DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Reportage  Reportage
Hjælp jeg har fået børn – dykkeferie i fare?
Hjælp jeg har fået børn – dykkeferie i fare?
Hjælp jeg har fået børn – dykkeferie i fare?
En tur på en glasbundsbåd er en god fællesoplevelse for familien. Husk en fiskeplade med navne på fiskene.
Hjælp jeg har fået børn – dykkeferie i fare?
Hjælp jeg har fået børn – dykkeferie i fare?
Hjælp jeg har fået børn – dykkeferie i fare?
Selv om de mange timers leg foregår ved poolen, er det vigtigt at beskytte barnet for solen. En våddragt og en solhat er et must. Våddragten sikrer desuden børnene fra at blive kolde, når de leger i poolen.

Hjælp jeg har fået børn

– dykkeferie i fare?

Lars Kirkegaard
Har man først fået fornemmelsen for at trække vejret under vand, og er blevet bidt af en gal dykker, er det ofte for livet. Men nogle gange spiller andre faktorer ind, og lægger en dæmper på dykningen. I hvert fald for en periode. Børn er nogle værre tidsrøvere, og en indirekte årsag til, at mange lægger finnerne på hylden. Nogle dykkere tager tråden op igen, når ungerne kan klare sig selv, eller flyver fra reden, og andre finder ud af at overføre glæden ved vand til børnene, og tager dem med hvor det hele sker. Men kan man nogensinde komme på dykkeferie, hvis man har helt små børn?

I dag er det muligt at begynde med dykning helt ned i otteårsalderen. Og har man leget vandfølingen ind i børnene fra begyndelsen, kan man endda opleve, at de finder stor glæde i en maske og snorkel længe før. Men der er også en tid fra barnet bliver født og op til fire-femårsalderen, hvor man kan glemme alt andet, end en tur i det opvarmede børnebassin. Og har man flere børn, kan man dermed forlænge den tid der går, inden man er klar til at tage hele familien med på en dykkeferie, hvor alle kan være aktive. Men hvis man ikke helt skal miste vandfølingen, er det vigtigt at komme af sted bare en gang imellem. Men det kan gå galt, når snakken i familien kommer ind på dykning og ferie i samme samtale. Ferien er hellig i børnefamilier, og det kan derfor være ilde set, at den ene drager af sted på en egoferie, og efterlader børn og partner til sig selv. Men hvordan kombinerer man tingene? Er det ikke muligt at tage på en kombineret dykke- og familieferie? Nej, siger de fleste. Jo, siger jeg. Der er faktisk en del muligheder for at komme ud og boltre sig i bølgen blå, selv om hele familien er med. Det handler om planlægning og logistik, og en god del ærlighed.

Ærlighed
Inden man kaster sig ud i at overbevise sin partner om fortræffelighederne i en kombinationsferie, er det vigtigt, at man er realistisk over for sig selv. En ferie, hvor den ene part skal dykke, ligner på overfladen både en almindelig chartertur og en dykkerejse, men er ingen af delene. Man skal huske sig selv på, at det er et hårdt slid at underholde små børn i mange timer ad gangen, og hvis man som partner er alene om det på et fremmed sted, langt væk fra hjemmets trygge omgivelser, kan det blive direkte ulideligt. Dykningen på sådan en tur vil aldrig være hovedformålet, men en behagelig fritidsaktivitet, som skal passes ind efter familiens mønster. Start planlægningen med at få kortlagt hvilke ambitioner, du selv har for sådan en tur, og fortæl det til din partner. Gentag derefter processen, bare omvendt, og hør lidt på de krav din partner måtte have til sådan en tur. Netop dette punkt lyder banalt og burde være den mest oplagte sag i verden, men erfaringen er, at det netop er her, det går galt.
Hvis du gerne vil dykke i jeres fællesferie, må det naturligvis gælde for din partner, at han eller hun også skal have mulighed for at gøre nogle ting for sig selv. Mange mennesker har ikke nødvendigvis samme behov som du for at komme væk og udøve egne interesser, men har det helt fint med, at familien er samlet omkring poolen, eller er på en fælles shoppetur på det lokale marked. Det er derfor nemt at glemme at få betalt tilbage, på den konto der hedder ”egotrip”, men det er ikke desto mindre et meget vigtigt element i hele turen. Det behøver ikke være store arrangementer, som tager lige så langt tid som en dykketur, men det skal være noget særligt, som forkæler og som kan matche dine egne oplevelser. Listen over muligheder er lang. Det...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også dit eget dykkermagasin 20 gange om året ved at abonnere her: DYK NetMag

