DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
TOP 10 – vragdyk
TOP 10 – vragdyk
1 af 1

TOP 10 – vragdyk

Af redaktionen Foto: Jesper Kjøller

Hvad gør et vragdyk til noget særligt? Størrelse hjælper helt sikkert. Men også en spændende historie, gerne med dramatiske overtoner. Vi har nomineret ti af de efter vores mening bedste vragdyk i varme vande i tilfældig rækkefølge.

Redaktionens bud på en top ti over nogle af verdens bedste dyk inden for seks kategorier. Det er ikke en prioriteret opstilling. Nummer 1 er ikke nødvendigvis bedre end nummer 2 eller 10. Vi har valgt at samle både de klassiske dyk samt et par outsidere. Det er naturligvis en stærk subjektiv liste – der er nok andre, der ville have valgt helt anderledes ...
God fornøjelse!

1. Thistlegorm – Ægypten
BLANDT MOTORCYKLER OG TOGVOGNE
Det 126,5 meter lange skib blev bygget i Sunderland i 1939. I løbet af 1941 begynder hun at fragte materiel til den ottende armé i Alexandria. I september indgår hun i en konvoj gennem Rødehavet. Man kaster anker for at vente på, at Suezkanalen bliver genåbnet efter et tysk angreb. Natten til den 6. oktober 1941 træffes Thistlegorm af bomber fra et tysk Henkel-fly agter og synker straks på cirka 30 meters dybde. dag er Thistlegorm en af Rødehavets klassikere, et dyk, man bare skal have i logbogen.

2. Umbria – Sudan
EKSPLOSIVT VRAG
Italien erklærede krig mod Storbritannien i 1940. På det tidspunkt lå det italienske fragtskib Umbria for anker ud for Port Sudan. Kaptajnen hørte nyheden og sænkede skibet for at hindre, at lasten af militært udstyr skulle falde i briternes hænder. Hun har stadig så meget sprængstof om bord, at hun let kunne jævne Port Sudan med jorden.

3. Yongala – Australien
BESKYTTET SKIB
Dampskibet Yongala gik ned under en tropisk cyklon i 1911. Vraget blev først identificeret i 1958. Det ligger 48 sømil ud for Townsville. Forlisstedet er nu fredet som historisk mindesmærke. Dykkere har ikke lov til at svømme ind i vraget eller røre ved noget. Stedet er en oase for store fisk midt på den uendelige sandslette.

4. Zenobia – Cypern
DYK BLANDT 100 LASTBILER
I følge rygterne bidrog både problemer med et computerstyret ballastsystem og en manøvrerings-fejl til, at denne svenske roll on roll off-færge sank i 1980. Vraget ligger lige ud for Larnacas havn. Skroget rejser sig 15 meter fra bunden på 42 meter. Lasten bestod af 104 fyldte lastbiler, som stadig står på vogndækket.

5. USS Oriskany – Florida
VERDENS STØRSTE KUNSTIGE REV
Det amerikanske hangarskib USS Oriskany blev taget i brug i Middelhavet i 1951 og blev senere det første fartøj af sin type, der rundede Kap Horn. Hun blev hele tiden opdateret, og blev en af de første hangarskibe, der fik en elektrisk rulletrappe, som kunne fragte piloterne frem og tilbage mellem dækkende. Med sine 275 meter og en overbygning, der rejser sig 46 meter over havbunden er hun verdens største kunstige rev. Hun blev sænket ud for Pensacola d. 17. maj 2006 og er i dag områdets største dykkeattraktion....

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også