DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Rejse  Resa
God's pocket – canadiske steroider
En pukkelhval bryder overfladen og stilheden i bugten ud for God’s Pocket.
God's pocket – canadiske steroider
Sortbjørnefamilier ses ofte på og langs vejene rundt om Port Hardy.
God's pocket – canadiske steroider
Ulveålen betragter nysgerrigt besøgeren fra trygheden i sit bo. (Læg mærke til konen i baggrunden).
God's pocket – canadiske steroider
Denne nøgensnegl, der i folkmunde går under navnet frosty nudibranch, er en af områdets mere spektakulære arter.
God's pocket – canadiske steroider
En lille kammussling filtrerer plankton i strømmen.
God's pocket – canadiske steroider
Denne væg, dækket med store hvide sønelliker, møder besøgende dykkere ud for Seven Tree Island.
God's pocket – canadiske steroider
Eremitkrebs er, præcis som hjemme, et almindeligt syn – her er et usædvanligt farvestrålende individ.
God's pocket – canadiske steroider
Under sikkerhedsstoppet kan man finde meget spændende liv på og under tangbladene.
God's pocket – canadiske steroider
En tænksom ulk ligger og trykker sig på bunden, der er dækket med skaller.
God's pocket – canadiske steroider
Golden Eye. Øjet hos vestamerikansk ulk (Hemilepidotus hemilepidotus) er dekoreret med små gyldne pletter.
1 af 10

God's pocket

– canadiske steroider

Af Kristian Soltesz

I Queen Charlotte Strait, lige nord for Vancouver Island, British Columbia, ligger et bælte af øer med en unik forudsætning for marin mangfoldighed. Tidevand fører hver dag planktonrigt vand fra Stillehavet til området. Strømmene er til tider meget kraftige og ud for den lille ø Trembling Island kan de nå op på 15 knob. Jacques Cousteau besøgte området på en af sine mange rejser og udnævnte dykningen til verdens bedste koldtvandsdykning. Det giver mig ikke lave forventninger, da jeg stiger på flyet, som skal bringe mig til God’s Pocket.

Næsten et døgn og to lufthavne senere lander jeg i et lille propelfly i Port Hardys lufthavn i det nordvestlige hjørne af Vancouver Island. Med en anelse jetlag stiger jeg af og møder Bill, som sammen med hustruen Annie, driver dykkepensionatet God’s Pocket, der ligger på den lille ø Hurst Island, 30 minutters sejlads fra Port Hardy. Pensionatet er den eneste bebyggelse på øen, som i øvrigt er bevokset med tempereret regnskov af nåletræer. God’s Pocket ligger langs den klassiske vandvej Inner Passage, som går fra Seattle i Washington til Glacier Bay i Alaska. I starten var pensionatet en tankstation for vandvejens skibstrafik, men for ti år siden købte Bill og Annie tankstationen og byggede flere mindre huse til, der i dag fungerer som indkvartering og udstyrsrum for de dykkende gæster.

Havmus og trolde
Efter en kort introduktion og et velsmagende måltid tilberedt af Annie, gør jeg mig parat til et opvarmningsdyk. Klokken er ti om aftenen, men det er længe lyst, fordi vi befinder os langt mod nord. Tørdragten kommer på og med kameraet i hænderne daler jeg ned under ponton-broen.
Bunden på otte meters dybde er dækket af store grønne tangblade, og det varer ikke mange sekunder inden jeg får øje på en pragtfuld nøgensnegl, en Flabellina verrucosa. Nogle minutter senere viser det sig, at det rent ud sagt myldrer med dem på bunden. På dykket ser jeg otte arter. Læg dertil en forbisvømmende havmus, søstrå og troldkrabber, så begynder man at få en idé om hvad dykningen her handler om. Efter dykket sidder jeg og sludrer med Bill på bådebroen. Han siger, at jeg nok ikke vil blive skuffet i de kommende dage, hvis jeg kunne lide det her dyk.

