DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Fra Frodes Logbog – Paraguay
Der ligger flere bilvrag i grusgraven.

Fra Frodes Logbog

Paraguay

Tekst & Foto: Frode Kjems Uhre

Indlandsstaten Paraguay, der ligger midt på det sydamerikanske kontinent, er nok mere kendt for dens kødkvægsindustri end for dens dykning. Men der er faktisk dykning i landet.  

►  AventuraXtrema tilbyder, som navnet antyder, alle mulige forskellige aktiviteter med en god blanding af adrenalin og naturoplevelse. Firmaet holder til i San Bernadino 50 kilometer øst for hovedstaden Asuncion.
Jeg er kørt derud i en lejebil fra Lufthavnen. og ejeren, Raul Santiviago, står og tager imod mig med sin firehjulstrækker – klar og læsset med dykkergrej. Raul er Paraguays eneste dykkerinstruktør og han startede firmaet for ti år siden.
De fleste floder og søer i Paraguay har meget uklart vand, så Raul foreslår at vi kører ud til grusgraven, Cantera de Ypacarai, 20 minutters kørsel fra San Bernadino, hvor sigten er 3-8 meter.
Hen over de sidste 10 år har Raul fundet 12 lig i grusgraven, og da politiet i Paraguay ikke har dykkere, er han hver gang blevet bedt om at bjerge ligene. Han fortæller, at det sikkert er personer, der har været stærkt påvirket af alkohol og stoffer, der ved et uheld er faldet i vandet og har været ude af stand til at komme op igen. Et af ligene, Raul har fundet i grusgraven, lå lænket fast til en motorcykel på bunden. Måske har personen begået selvmord ved at lænke sig fast til motorcyklen og derefter køre den ud i vandet med fuld fart. Grusgraven har en størrelse, så man kan tage en hel tur rundt langs bredden på lidt under en times tid. På midten er der 15 meter dybt, men vi dykkede på ca. 5-8 meters dybde det meste af tiden. Der lå bilvrag og motorcykler flere steder. Og vi så små geddecichlider. Heldigvis fandt vi ingen lig.
Da vi kommer tilbage til San Bernadino, viser Raul mig sine terrarier med en imponerende samling af Boa-kvælerslanger. Senere på aftenen bliver jeg inviteret med til familiemiddag hos hans søster lige rundt om hjørnet. Efter middagen, har Raul en opredt seng klar til mig i sit hus. Sydamerikansk gæstfrihed når det er bedst.  

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

AventuraXtrema filmede turen med Frode til Cantera de Ypacarai.
AventuraXtrema filmede turen med Frode til Cantera de Ypacarai.
Fakta

Dykning i Paraguay
Frode dykkede med AventuraXtrema
facebook.com/pg/aventuraxtrema...

Læs artiklen i DYK #54:

SOME images:
Fra Frodes Logbog – Paraguay, Fra Frodes Logbog – Paraguay
Der ligger flere bilvrag i grusgraven.
, Fra Frodes Logbog – Paraguay
Der ligger flere bilvrag i grusgraven.
, Fra Frodes Logbog – Paraguay
Crenicichla edithae, Geddecichlide

Læs også