Fakta

Under rejsen

 • Vælg en destination inden for rimelig flyvetid fra Danmark. Tre til fem timer er grænsen.
 • Lufthavnsregler forbyder vand gennem sikkerhedsområdet. Husk at forsyne jer igen inden I går om bord i flyet, da der godt kan gå langt tid inden serveringen starter
 • Køb børnevenlige sæder på forreste række, hvis du rejser med helt små børn. Der er mere plads at gøre godt med.
 • Køb flygaver. En lille pose med sjove dyr, en malebog eller en ny pixiebog til der bliver krise fordi flyveturen er for kedelig.
 • Medbring computer eller dvd-afspiller. Der vises sjældent børnefilm i flyet, så vis dem deres favoritfilm.
 • Medbring flyslik. Giv børnene tyggegummi, karameller eller bolcher. Især under landing, hvor det godt kan gøre ondt i ørene på små børn.
 • Bed stewardessen om at vente med at servere din egen mad til ungerne er fodret af. Ellers er der pludselig cola, frikadeller og sovs over alt.
 • Pak skiftetøj til både børn og voksne i håndbagagen. Så er I forberedt på små og store uheld.
 • Bed rejsebureauet om et værelse i stueetagen. Det kan være besværligt at skulle op og ned ad trapper med klapvogn og hele menageriet.
 • Klapvogn kan normalt medbringes gratis på flyet. Køb evt. en billig paraplyklapvogn, der er lettere at få med ud og ind af taxaer og busser, og det gør ikke så meget, hvis den bliver hærget under transporten.
Fakta

Organisering

 • Vælg et hotel med et husrev. Så kan du forlade familien inden morgenmaden og være tilbage fra dykket næsten inden de har fået badetøjet på.
 • Orienter dig om lokale dykkercentre i god tid inden afrejsen. Tjek med rejsearrangøren, og kontakt evt. flere centre hjemmefra. Det er surt, hvis det lokale center er lukket, når I ankommer, eller hotellet ikke udbyder dykning længere.
 • Gør det til en familieudflugt at vælge/afprøve dragter og udstyr. Forklar børnene hvad hvert enkelt stykke grej er, så engagerer de sig i dine dyk.
 • Sæt dig ind i dykningen, når du ankommer. Planlæg derefter hvilke dage det er bedst at tage af sted. En uge i varmen forsvinder hurtigt og chancer kan nemt forpasses.
 • Tag familien med på dagture. Det giver mulighed for, at ægtefællen kan snorkle og børnene få én på opleveren, men skal afklares inden med dykkercenteret.
 • Få taget uv-billeder eller -video af dig under dykket. Så kan børnene bedre forstå, hvad du laver.
 • Lav en noget for noget-aftale med partneren. Fx tre timers dykning mod tre timer i hotellets wellness-center.
Fakta

Til børnene

 • Køb solcreme med faktor 60 eller mere til ungerne og overvej en tynd våddragt. Den hjælper deres opdrift, og holder solen ude, når de leger i vandkanten.
 • Medbring solhat, plaster, vådservietter og bleer. Fordel ungernes bagage i jeres forskellige kufferter – så er det ikke en katastrofe hvis lige præcis kufferterne med bleerne ikke når frem.
 • Køb en god snorkel med ventil og en god maske til barnet inden afrejsen. Ungerne kan sagtens lære at snorkle fra de er omkring fire år. Vent med svømmefødderne til de bliver lidt større. Skal I på snorkeltur med båd, så lej en svømmevest til barnet.
 • Vælg et børnevenligt hotel. Der skal helst være børnepool og legeplads. Hvis det er muligt, så få to små værelser ved siden af hinanden i stedet for ét stort. Børnene skal tidligt i seng, og det er surt at skulle sidde musestille på et hotelværelse hver aften fra klokken otte. Flere hoteller har børnevenlige lejligheder, hvor der også er mulighed for at lave mad selv.
 • En tur med glasbundsbåd er et hit – selv for de allermindste. Er ungerne lidt større så køb en fiskeplade og lær dem fiskenes navne.
 • Gå til børnesvømning før I tager af sted. Det gør ungerne meget mere trygge ved vandet, når I er på ferie.
 • Husk et blødt underlag som ungerne kan sove på. Og evt. et lagen eller tyndt håndklæde til at skærme for solen.
 • Husk en god portion bleer hjemmefra. Men spørg alligevel guiderne om hvor de kan købes. Det kan pludselig gå stærkt, hvis barnet får tynd mave.

Læs også