DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Vrag  Vrak
The Big O – verdens største kunstige rev
Selv om Oriskany kun har ligget på bunden i et par uger, har hun allerede tiltrukket masser af fisk.
The Big O – verdens største kunstige rev
Hun ligger på 65 meters dybde og er 275 meter lang. En altomfattende rundtur er derfor en monstrøs udfordring.
The Big O – verdens største kunstige rev
Overbygningen har masser af etager og åbninger at udforske for nysgerrige dykkere.
The Big O – verdens største kunstige rev
Alene overbygningen er større end mange af de vrag, man ellers dykker på.

The Big O

– verdens største kunstige rev

USS Oriskany er et imponerende tidligere hangarskib, der står ret på kølen og tiltrækker fiskeliv ud for Pensacola i Florida. Det enorme fartøj havde kun været nede på bunden i et øjeblik, før vi lavede fire dyk på den mægtige madamme.

Hvis jeg påstod, at jeg havde dykket The Big O, ville jeg være fuld af løgn. Jeg dykkede fire dyk på hende, kort tid efter, at hun blev sænket 25 sømil ud for Pensacola på Floridas golfkyst. Det er det hele.
Det tog et par støjende minutter at komme frem til vragpladsen. Støjen skyldtes ikke bare larmen fra dieselmotoren på aluminiumsbåden, men også et dusin passagerer, der konstant råbte højt og begejstret til hinanden i spændt forventning.
Da vi var fremme, svømmede vores diveguide Richard ned til toppen af vraget og fastgjorde en line til det. Samtidig arrangerede han en horisontal line fra stævnen af dykkebåden til en nedstigningsline, der hang på seks meter. Således havde vi en indlysende rute at svømme for at komme ned. Og det var nødvendigt. I overfladen lå der nemlig et tykt og uklart lag af noget, de kaldte ”hvalsnot”. Det brændende plankton i overfladen gjorde svømmeturen ned gennem laget ekstra spændende.
The Big O er kælenavnet for USS Oriskany CVA34 – et udtjent hangarskib fra Korea- og Vietnamkrigene. Hun viste sig at blive for dyr at restaurere som flydende søkrigsmuseum. Og en generel lavkonjunktur i skrotbranchen gjorde det muligt at sænke fartøjet som verdens største kunstige rev i stedet for at ophugge hende.
Hvorfor Pensacola? Det er arnestedet for Amerikas marinepiloter. Hertil kommer personale fra både USA og de allierede styrker for at træne i de særlige discipliner, der kræves af piloter, som skal kunne operere fra hangarskibe. Pensacola er også hjemsted for The Blue Angels, US Navy’s fantastiske luftakrobater. Det er det rene Top Gun.
Vi var uforsætlige vidner til en dramatisk opvisning i synkronflyvning udført af fire Blue Angels under vores anden bådtur. Samtidig udførte et par andre jetfly vertikale stigninger og selvmorderiske tæt på-flyvninger med hovedet nedad. Det var rigtig spændende – lige noget for raske drenge! De fleste af de andre dykkere havde en eller anden tilknytning til militære piloter – enten fra USA eller Europa. USS Oriskany var det travleste hangarskib under Vietnam-krigen. Med denne militære historie forekom det passende at sænke hende netop her.

Fuld af løgn?

Men hvorfor ville jeg være fuld af løgn, hvis jeg påstod, at jeg havde dykket på hende? Simpelthen fordi hun er 275 meter lang og ligger på 65 meters dybde. Det ville være monstrøst at gennemføre en dækkende udforskning af hende. Jeg gætter på, at det mindst ville koste en uges dykning, og ikke de fire, hurtige dyk, jeg nåede at udføre.
Alt hvad der har med Big O at gøre, er – nå ja, stort. De øvre dele af overbygningen udgør de højeste dele af vraget. Det rejser sig 46 meter over havbunden og flydækket ligger på 42 meter. Oriskany (der udtales med tryk på anden stavelse) er en koloenorm kæmpe – også i sin vandede grav.
Under sænkningen d. 17. maj 2006, vendte og vippede Oriskany om, inden hun forsvandt ud af synsvidde for tilskuerne i overfladen. Det...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også