk af, hvor smuk øen er. Uden for lufthavnen står en mand i begyndelsen af halvtredserne, med krøllet hår, solbrændt ansigt og et varmt smil og tager imod mig. Paulo hedder han. Han har selv dykket siden var var 18 år og er partner i dykkefirmaet Noronha Diver, som jeg har aftalt at dykke med. Vi kører ind mod den lille by på øen ad øens eneste asfaltvej, og mens de smukke landskaber glider forbi, får vi en god snak.

Ingen plastik
Jeg viser Paulo kruset med metalsugerøret, jeg fik i lufthavnen. Da jeg vender kruset om, kan jeg se symboler af et plastiksugerør, et engangsplastikbæger, en plastikvandflaske, en plastik indkøbspose og plastik bestik – alle med en fed skrå streg hen over. Og med store bogstaver står der ”AQUI NAO” (ikke her). Paulo fortæller, at der bliver passet godt på det sarte økosystem. Ud over forbuddet mod engangsplastik, er der indført en lang række andre restriktioner. Cruise skibe er f.eks. slet ikke tilladt. Antal både er begrænset og der er totalforbud mod vandscootere. Ingen store hoteller. Ingen bygninger på strandene. Der bliver ikke givet tilladelse til at indregistrere flere biler end de 1000, der allerede er på øen. Og der må kun komme få hundrede besøgende til øen hver dag. Erhvervsfiskere og lystfiskere må kun fiske, hvor der er over 100 meter dybt, og tæt på øen er der en ”No Take” zone. Det, Paulo her fortæller, gør virkelig indtryk på mig. Det er miljøbeskyttelse som mange andre dykkerdestinationer virkelig kunne lære noget af.
Vi læsser min dykkertaske af på Pousada Lua Bela og Paulo tager mig så med ned til Fernando Diver dykkercentret, der ligger med en vidunderlig udsigt over havet. Jeg har lidt svært ved at koncentrere mig om at udfylde de nødvendige PADI-formularer, fordi der på en stor fladskærm inde i dykkercentret bliver vist undervandsvideo netop fra Fernando de Noronha. Hold da op hvor ser det godt ud. Jeg glæder mig helt vildt til at komme ud og dykke i morgen. Paulo fortæller mig, at jeg vil blive hentet på mit Pousada næste morgen kl. 07:15.

Nationalparken
Jeg tager forbi nationalparkens kontor og køber den obligatoriske billet, der giver adgang til parken. Den gælder de næste 10 dage. Nationalparken blev oprettet i 1988 og beskytter den ubeboede del af øgruppen Fernando de Noronha, der udgør omkring 70% af hovedøen samt de resterende 20 mindre øer i øgruppen og hele øhavet omkring Fernando De Noronha ned til 50 meters dybde. De sidste 30% er fredet som...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Fakta

Fernando De Noronha

Historie Øen blev opdaget af portugiserne i 1503, men har tilhørt Brasilien siden landet fik selvstændighed i 1822.

Geografi...

Læs artiklen i DYK #55:

SOME images:
Brasilien – Fernando de Noronha
Brasilien – Fernando de Noronha
, Brasilien – Fernando de Noronha
Dykkerguiden David poserer foran et enormt anker, der er smukt begroet.
, Brasilien – Fernando de Noronha
Her står jeg længe og nyder landskaberne og kigger ud over havet og tænker på de fantastiske dyk, jeg har været så heldig at få her. Fernando de Noronha er helt klart et af de steder, jeg gerne vil tilbage til.
, Brasilien – Fernando de Noronha
Rødfodet sule er en af de havfugle, der findes i stort antal på Fernando de Noronha.

Læs også