DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Udstyr  Utrustning
Bling bling – A700: Scubapros nye flagskib
De første prototyper i 0-serien bliver produceret og testet..
Bling bling – A700: Scubapros nye flagskib
Bling bling – A700: Scubapros nye flagskib
Bling bling – A700: Scubapros nye flagskib
A700 er designet ved hjælp af moderne CAD-værktøjer.
Bling bling – A700: Scubapros nye flagskib
Bling bling – A700: Scubapros nye flagskib

Bling bling

– A700: Scubapros nye flagskib

Tekst og foto: Jesper Kjøller

De fleste af de store udstyrsfabrikanter markedsfører en komplet linje af udstyr, men de har alle visse produkter, som de især hæger om eller ofrer særlig opmærksomhed. For Scubapros vedkommende er regulatorer virksomhedens stolthed. Vi var inviteret med, da Scubapros nyeste andentrin A700 blev afsløret på fabrikken i Genova i starten af 2009.

Det har altid fascineret mig, at en producent af dykkerudstyr skal beherske så kolossalt mange processer og materialer. Skal man fremstille en komplet linje af dykkergrej, skal man kunne arbejde med så forskellige materialer som metal, neopren, nylon, glas, gummi, silikone, plastik og elektronikkomponenter, og man skal kunne kombinere dem på utallige måder. Samtidig skal man forstå processer som tryk, aerodynamik, varme- og kuldedynamik, syning, limning, svejsning, sprøjtestøbning, lodning og meget andet. Denne kompetence i at kombinere materialer og processer er meget tydelig i udviklingen af Scubapros nye andettrin A700.
Scubapro er en del af en stor amerikansk virksomhed, Johnson Outdoors, men Scubapro-hovedkvarteret ligger i Ligurien i Norditalien. I øvrigt ikke langt fra branchekollegaer som Mares, Seac Sub og Cressi, der alle har fabrikker i Genova-området, der lidt spøgefuldt kunne omtales som Neoprene Valley.
På fabrikken i Italien tester og udvikler Scubapros Research & Development-afdeling nye produkter, mens selve produktionen foregår i mange lande, blandt andet i Amerika, Sydafrika og Sydøstasien. Men regulatorproduktionen, der er Scubapros stolthed, finder sted på anlægget i Italien. Og det er her, A700 er blevet til.

Full metal jacket
Idéen bag A700 blev født tilbage i 2006, og målet var at producere et højtydende andettrin, der med tiden kunne opnå samme legendariske status som Scubapros klassiske Balanced Adjustable.
Starthypotesen var blot at bruge ét enkelt metalkomponent, som fx selve huset, men indledende studier viste, at det ikke ville være tilstrækkeligt for at opnå projektets mål. Det var nødvendigt at bygge regulatoren helt i metal.
Det skulle vise sig at blive en stor mundfuld. Ud over, at man skulle designe noget helt nyt og ukendt fra bunden, skulle man løse en lang række produktionsmæssige udfordringer forbundet med materialevalget.
Scubapro har godt nok tidligere, tilbage i 60’erne og 70’erne, lavet andentrin i metal. Men efterhånden som alle scuba-producenterne fik fokus på lettere udstyr, kom plastik og andre kunstmaterialer i forgrunden. Men metal har én stor fordel frem for kunststof. Metallets glimrende evne til at lede varmen, gør andentrin i metal langt mindre følsomme over for frysning. Metallet henter varme fra det omgivende vand og fra dykkerens udåndingsluft, og sørger for, at den indvendige temperatur aldrig falder til under frysepunktet.
Scubapros udviklingsteam begyndte at undersøge de mest avancerede og moderne teknologier, produktionsmetoder og materialer. Blandt andet så man på rumfartsindustrien og på industrier, der fremstiller udstyr til det amerikanske forsvar.

Test
I laboratoriet gik udviklingsteamet i gang med at optimere hvert enkelt komponent og besvare en række spørgsmål: Hvordan kan vi udvikle det letteste metalhus? Hvordan kan vi sikre, at huset er stærkt og solidt? Hvilken...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet