DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Vrag  Vrak
Truk Lagoon – spøgelsesskibe for alle
Den italienske dykker Gabrielle Paparo tager et nærmere kig på vraget efter The Betty Bomber.
Truk Lagoon – spøgelsesskibe for alle
Agterkanonen med tilhørende platform på vraget efter Amagisan Maru.
Truk Lagoon – spøgelsesskibe for alle
Inde i kabyssen på Fujikawa Maru finder man masser af intakte glasflasker.
Truk Lagoon – spøgelsesskibe for alle
Et klassisk billede. De japanske gasmasker inde i Nippo Maru er blevet ikon for vragdykningen i Truk Lagoon.
Truk Lagoon – spøgelsesskibe for alle
En dykker svømmer forsigtigt over den skarpe ammunition, som ligger i lasten på Yamagiri Maru.

Truk Lagoon

– spøgelsesskibe for alle

Af Leigh Bishop

Der var mange, der værdsatte Leigh Bishops artikel i foråret fra Truk Lagoon – en destination, som kun få kan matche, når det gælder vragdykning. Derfor er Leigh nu tilbage, og denne gang tager han os med til de lavere vrag. I Truk Lagoon finder man omkring 40 skibs- og flyvrag, der alle ligger på behagelige dybder og som dermed giver unikke oplevelser for alle dykkere.

Eventyret i udforskningen af den hemmelighedsfulde spøgelsesflåde i Truk Lagoon savner modstykke. Lagunen huser nogle af verdens bedst bevarede skibsvrag, og den er en af oceanernes flotteste mirakler. I Stillehavets klare blå vand ligger omkring 70 vrag på havbunden. Gæstende dykkere bliver fængslede af undervandsmuseet i samme øjeblik, de stikker hovedet under overfladen.

Ophævet forbud
Jeg var rejst til den mikronesiske ø Chu’uk for at drage fordel af rebreather-teknikkens fordele. Der ville jeg udforske de sjældent dykkede eller helt jomfruelige vrag på dybere vand i Truk Lagoon. Hver formiddag lavede vi et dybt dyk og eftermiddagene tilbragte vi med at besøge lagunens mange lavereliggende vrag. Blandt dem fandt vi de mest berømte og hyppigst dykkede.
Vores gruppe bestod af mere end 20 dykkere fra hele verden. Vi var udrustede med hellukkede rebreathers af typerne APD Inspiration og Evolution. De tillod os betydelig længere dykketider, også på lavere vrag. Apparaterne optimerede den gasblanding, vi indåndede, så derfor nåede vi på en uge at se, hvad det ville have taget dykkere på åbent system mindst fem uger. Vi kunne tilbringe to til tre timer med at udforske et lavt vrag med kun lidt dekompression – eller ingen overhovedet!
Hvert vrag i Truk har sit eget særpræg, så derfor er det svært at udpege nogle, der er bedre end andre. I de fleste består lasten af tonsvis af ammunition, så i næsten 25 år var det forbudt at dykke på dem. Risikoen var stor for, at nogen af de tusindvis af bomber skulle detonere.

40 vrag på menuen
Efter mange års rydningsarbejde er det nu tilladt for dykkere at besøge ikke mindre end 40 skibsvrag plus en del sunkne fly. Man når ikke at gæste alle vrag på én rejse, men med en rebreather er det alligevel muligt at få en hel del kvalitetstid i vandet på få dykkedage.
Der ligger to søsterfarøjer i lagunen – Momokawa Maru og Nippo Maru. For mig fremstår de som glimrende eksempler på klassiske vragdyk. De var begge moderne last- og passagerfartøjer med fem lastrum og deres velbevarede maskinrum er nogle af højdepunkterne. Mange af de japanske fartøjer, som gik ned i Truk Lagoon under anden verdenskrig, hørte til den kejserlige japanske handelsflåde – Maru betyder købmand.
Momokawa Maru ligger på bagbordssiden fra 24 til 40 meters dybde. Store dele af skudens last af reservedele og motorer til flyvemaskiner er gledet ned mod venstre side af hvert lastrum. I øvrigt er hele skroget intakt. Man kan nå maskinrummet via skylights længst op på overbygningen eller gennem et antal åbne døre fra dækket på styrbordssiden. Man passerer gennem korridorer og forbi kabyssen, indtil man finder dørene til selve maskinrummet.
Ved indgangen gennem skylightet føles det som om man elegant svæver i faldskærm ned gennem mørket til fartøjets inderste. På vejen ned passerer man svalegange og gangbroer, som den japanske besætning anvendte....

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Fakta

Geografi Den Mikronesiske Federation er en stat i Mikronesien i det vestlige Stillehav. I alt består staten af 600 øer, som strækker sig ca. 2.900 km fra vest til øst og udgør størstedelen af Karolinerne. Området...

Læs også