DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

Aruba – den ukendte lillesøster

Tekst: Fredrik Isakson Foto: Alex Dawson

Der findes formentlig ikke mange dykkere, der ikke har hørt om de to caribiske øer Bonaire og Curaçao. Men hvad med den tredje af ABC-øerne Aruba? Vi har besøgt A’et Aruba for at se om dens undervandsverden kan leve op til det pragtfulde sceneri på land. Forudsætningerne er i alt fald til stede – her ligger fx et af Caribiens største vrag, Antilla.

Den store flyver stryger ind over Arubas flyveplads, blot 30 meter over vandet. Mørket har lagt sig som et blødt og dunkelt tæppe over den caribiske varme, da vi lander på den sorte asfalt. Rygtet vil vide, at øen først og fremmest tiltrækker romantiske par, som ønsker at trække sig tilbage med gode middage og lune aftener. Så lander vi. To gutter med en masse dykkeudrustning og kameraudstyr. Vi er her for at finde ud af, om dette er et sted, der også vil kunne tiltrække gæster, som ønsker lidt dykning på ferien.
Vores guide, Castro Perez, møder os ved lufthavnen med noget, der viser sig at være et typisk Aruba-smil på læberne. På trods af, at vi er ganske trætte efter den lange rejse, vil vi vide alt om dykningen. Hvilke dykkesteder mener han, at vi bør besøge, når vi er her? Hvad vil vi få at se?
– På Aruba dykker vi primært på den sydvestlige side af øen, fortæller han. Den nordlige er alt for farlig for turisterne. Der er stærke strømme og man kan ikke komme i vandet uden risiko for at slå sig ihjel i brændingen.
Alting er i den grad tilpasset turismen på Aruba, og er du en garvet dykker, kan du let blive irriteret over operatørernes enorme forsigtighed. Efter et par dage vil du opdage hvorfor. Som skandinav føler man sig ret hurtigt som en meget habil dykker. Mange af amerikanerne har dårlig fysik og ret beskedne færdigheder, så dykkerinstruktører og divemastere er tvunget til at være ekstra vågne. Mit tips er derfor at vælge ét bestemt dykkecenter og dykke med dem hele tiden. På de første dyk ser de dig an for at vurdere hvilke færdigheder, du har, men efterhånden får du friere tøjler. Tænk også på at al dykning sker med bøjlekobling og aluminiumsflasker. Så sørg for at have en adapter med, hvis du har et regulatorsæt med DIN-tilslutning.

Antilla
Dagen efter bliver vi hentet allerede kl. 8 om morgenen til vores første dyk på Antilla. Vi læsser vores sager på den grønne pickup som Castro henter os i. Vi skal ud med Red Sail Sports, en af øens største dykke- og vandsportscentre. De tilbyder de fleste maritime aktiviteter, blandt andet populære krydstogter med katamaraner. De tiltrækker især de passagerer, som kun er på øen i nogle få dage, eftersom der er gratis sprut i baren...
Antilla er vraget efter et tysk fragtskib, som havnede i blokaden på Aruba under anden verdenskrig. Det indebar, at hun ikke måtte forlade øen for det hollandske militær. Hun er over 125 meter lang og er dermed et af de største vrag i det Caribiske Hav. Da det gik op for besætningen, at de snart ville blive tvunget til at overgive skibet til deres fjender, åbnede de for bundventilerne og sænkede skibet.
Besætningen kom i fangelejr indtil krigen var afsluttet, men under deres fangenskab blev de mere og mere forelskede i øen. Da krigen var ovre, dykkede den tyske kaptajn i hemmelighed ned til vraget og hentede det morfin op, som han vidste fandtes i lasten. Morfinen solgte han på det sorte marked og han købte...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også