DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

Cressi-Sub Ellipse Arctic

Tekst og foto: John Bantin

Uden at lade sig slå omkuld, beordrede Antonio Cressi sine ingeniører og formgivere til at begynde at konstruere et mindre andettrin, det skulle være mere i takt med tiden. Resultatet blev Cressi-sub Ellipse Arctic.

Modsat hovedparten af de store fabrikanter af dykkerudstyr, er Cressi-sub et familiefortagende. Firmaet har sit hovedkontor i Genova i Italien og ledes af Antonio Cressi. Byen er kendt for sin ekspertise inden for højtryksstøbning, så det er ikke overraskende, at Cressi er gode til fremstilling af masker, finner og snorkler.
Cressis produktsortiment er dog bredere end som så. De arbejder i hård konkurrence med HTM-koncernen (Head-Tyrolean-Mares), der ind til for nylig var deres naboer. HTM har store ressourcer til forskning og udvikling. Mares/Dacor synes derfor at øse spandevis af nye produkter på markedet hvert år. Cressi-sub udvikler i stedet produkterne lidt efter lidt. Men hele tiden under patriarkens vågne chefblik. Han er selv ivrig dykker.

Først for et del år siden gik hans firma for alvor ind på markedet for regulatorer. Det er ikke så længe siden, at Cressi Air-Tech begyndte at dukke op på hylderne i dykkebutikkerne. Jeg var ret entusiastisk over den regulator – ikke mindst fordi firmaet åbenbart havde arbejdet længe med den for at opnå et perfekt resultat.
På ét punkt var jeg dog kritisk. På det tidspunkt havde de fleste andre producenter nemlig besluttet sig for at reducere størrelsen på deres andettrin. Air-Tech forekom lidt klumpet og gammeldags, da den endelig blev lanceret. Cressi var blevet overhalet.
Uden at lade sig slå omkuld, beordrede Antonio Cressi sine ingeniører og formgivere til at begynde at konstruere et mindre andettrin, det skulle være mere i takt med tiden. Nu har vi altså fået Cressi-sub Ellipse.
Regulatoren er udstyret med samme type membranstyrede dråbeformede førstetrin som den pålidelige forgænger Air-Tech. Ellipse er meget kompakt udformet – selv efter dagens standard. Den har en plus/minus-omskifter til regulering af venturi-effekten. En vinge i luftstrømmen hindrer voldsom freeflow i overfladen. I øvrigt er der ingen knapper eller greb at pille ved undervejs i dykket.
Ellipse har et af de mindste andettrin, jeg nogen sinde har testet. Alligevel er man ikke gået på kompromis med dens ydelse. Jeg anvendte den på en række forskellige dybder, hvor jeg anser det for sikkert at dykke med luft. Overalt opførte den sig upåklageligt – den rene drøm. Ingen følelse af at få luften blæst ind i munden – men på den anden side skulle jeg helle ikke suge efter den. Luften var der bare, da jeg behøvede den. Alt var helt naturligt. Der var heller ikke ingen irriterende udåndingsbobler. Det plejer ellers at være et almindeligt problem med andettrin, der har korte udblæsningskanaler.

Arbejdet med at trække vejret var altså reduceret, og det virkede som om det resulterede i et lavere luftforbrug. Jeg fandt også, at knappen, der styrede luftens flow var lidt træg, men den var effektiv på grund af andetrinnets lave indre volumen.
Nu har jeg kun én ting tilbage at klage over. Tilslutningerne på førstetrinnet (hvoraf to er højtryksudtag) sidder lidt for tæt sammen. Jeg var...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også