DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Biologi  Biologi
Coral Soul – en organisation til genopretning af koraller i Spanien
Coral Soul – en organisation til genopretning af koraller i Spanien

Coral Soul

– en organisation til genopretning af koraller i Spanien

Tekst: Marina Palacios & Daniel Schelvis Foto: Javier Sanchez, Martin Colognoli & Rafa Camacho

Tropiske rev tæt på ækvator er ikke de eneste steder, smukke koraller kan findes. Mange er uvidende om, at visse arter af hårdkoraller trives på store dybder i tempererede farvande i både Atlanterhavet og Middelhavet. Selvom man ikke ved meget om disse udsøgte, dybtliggende koldtvandskoraller, er det heldigt, at en dedikeret gruppe spanske dykkere laver banebrydende arbejde for at skabe opmærksomhed og bevare den stort set ukendte og skrøbelige koralart Dendrophyllia ramea.

►  Deep Coral Restoration Project (DCRP) i Punta de la Mona, La Herradura (Granada), Spanien, blev udviklet som et Coral Soul-projekt. Projektets mål er at genoprette og bevare et særligt fredet område (ES6140016), herunder Punta de la Mona-klipperne og havbunden, Community Interest Habitat (HIC 1170), som begge er inkluderet i Natura 2000-netværket.

Projektet er økologisk vigtigt, ikke kun fordi området rummer en rig biodiversitet af arter og levesteder, men fordi områdets unikke miljøegenskaber får undervandspopulationerne til at udvikle sig på særprægede måder – i størrelse og bestandstæthed – hvilket gør dette til et enestående økosystem. Området er hjemsted for en af ​​de mest betydningsfulde Dendrophyllia ramea koralpopulationer i Middelhavet.

Denne koral er en emblematisk art inden for middelhavskoraller, selv om den er næsten fuldstændig ukendt på grund af dens knaphed og dybe udbredelse - de lever normalt på mellem 50 og 140 meter. Dendrophyllia ramea er opført som udrydningstruet i Red Book of Andalusian Invertebrates, inkluderet i bilag II til CITES-konventionen og opført som "sårbar" af Den Internationale Union for Bevarelse af Naturen (IUCN) på dens røde liste over truede arter i Middelhavet. Denne art er dog så understuderet, at der ikke er nær nok information tilgængelig til, at den kan indgå i det nationale katalog over truede arter.

På grund af dens lave udbredelse samt den vanskelige adgang mangler der et videnskabeligt grundlag for at retfærdiggøre dens beskyttelse. De unikke forhold i Punta de La Mona-området giver en unik mulighed for at studere denne koral, fordi Dendrophyllia ramea er i stand til at leve på mellem 30 og 50 meters dybde, hvilket er en meget mere tilgængelig dybde for videnskabelige tiltag.

Vi ved, at denne bestand af Dendrophyllia ramea danner grundlaget for det dyrebare økosystem i Punta de la Mona. Derfor afhænger overlevelsen og sundheden af alle arter i området direkte af netop denne korals sundhed, og vi arbejder nu på at bevise det videnskabeligt.

Alvorlig fare
På trods af områdets økologiske værdi og dets rigdom på biodiversitet, er det beskyttede område Punta de la Mona i alvorlig fare på grund af menneskelig indflydelse. Selvom det er identificeret som et særligt beskyttet område, er det ikke fysisk bevogtet, og det er heller ikke overvåget af nogen offentlig enhed. Hundredvis af fiskeliner, net, tejner, reb, bildæk og endeløst affald fylder på bunden, dækker revet og truer korallernes og alle andre arters overlevelse.

Disse efterladenskaber, også kaldet rester, påvirker ikke kun Dendrophyllia ramea koralkolonier, men også en lang række arter, såsom Axinella polypoides, Cladocora caespitosa, Pinna rudis, Eunicella sp., Leptogorgia sp., og mange andre, som genopretningsindsatsen også vil være fokuseret på. Efterladte fiskeredskaber fortsætter med at fange fiskene. Linerne og rebene falder på fastsiddende arter, dækker dem...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs artiklen i DYK #71:

SOME images:
Coral Soul – en organisation til genopretning af koraller i Spanien, Coral Soul – en organisation til genopretning af koraller i Spanien
Coral Soul – en organisation til genopretning af koraller i Spanien
, Coral Soul – en organisation til genopretning af koraller i Spanien
Coral Soul – en organisation til genopretning af koraller i Spanien
, Coral Soul – en organisation til genopretning af koraller i Spanien
Coral Soul – en organisation til genopretning af koraller i Spanien

Læs også