DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Rejse  Resa
Caribien - Cayman Islands
Caribien - Cayman Islands
Caribien - Cayman Islands
Caribien - Cayman Islands
Caribien - Cayman Islands
Caribien - Cayman Islands

Caribien

- Cayman Islands

Af Graham Sands
Jeg besluttede at betragte det hele som én lang frokost. British Airways’ flyvning fra Gatwick har ingen direkte forbindelse med indenrigsflyet til Little Cayman. Derfor blev jeg tvunget til at tilbringe en nat på Grand Cayman. Hvorfor ikke to nætter? Hvorfor ikke tage ud og fodre de lumske pilrokker ved stingray city? Hvorfor ikke opføre sig som en velopdragen lille turist?

Stingray city er befolket af vestatlantiske pilrokker. Kroppen har form som ruder es uden markering af hovedet. Øjne og mund sidder på hver sin side. Rokken kan altså ikke se hvad den æder. (ørnerokker har jo fx et tydeligt afsat hoved med spids snude omtrent som en sportsflyver). Pilrokker roder rundt i sandet på jagt efter krabber og muslinger. Derefter suger de byttet ud af skallen med et kraftigt ”slurrp!”. Med sådan en mund kan man lave masser af ulykker. Næsten alle gæsterne på båden havde store sugemærker. 

Hakket blæksprutte

Man skal være tungt afvejet, hvile konstant på bunden, have et fast greb om godbidderne i form af hakket blæksprutte og holde dem på en armlængdes afstand. Og lige pludselig kommer rokkerne flaksende ud af det grønne mørke. Kun med disse forholdsregler har man en chance for at beherske situationen. Ellers bliver man puffet og skubbet og puffet igen, til man er totalt mørbanket. 

Andre fisk jager med synets hjælp. De hugger efter enhver synlig lækkerbisken. Også dykkerfingre – hvis de tilfældigvis er i vejen. Rokker må lugte sig frem. Derfor: Lad være med at berøre velduftende sager med den forkerte kropsdel. Mindste antydning af blækspruttedeodorant på ryggen kan give dig en helt ny forståelse af ordet slamsuger. 

Rokkerne mobber dykkere så snart de får chancen. På et øjeblik har de spottet hvem, der er det svageste led i kæden af dykkere. Nemlig den, som mest villigt giver godbidderne fra sig. Så samles tæskeholdet omkring denne person. De har lært, at en snorkel er den hurtigste vej til succes. Træk ned i snorkelen, ligesom armen på en enarmet tyveknægt – offerets maske fyldes med vand – og så er der jackpot!. Party man! En halv times fest er rigeligt. Og efter sådan en tur, er det ikke længere sjovt at fodre duerne ved pølsevognen. 

Little Cayman

Næste dag går det videre til Little Cayman med Island Airways. Selskabets luftflåde består af to flyvere: den store og den lille. Det var lørdag og fyldt med turister. Derfor brugte de begge flyvere. Jeg fik lov til at flyve med den store. Den har plads til 20 passagerer – eller skulle have haft det. Hele flyets agterkabine var nemlig fyldt op af bagage. Jeg tvivler desuden på, at det lykkedes dem at klemme mere end otte passagerer ind i det lille fly. Lufthavnen på Little Cayman har en brandbil, som ser spritny ud og er større end lufthavnsbygningen. En leguan bor i skyggen under bilen. Øglen kravler ud for at byde nye gæster velkommen. 

Øens indre dele består mest af øde sumpområder og buskads. Forestil dig den jyske hedes tørvemoser, blot med mangrovekrat i stedet for tørvemos. Langs kystvejen er der kun spredt beliggende bebyggelser. Om aftenen er myggesværmene en plage. Airconditionanlæg er en livsnødvendighed. Om natten kravler diverse kryb frem fra sumpene og nærmer sig sultent vores slumrende kroppe. Sædvanligvis lykkes det nogle af kattene at gøre kål på udyrene inden...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også