DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Biologi  Biologi
Big is beautiful – en haj bag øret
Er man så heldig at se en rævehaj, er den let at identificere takket være den lange halefinne, der udgør halvdelen af kroppen.
1 af 1

Big is beautiful

– en haj bag øret

Af Franco Banfi
Rævehajen er en af de mest sky hajer. Den er ikke let at få at se, men kommer den inden for synshold så er det dens lange halefinne, som afslører den. Et af de bedste steder at møde denne usædvanlige jæger, er ud for Malapascua på Filippinerne.

Vi står klar med alt vores fotoudstyr foran dykkecentret Sea Explorers. Klokken er fem om morgenen. Vores dykkeguide ankommer. Martin er vokset op på egnen og han kender Monad Shoal bedre end nogen anden. Monad er revet hvor man kan få den sky rævehaj at se.
Nogle minutter senere forlader vi kysten om bord på en banka – en lokal udriggerbåd. Det er stadigvæk mørkt. Vi ved at solen vil stå op lige inden vi påbegynder vores dyk. Solens første stråler bliver signal til at indlede neddykningen.
Revet er et fladt plateau, der rejser sig fra dybet til mellem 20 og 25 meter under overfladen. Vandet holder behagelige 28 grader. Sigten er ikke den bedste, og det er endnu for mørkt til at fotografere. Martin leder os fra det ene stedt til det andet. Der er intet at se. Så begynder han pludseligt at råbe i sin regulator og peger.
Hajens langhalede silhuet dukker frem ud af ingenting lige foran os. Den forsvinder, men kommer tilbage igen inden for nogle sekunder. Den passerer foran os endnu engang. Rævehajen synes ikke at være bange for os. Alligevel tør vi dårligt trække vejret.
Stiilehavs-rævehajen er en stor haj med en robust cylindrisk krop, en lille mund med små skarpe tænder og meget store øjne for at kunne se godt i mørke. Den kan blive fem meter lang – men omkring halvdelen af længden udgøres af den øverste lobe på halefinnen. Den ligner en le og har givet arten sit engelske navn thresher shark (flænser-haj).
Rævehajer æder tiarmede blæksprutter og stimedannende fisk som sardiner og makrel. Man mener, at den anvender sin lange halefinne til at jage fiskene sammen i en tættere stime
Der er ingen garanti for at se stillehavsrævehaj ved Malapascua. Alligevel er chancerne bedre der end de fleste andre steder i verden. Monad Shoal er et smukt rev med masser af kulørte fisk. Et dyk der bliver alligevel altid være en fornøjelse. Men at få en rævehaj at se gør kun dykket til noget ekstra særligt.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også