DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Reportage  Reportage
Børnedykning – Persia lærer at dykke
Persia gik glib af havskildpadden på sidste kursusdyk, fordi hun sammen med instruktøren søgte efter en nursehaj. Men heller ikke dårligt at have set haj allerede på sit grundkursus.
Børnedykning – Persia lærer at dykke
Forældrene gør klogt i at holde sig på afstand under kurset.
Børnedykning – Persia lærer at dykke
Persia begyndte sine dykkeeventyr i Ægypten, men da var hun for ung til at gide at gennemføre kurset.
Børnedykning – Persia lærer at dykke
Selvom man godt kan klare det hele selv, skader det ikke med en hjælpende hånd.
Børnedykning – Persia lærer at dykke
Persia klatrer stolt op ad stigen efter det første dyk i åbent vand.

Børnedykning

Persia lærer at dykke

Tekst: Farzi Bantin Fotos: John Bantin
Når begge forældre er ivrige dykkere, kan det være svært ikke at blande sig, når børnene skal lære det. Men det bedste er at holde sig på afstand, så ens egen nervøsitet og ambitioner ikke smitter af på barnet. Det var i hvert fald den erfaring familien Bantin fik, da den yngste skulle lære at dykke.

Der er nogen, der elsker at dykke og andre, der ikke gør det. Vi har aldrig presset vores døtre til, at de skulle dykke, og helt ærligt – den ældste gider slet ikke. Vores yngste, Persia begyndte første gang at interessere sig for at lære at dykke, mens vi var på ferie i Taba i Ægypten. Hun var dengang kun ni år gammel. Johns gamle ven Mohammed Ali er en meget intelligent og sofistikeret mand, som vi har lært at kende over mange år, og der er ingen, vi hellere ville have skulle håndtere ansvaret for at se efter vores lille pige.
Han er manager på dykkercenteret AquaSport Dive, og han tog hende ud på et prøvedyk på det lave husrev. John fulgte med på en diskret afstand, og så hvad der skete – mere af nysgerrighed end noget andet. Hun lagde aldrig mærke til, at han var der. Selv om udstyret var alt for stort til hende, klarede hun sig fint og hun vendte tilbage fuld af entusiasme for undervandsverdenen. Hun kunne åbenbart huske hver eneste skabning, hun havde mødt. Vi havde fundet en god TUSA-våddragt, der passede hende perfekt, så hun ikke blev afkølet.

– Det var sjovt! Jeg så en englefisk, en muræne og en hel masse orange fisk. Jeg så også en kuglefisk, pralede hun bagefter.
Da vi kom hjem, tog hendes far hende med til en pool – jeg ville have hun skulle lære at dykke rigtigt. Men hun var ganske enkelt ikke interesseret i at lære om sammenhængen mellem tryk og volumen og om tabeller. Hun ville bare fjolle rundt i vandet og have det sjovt, så vi besluttede at droppe projektet i et stykke tid.

Rigtigt kursus
Et par år senere var vi på ferie i Grenada på True Blue Bay Resort. Her har dykkercenteret Aquanauts of Grenada sit hovedkvarter, og vi bookede Persia på et PADI Open Water Diver-kursus, mens John og jeg tog ud for at dykke.
Grenada har et par fine vrag, deriblandt Shakem, som er dækket med farvestrålende svampe og hydroider, og naturligvis Bianca C, der efterhånden ikke er meget mere end et skrog.

Persia var blevet 11 år og hun så alle PADI-videoer og studerede med manualen. Jeg er ikke sikker på, at manualen er velegnet til så unge elever. Noget af den mere specialiserede terminologi kan være svært nok for voksne ikke-amerikanere af forstå, og endnu værre for børn. Det er noget som PADI bør kigge på, hvis de for alvor vil have flere børn til at dykke.
– Jeg forstod det ikke rigtigt – det var meget amerikansk og lidt kedeligt, klagede hun.
Men hun havde besluttet sig for at holde ud foran videoen i det ret lune teorilokale mens hun blev ædt op af myg.

Snød instruktøren
Selvom hun havde problemer med tabellen, lykkedes det hende alligevel at komme igennem teorien. Det var lidt det samme med dykkene i pool. Vi tog billeder af hende, mens hun øvede, men vi holdt os i baggrunden. Igen havde hun problemer med terminologien. Hun forstod ikke rigtig, hvad en CESA var, eller hvad instruktøren ville have hende til at gøre (en CESA er...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også