DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Foto:  Markus Mainka - Fotolia Lufthavnen i Saba
Foto: Markus Mainka - Fotolia Lufthavnen i Saba

Caribien

– Saba

Tekst og foto: Vidar Skålevik og Siv Pedersen

En svag, men stor skygge dukker langsomt frem i det blå dyb foran os. Vi svømmer tættere på og ser nu, at vi nærmer os en søjle, der strækker sig fra, hvad der ligner et bundløst dyb, og op mod overfladen. Søjlen slutter 27 meter under havets overflade. Skyggen forvandles til en eksplosion af farver og fisk, når vi kommer tæt på. Velkommen til Saba Marine Park og den uberørte caribiske dykning, vi ikke vidste eksisterede!

For barskt for Columbus
Den lille ø Saba kan man nærmest ikke se på kortet over Caribien, og set fra havet, virker den stejle vulkanø ubeboelig. I 1493 stod Columbus på sit skib og spejdede mod Sabas kyster gennem sin kikkert. Den barske kystlinje havde ingen beskyttede havne, og han fortsatte sejladsen for at finde land, der var nemmere at kolonisere.

I dag er Saba et velfungerende samfund med lige knap 2000 indbyggere. Gennem årene har hårdt arbejde skabt en moderne infrastruktur med bl.a. lufthavn, veje og havn. Med en l±andingsbane på 396 meter har Saba verdens korteste kommercielle landingsbane. På begge sider af banen peger stejle skråninger direkte ned i havet. Passagerer, der tør at holde sine øjne åbne under indflyvningen, vil aldrig glemme den spektakulære landing.

På den modsatte side af øen, i Fort Bay, er der blevet bygget en havn. Havnen er lille, og ingen krydstogtsskibe kan lægge til her. Det har store fordele, da masseturisme er dejligt fraværende på øen. Omkring 50 turister besøger ugentligt Saba. Saba er på en og samme tidforholdsvis nemt tilgængelig og tilpas isoleret og uberørt af turisme.

Vejen som ikke kunne bygges
Lufthavnen og havnen er forbundet med en vej, som har fået det originale navn: ”Vejen”. Hollandske og schweiziske ingeniører havde fastslået, at vejen på Saba var umulig at bygge. Den indfødte Joseph Labert Hassel nægtede imidlertid at acceptere ingeniørernes konklusion. Han startede derfor på et korrespondancekursus i vejbyggeri og påbegyndte i 1938 ”Vejen” i samarbejde med lokale arbejdere. Femogtyve år senere stod et ti kilometer langt mesterværk færdigt helt uden brug af tunge maskiner.

De skarpe sving og duften af brændt gummi og slidt kobling svæver over de stejleste strækninger på ”Vejen”.
Hvert år afholder øen ”Saba Hell’s Gate triathlon” med sloganet ”Even the swim is uphill”. Atleterne skal være forberedt på en udmattende sportsbegivenhed. Hvis du går med tanker om at starte en cykelforretning, er det nok ikke Saba, du skal tage til. 

Saba Marine Park
Lynn Costenaro fortæller os, at Sabaianerne var forudseende og allerede før turismen kom til Saba, var de i gang med marineparken. Lynn driver, sammen med John Magor dykkercenteret Sea Saba. Marineparken blev etableret i 1987 og er baseret på et zonesystem, hvor forskellige zoner kræver forskellige tilladelser. Nogle områder er tilgængelige for privat fiskeri og dykning, mens andre er fuldstændig beskyttede. Hele kystlinjen fra højvandemærket og ned til 60 meter er en del af marineparken.

Zonesystemet fungerer rigtig godt i Saba. Mange marineparker rundt omkring i verden eksisterer kun på ”papiret” ved at være markeret på et kort. I Saba Marine Park, er f.eks. alle 24 dykkersteder markeret med permanent fortøjningsline. Samtidig er der en forholdsvis kort kystlinje, hvor alle kender alle. Hvis en fremmed båd bliver set et forkert sted, tager...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Fra Norge til Saba
Fra Norge til Saba
Caribiens uspolerede dronning
Caribiens uspolerede dronning
Fakta

Geografi
Saba er en lille ø i Caribiske øhav. Saba er den mindste af de fem øer, som udgør Hollanske Antiller og er samtidig den mindste hollandske specialkommune. Øen blev opdaget af spanierne i 1490’...

Læs artiklen i DYK #7:

SOME images:
, Foto:  Markus Mainka - Fotolia Lufthavnen i Saba
Foto: Markus Mainka - Fotolia Lufthavnen i Saba
, Saba og de nærmeste øer i det Caribiske hav
Saba og de nærmeste øer i det Caribiske hav
, Foto:  Vidar Skålevik Divers Shark Shoales
Foto: Vidar Skålevik Divers Shark Shoales

Læs også