DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Rejse  Resa
Californien – Livet i tangskoven
DEN VILDE KYST Det østlige Stillehav er på trods af navnet ikke spor stille. Barsk brænding hører til dagens orden langs Californiens nordlige kystlinje, som gennem millioner af år er blevet tæsket af bølgerne til et noget ugæstfrit, men også imponerende sceneri.
Californien – Livet i tangskoven
Californien – Livet i tangskoven
Californien – Livet i tangskoven
En hær af flagermuse-søstjerner (Patiria miniata) marcherer over bunden på jagt efter næste måltid. disse pighuder kan optræde aggressivt over for hinanden, når de kæmper om den samme fødekilde.
Californien – Livet i tangskoven
Bladtangen (Macrocystis pyrifera) er ikke alene flot, den er også vigtig for økologien. Den vokser fra 25 meter helt op til overfladen. Gasfyldte blærer får plantens stængler til at flyde op, så planten kan fange mest muligt sollys.
Californien – Livet i tangskoven
En nysgerrig spætttet sæl suser gennem tangskoven på jagt efter fladfisk, blæksprutter og andre fødeemner. Sælerne er til gengæld favoritføde hos den store hvide haj, californiens berygtede rovdyr øverst i fødekæden.
Californien – Livet i tangskoven
STJERNE FOR EN AFTEN Tangskoven ser noget monoton ud ved første øjekast, men ser man nøje efter, så opstår der spændende mønstre og overflader overalt. Den enorme søstjerne (Pisaster giganteus) er tæt besat med beskyttende pigge.
Californien – Livet i tangskoven
Ser man godt efter mellem tangbladene, får man øje på masser af småkravl, der hænger ud. Denne klippefisk er i familie med skorpionfisken, men den er kun en smule giftig.

Californien

– Livet i tangskoven

Tekst og foto Ethan Daniels
Langs kysten af det nordlige Californien finder man en enorm variation af smukke og bizarre skabninger. Tangskoven rejser sig fra havbunden og skaber en næsten overjordisk atmosfære, hvor søløver, havoddere og hajer boltrer sig. Man finder også mindre livsformer som nøgensnegle, søpunge og anemoner. Selvom temperaturerne er kølige, er belønningen det hele værd.

Morgentågen er brændt af og sommerhimlen er lyseblå og hist og her dekoreret med vatagtige kumulusskyer. Havet glimter i morgenlyset. Vandet skummer langs kysten og sender kaskader gennem klipperne, der ligger i vandkanten, hvor de formodentlig har ligget i millioner af år. Mens jeg forbereder mig på dykket, betragter jeg de californiske søløver, der med deres brune torpedoagtige kroppe  ligger henslængt på klipperne, hvor de bjæffer af hinanden og trænges om pladsen. Ude blandt de flydende tangplanter ligger en pelsklædt havodder på ryggen og gnasker i en eller anden salt delikatesse, den har fundet på bunden.

Denne dramatiske kystscene er Californien i en nøddeskal, og jeg skal snart ned under overfladen.

Få minutter senere er jeg kommet i min tørdragt, og jeg vader ud gennem den blide brænding og stiger ned i det kølige vand. Det er sjældent, at temperaturen sniger sig over 13 grader. Det hvirvlende vand i området forgrener sig i den californiske strøm, som flyder i sydlig retning fra Alaska og det store hvide nord. En dansende lysstråle skærer gennem tangskoven. Mens jeg synker ned, kan jeg tælle mindst ti forskellige nuancer af grøn. Alt man kan se har et let grønlig skær på grund af den mikroskopiske planteplankton i vandet. Hele regionen er rig på plankton på grund af årstidens strømninger, der drives af fralandsvinde. Jeg driver lydløst gennem virvaret af svajende blade, og tænker, at dette mystiske sted skjuler sine skatte for dem, der ikke vover at trodse de kølige temperaturer og de østlige Stillehavskysters brusende vande. Jeg har længe dykket i tropiske farvande, men denne her scene er relativt ny for mig. På trods af dens kulde og de ofte hårde og nådesløse elementer, har den undersøiske verden lige ved den klippefyldte Californiske kyst en kraftfuld skønhed, som kun kan opleves få andre steder i verden.

Et lynkursus i tang

Mens jeg forberedte mig på at skulle dykke i de Nordcaliforniske farvande, havde folk ofte sagt, at udforskningen af tangskovene var en utrolig oplevelse, der er svær at sætte ord på. Der er brugt mange banale beskrivelser. Scenen bliver ofte beskrevet som en undervandskatedral, og de knejsende tangplanter, som jeg nu falder ned igennem, virkede også ret gotiske. Men hvor de fleste katedraler er højtidelige og smukke steder, mangler de helt det liv, som pulserer i tangskoven omkring mig. Mens jeg fortsætter med at synke ned og lukke luft ind i min tørdragt, bliver jeg slået af dette alsidige marine økosystems uforglemmelige skønhed. Her gemmer utroligt meget liv sig uden tvivl.

Tang er en forholdsvis simpel organisme. Krogede, fingerlignende rødder sætter sig fast på den stenede havbund langs kysten, og de fleksible stængler strækker sig opad, og bøjer sig sindigt frem og tilbage i strømmen. De danner tykke rammer for planternes yderste blade, der stimulerer fotosyntesen ved at indsamle så meget sollys som muligt. Luftblærer med form som...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også