DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Newfoundland - Atlantiske eventyr
Newfoundland - Atlantiske eventyr
Newfoundland - Atlantiske eventyr
Pukkelhvalerne har alle unikke mønstre og markeringer på halerne og finnerne, så man kan kende dem fra hinanden.
Newfoundland - Atlantiske eventyr
På trods af deres enorme størrelse, så bevæger pukkelhvalerne sig med en stor ynde og graciøsitet under vandet.
Newfoundland - Atlantiske eventyr
En havkajak er den bedste måde at udforske de små bugter og vige i Terra Nova Nationalpark.
Newfoundland - Atlantiske eventyr
Hvidhovede havørne hviler i trætoppene, når de ikke cirkler over vandet i deres jagt på fisk.
Newfoundland - Atlantiske eventyr
Skruen på PLM-27 er et af de mest fotogene motiver på alle vragene ved Bell Island.
Newfoundland - Atlantiske eventyr
Dybden, kulden og lyset forlener SS Rose Castle med en lidt dyster stemning.
Newfoundland - Atlantiske eventyr
Skruen på PLM-27 er et af de mest fotogene motiver på alle vragene ved Bell Island.
Newfoundland - Atlantiske eventyr
Rick smider os i vandet på det rigtigte sted, så vi kan snorkle tæt på hvalerne.
Newfoundland - Atlantiske eventyr
Imponerende at møde 15 meter lange pukkelhvaler i deres naturlige element.
1 af 10

Newfoundland

- Atlantiske eventyr

Tekst: Eline Feenstra; Fotos: René Lipmann
Tidligt på foråret er havet stadig fyldt med isbjerge, men når sommeren kommer, så migrerer tusindvis af pukkelhvaler langs Newfoundlands kyster. Her kan man have ultimative oplevelser mens man snorkler med pukkelhvaler og dykker på nogle af verdens bedste vrag.

Det er først når Rick slukker sin 180 hk påhængsmotor, at stedets storhed for alvor går op for os. Det grå hav virker livløst i den tætte tåge. Kun søpapegøjernes stærkt farvede næb lyser op på en baggrund af mørke klipper, der omgiver den beskyttede bugt, som vi er sejlet ind i. Vi kan høre vinden tude og kulden begynder så småt at krybe ind i vores tykke våddragter. Men pludselig bryder to hvide finner overfladen – et eller andet stort er kommet for at hilse på. I disse overnaturlige omgivelser, dukker en endnu mere overnaturlig skabning op lige foran os, et par meter væk. Det er en pukkelhval. 

I løbet af nul komma fem er jeg hoppet i vandet. Min makker er allerede foran mig med kursen i den retning, vi så hvalen. Jeg er bange for, at den allerede er væk, men den 15 meter lange hval er alt for stor til, at man kan overse den. Graciøst svæver den gennem vandet med maven vendt imod os. En pulserende bevægelse forplanter sig ned langs hvalens krop og dens enorme bevægelser kan fornemmes gennem vandet. Den er gigantisk! Hvalerne er kendt for deres venlighed, men denne holder en moderat afstand og forsvinder snart i det fjerne. Jeg kan mærke mit hjerte hamre og jeg tager mit først dybe åndedræt, siden jeg hoppede i vandet. Men kun få sekunder dukker hvalen op igen. Hejsa!

Scarface

Efter to timers show kommer båden hen og samler os op. At dømme efter det store grin på Ricks fjæs, har vi oplevet noget ud over det sædvanlige. 

– Normalt tilbringer vi kun sekunder eller minutter med hvalerne, råber han for at overdøve lyden fra motoren. – Men I fik to stime timer! Han har svært ved at skjule sin overraskelse. Men når en pukkelhval bliver for legesyg, er det på tide at komme ud af vandet. Tilbage på båden bundfælder oplevelsen sig. Vi er alle påvirkede af den. Rick er glad for at se en gammel kending. Han kan genkende en af hvalerne på dens ar på underkæben. Han har døbt den Scarface

Vi er blevet inviteret hertil af Rick og Debbie Stanley, som ejer og driver OceanQuest. Det er en dykker- og snorkelcenter, som opererer hele året rundt og som ligger på kysten af Avalon-halvøen i Newfoundland, Canada. Sammen med Labrador danner denne ø Canadas østligste provins. Her møder den lune Golfstrøm fra syd den kølige Labradorstrøm fra nord, og dette møde danner udgangspunkt for nogle af verdens mest fiskerige områder ved Grand Banks. Det omfattende marine liv tiltrækker millioner af havfugle. Desuden kan man om sommeren opleve vandringen af tusindvis hvaler samt drivende isbjerge, der er kælvet fra gletsjere i Grønland. 

Vi er her i ti dage og vores eventyr omfatter snorkling med hvaler, dykning på vrag fra anden verdenskrig, vandring langs den berømte East Coast Trail og kajaksejlads og fiskeri i Terra Nova Nationalpark. Allerede efter første dag står det klart, at vi har noget stort i vente! 

Bell Island-tragedien

Som...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også