Seven Tree Island
Et rustikt morgenmåltid bestående af spejlæg, pølse, frugtsalat, brød, müesli og kaffe står parat klokken otte. Havet er helt stille og det eneste som høres er to pukkelhvaler, der svømmer forbi ud for bugten. Morgenmaden afhænger af tidevandet – her foregår al dykning nemlig efter tidevandstabellen på grund af de utroligt kraftige strømme. Mætte og tilfredse efter måltidet, trasker vi ned til Bills robuste aluminiumsbåd med sin store kahyt, der rummer 16 dykkere. Selvom det i dag kun er jeg og Bills ven Tom, som dykker.
Dagens program er Seven Tree Island og Snowfall, to af områdets bedste dykkesteder, viser det sig. På vej til og fra dykkene ser vi pukkelhval, to forskellige odder-arter, søløver og marsvin. Alt dette på en og samme dag! Nu er det så tid til det første ”rigtige dyk”.
Snowfall ligger i en lille bugt og er således beskyttet mod de stærkeste strømme. Vi hopper i og synker ned gennem kelpskovens blade og videre ned langs stænglerne. Der hvor klippen ligger på fem meters dybde, tager et bælte af hvide sønelliker over. De er hvide og op mod en halv meter lange. Hele skråningen er dækket af dem. Dybere nede efter nogle svømmetag møder vi en væg fyldt med søpunge og rosa læderkoraller blandt andet...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også dit eget dykkermagasin 20 gange om året ved at abonnere her: DYK NetMag

Fakta

REJSE Flyv til Vancouver, eventuelt via Seattle. Fra Vancouver South Terminal flyver Pacific Coastal dagligt med mindre fly (10-20 sæder) til Port Hardy på Vancouver Island. Et alternativ er at leje bil i Vancouver og tage med færgen over til Vancouver Island, for derfra at køre til Port Hardy. Det sidste alternativ giver mulighed for nogle stop på vejen. Blandt andet er Hornby Island, der ligger 250 km nordøst om Port Hardy – lige øst for Vancouver Island – et besøg værd. Her kan man nemlig komme til at dykke med seksgællet haj. Denne art observeres normalt på 100-2.000 meters dybde. Med sine op til fem meter, er det en imponerende fætter og kan her ses om natten helt oppe på ti meters dybde.
I Port Hardy venter Bill med bil som kører gæster til havnen hvor God’s Pocket båd ligger fortøjet. Der er selvfølgelig mulighed for stop ved Canadas svar på systembolaget og ved det lokale supermarked, for den som ønsker at handle lidt. Ud over dykkere medbringes der mad og brændsel til den kommende dykkeuge på pensionatet. Man bliver transporteret ud til lufthavnen på samme vis, når man skal hjem.

SÆSON Der er sæson året rundt, men pensionatet har hidtil ikke haft vintergæster på grund af problemer med vandforsyningen. Der er ved at blive lagt ny vandledning og Bill regner derfor med at begynde at arrangere dykning også om vinteren.
Sommeren byder på behageligere vandtemperaturer (8-10 °C) og væsentligt behageligere temperaturer på land (omkring 15 °C). Nøgensneglesæsonen er fra tidlig vår til sensommeren og den bedste sigt er i vinterhalvåret. Pukkelhvaler ses mest om sommeren og vil man se spækhuggere bør man besøge God’s Pocket i oktober måned.
Selvom nogle gæster benytter våddragt, vil jeg påstå at tørdragt er den bedste løsning, uanset årstiden. Husk på, at man gerne vil have tre-fire dyk om dagen når man nu er rejst så langt, og at man bare har nogle få dage til at opleve alt det fantastiske som området har at tilbyde.

VALUTA 1 canadisk dollar = ca. 4,75 kroner

Yderligere information
God’s Pocket
www.godspocket.com
Pacific Coastal Airlines
www.pacificcoastal.com

Læs også